Hlavní navigace

Dungeon Hearts: slož tři a přetáhni příšeru mečem

9. 8. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dungeon Hearts perexový obrázek
Vydej se chrabrý bojovníku na cestu, kde meč nehraje hlavní roli. Svou družinu budeš muset vést převážně hlavou, neboť každý souboj je hlavolam. Sloučení logické hry a RPG je experiment, který může dopadnout hodně zle. Povedlo se Dungeon Hearts překonat všechny nástrahy, které plynou z mixování žánrů?

Křížit logické hry s RPG je vždy docela smělý experiment. Na první pohled si tyto dva žánry rozumí asi jako jablko a hruška, ale v jádru jsou to stále hry, které se řídí podle jasně daných pravidel a hráči těchto her mají jistý fetiš v tabulkách a číslech. Takový Puzzle Quest ukázal, že kombinace nekombinovatelných žánrů může být slušná prča, bohužel se na Linux v čistém portu nikdy nedostal.

Naštěstí je na Steamu ukrytá jistá alternativa v podobě Dungeon Hearts. Ta je na herním poli poměrně neznámá a s podprůměrnou cenou může budit dojem, že se jedná o laciný experiment, kterých je na Steamu v sekci linuxových her bohužel více, než je zdrávo. Nenechte se ale odradit. Pokud jste čisté mysli a nedáte na předsudky, odměnou vám budou hodiny slušné zábavy.

Dungeon Hearts obrázky ze hry

O příběh tu nejde

Příběh u hry chybí. Je to škoda, větší ambice by Dungeo Hearts určitě neuškodily. V jádru se jedná o systém logických her „spoj tři stejné kameny a dostaneš body“. Ty se samozřejmě násobí složitějšími kombinacemi. Jak už jsem ale psal výše, nejedná se pouze o logickou hru, jakou dnes běžně vídáme na chytrých telefonech. Obsahuje i velmi výrazné prvky RPG.

Zaprvé se nenacházíte v nějaké abstraktní aréně s hodinami. Máte na starost putování čtyř hrdinů. Každý má jinou třídu. V partě tak naleznete bojovníka, lučišníka, léčitele a mága. To není nijak inovativní. S nepřáteli ovšem bojujete spojováním kamenů. Pokud dáte k sobě tři stejné barvy, dostanete útok. Složíte-li tedy červené kameny, bouchne bojovník. Se zelenými zas zaútočí lučišník a tak podobně.

Dungeon Hearts obrázky ze hry

Kombinací kamenů můžete zaútočit s celou partou hrdinů

Kameny přijíždí v dolní straně obrazovky na čtyřech řádcích. Mezi kameny jsou ale namíchané ještě útoky nepřítele a různé pasti. Všechno elementy na liště můžete přesouvat myší dle potřeby, ale s vyšší rychlostí se musíte strašně ohánět. Útoky své party reků lze kombinovat. Pokud za sebe dáte několik kamenů útoku různých barev, kumpáni zaútočí spolu a pěkně záporákovi zatopí. To samé vám ovšem může provést i nepřítel.

Vaši hrdinové se postupem hry vyvíjejí a mohou v jistých momentech použít své speciální schopnosti. Obzvlášť se hodí ty léčitelské nebo oživovací. Padne-li vám jedna z postav, všechny její hrací kameny jsou nepoužitelné, ale co hůř – překáží. Každé kouzlo nebo super útok je navíc řešen formou jednoduché minihry. Se šípem se tak budete trefovat do terče nebo se v pravou chvíli pokusíte zmáčknout tlačítko při máchnutí mečem.

Dungeon Hearts obrázky ze hry

Úrovně postav se zabíjením nezvýší

Postavy nezískávají nové úrovně zabíjením potvoráků, ale sbíráním kamenů s hvězdičkami. Ty se objeví vždy po vyhraném souboji. Opět je musíte kombinovat a za každou kombinaci dostane postava s onou barvou nový level. Je ale ještě jedna forma vylepšování hrdinů. Pokud skončíte hru, jsou vám přiděleny zkušenostní body. Za ty nakupujete v herním obchodě. Lze si tak pořídit třeba 5 % navýšení odolnosti u bojovníka, ale i mnoho dalších věcí.

Grafická stránka vás ničím neoslní. Je velmi funkční. I když se snaží navodit slušnou atmosféru, třeba různými efekty nebo poměrně hezkými postavami, nemůžete se zbavit dojmu, že se jedná o hru určenou na mobilní telefony. Na druhou stranu, ani fotorealistické zpracování byste pravděpodobně nedocenili. Při hraní jste totiž rádi, když stihnete sledovat kameny různých barev, a na to divadlo za nimi moc koukat nelze.

Dungeon Hearts obrázky ze hry

Zvukové efekty jsou spíše průměrné. Soundtrack vsází na rychlou rytmickou hudbu. Ta udává tempo a snaží se vás přimět k co nejrychlejšímu skládání. Daří se jí to dobře. Dokonce není ani moc otravná. To u podobných her moc zvykem nebývá.

Závěr a konečné hodnocení

Dungeon Hearts je přesně tou hrou, po které se vyplatí sáhnout, když nevíte, co roupama dělat. Během pár minut pochopíte mechanizmy a čas u ní utíká závratnou rychlostí. Navíc u Dungeon Hearts i slušnou dobu vydržíte, neboť máte před sebou stále nové cíle. Pokud se vám na účtě válí pár éček navíc, rozhodně doporučuji hru alespoň vyzkoušet.

CS24_early

Hru zakoupíte prostřednictvím internetové distribuce her Steam.

Výhody

  • Herní mechanizmy

  • Zábavnost

  • Motivace k dalšímu hraní

Nevýhody

  • Grafika

  • Nulový příběh

Byl pro vás článek přínosný?