Hlavní navigace

Dungeon Hearts: slož tři a přetáhni příšeru mečem

9. 8. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vydej se chrabrý bojovníku na cestu, kde meč nehraje hlavní roli. Svou družinu budeš muset vést převážně hlavou, neboť každý souboj je hlavolam. Sloučení logické hry a RPG je experiment, který může dopadnout hodně zle. Povedlo se Dungeon Hearts překonat všechny nástrahy, které plynou z mixování žánrů?

Křížit logické hry s RPG je vždy docela smělý experiment. Na první pohled si tyto dva žánry rozumí asi jako jablko a hruška, ale v jádru jsou to stále hry, které se řídí podle jasně daných pravidel a hráči těchto her mají jistý fetiš v tabulkách a číslech. Takový Puzzle Quest ukázal, že kombinace nekombinovatelných žánrů může být slušná prča, bohužel se na Linux v čistém portu nikdy nedostal.

Naštěstí je na Steamu ukrytá jistá alternativa v podobě Dungeon Hearts. Ta je na herním poli poměrně neznámá a s podprůměrnou cenou může budit dojem, že se jedná o laciný experiment, kterých je na Steamu v sekci linuxových her bohužel více, než je zdrávo. Nenechte se ale odradit. Pokud jste čisté mysli a nedáte na předsudky, odměnou vám budou hodiny slušné zábavy.

Dungeon Hearts obrázky ze hry

O příběh tu nejde

Příběh u hry chybí. Je to škoda, větší ambice by Dungeo Hearts určitě neuškodily. V jádru se jedná o systém logických her „spoj tři stejné kameny a dostaneš body“. Ty se samozřejmě násobí složitějšími kombinacemi. Jak už jsem ale psal výše, nejedná se pouze o logickou hru, jakou dnes běžně vídáme na chytrých telefonech. Obsahuje i velmi výrazné prvky RPG.

Zaprvé se nenacházíte v nějaké abstraktní aréně s hodinami. Máte na starost putování čtyř hrdinů. Každý má jinou třídu. V partě tak naleznete bojovníka, lučišníka, léčitele a mága. To není nijak inovativní. S nepřáteli ovšem bojujete spojováním kamenů. Pokud dáte k sobě tři stejné barvy, dostanete útok. Složíte-li tedy červené kameny, bouchne bojovník. Se zelenými zas zaútočí lučišník a tak podobně.

Dungeon Hearts obrázky ze hry

Kombinací kamenů můžete zaútočit s celou partou hrdinů

Kameny přijíždí v dolní straně obrazovky na čtyřech řádcích. Mezi kameny jsou ale namíchané ještě útoky nepřítele a různé pasti. Všechno elementy na liště můžete přesouvat myší dle potřeby, ale s vyšší rychlostí se musíte strašně ohánět. Útoky své party reků lze kombinovat. Pokud za sebe dáte několik kamenů útoku různých barev, kumpáni zaútočí spolu a pěkně záporákovi zatopí. To samé vám ovšem může provést i nepřítel.

Vaši hrdinové se postupem hry vyvíjejí a mohou v jistých momentech použít své speciální schopnosti. Obzvlášť se hodí ty léčitelské nebo oživovací. Padne-li vám jedna z postav, všechny její hrací kameny jsou nepoužitelné, ale co hůř – překáží. Každé kouzlo nebo super útok je navíc řešen formou jednoduché minihry. Se šípem se tak budete trefovat do terče nebo se v pravou chvíli pokusíte zmáčknout tlačítko při máchnutí mečem.

Dungeon Hearts obrázky ze hry

Úrovně postav se zabíjením nezvýší

Postavy nezískávají nové úrovně zabíjením potvoráků, ale sbíráním kamenů s hvězdičkami. Ty se objeví vždy po vyhraném souboji. Opět je musíte kombinovat a za každou kombinaci dostane postava s onou barvou nový level. Je ale ještě jedna forma vylepšování hrdinů. Pokud skončíte hru, jsou vám přiděleny zkušenostní body. Za ty nakupujete v herním obchodě. Lze si tak pořídit třeba 5 % navýšení odolnosti u bojovníka, ale i mnoho dalších věcí.

Grafická stránka vás ničím neoslní. Je velmi funkční. I když se snaží navodit slušnou atmosféru, třeba různými efekty nebo poměrně hezkými postavami, nemůžete se zbavit dojmu, že se jedná o hru určenou na mobilní telefony. Na druhou stranu, ani fotorealistické zpracování byste pravděpodobně nedocenili. Při hraní jste totiž rádi, když stihnete sledovat kameny různých barev, a na to divadlo za nimi moc koukat nelze.

Dungeon Hearts obrázky ze hry

Zvukové efekty jsou spíše průměrné. Soundtrack vsází na rychlou rytmickou hudbu. Ta udává tempo a snaží se vás přimět k co nejrychlejšímu skládání. Daří se jí to dobře. Dokonce není ani moc otravná. To u podobných her moc zvykem nebývá.

Závěr a konečné hodnocení

Dungeon Hearts je přesně tou hrou, po které se vyplatí sáhnout, když nevíte, co roupama dělat. Během pár minut pochopíte mechanizmy a čas u ní utíká závratnou rychlostí. Navíc u Dungeon Hearts i slušnou dobu vydržíte, neboť máte před sebou stále nové cíle. Pokud se vám na účtě válí pár éček navíc, rozhodně doporučuji hru alespoň vyzkoušet.

root_podpora

Hru zakoupíte prostřednictvím internetové distribuce her Steam.

Výhody

  • Herní mechanizmy

  • Zábavnost

  • Motivace k dalšímu hraní

Nevýhody

  • Grafika

  • Nulový příběh

Byl pro vás článek přínosný?