Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku DVD mechaniky končí, přichází čas startovat ze sítě od Jiří J. - Nerad to dělám, ale musím autorovi sebrat iluze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 5. 2011 14:09

    Jiří J. (neregistrovaný)

    Nerad to dělám, ale musím autorovi sebrat iluze ohledně bootování ISO obrazů. Před pár lety jsem si hrál (celkem důkladně) s myšlenkou bootování po síti přes PXE, dokonce jsem vytvořil vlastní minimalistickou distribuci, která se skládala z minimálního kernelu (asi 900KB v gzipu) a malého initramfs, který měl navíc v sobě komprimované squashfs "obrazy", které se loop-mountovaly při startu. Celý zabalený (a díky squashfs i rozbalený) initramfs měl kolem 5-6MB, včetně prakticky celého busyboxu, portmapu, NFS serveru, mke2fs a už nevím, čeho ještě - vše opatchováno a slinkováno s uClibc nabootovalo na stroji s 9MB RAM, vše v paměti.

    Hlavní myšlenkou té distribuce bylo nabootovat, vytáhnout CD, vložit jiné CD, zvolit položku v menu a bootovat z ostatních PC ve stejné přepínané síti. Měl jsem tam dokonce chytře oháčkovaný DHCP server, ať nekonfliktí s existujícím DHCP serverem. Problém je v tom, že to nejde.
    Existuje způsob, jak pomocí BIOSu vzdáleně vytvořit "virtuální disk" a něco do něj nakopírovat, tak jsem bootoval třeba diskety s DOSem, ale NEJDE totéž udělat např. s windows/linux kernelem. Problém je (pokus si dobře pamatuji) v přechodu do protected mode, kdy BIOS "memdisk" zahodí.

    Takže nejde nabootovat jakýkoli disk nebo CD image přes PXE (předpokládám, že to byla myšlenka autora ke konci článku), tohle CD musí být speciálně upraveno, aby buď mělo vše v jednom souboru (s kernelem), nebo mělo vše v kernel+initrd dvojici, nebo si zbytek dotahalo přes NFS.

    Jen dodám, že "podpora bootu iso souboru v syslinuxu" přibyla náhodou v průběhu tvorby mé distribuce - tato podpora problém NEřeší, jen umožňuje memdisku, aby se tvářil jako CD - v prvních milisekundách inicializace kernelu se boot stejně zasekne.

    Je možné, že už si to pamatuji špatně a že problém je jinde (např. OS kernel, který si zjišťuje zařízení sám a kašle na BIOS), v tom případě mě prosím opravte.

  • 21. 5. 2011 18:02

    RRadek (neregistrovaný)

    Tak to jsou přesně důvody proč se ani nesnažím o boot ze sítě pač potřebuji bootovat jakékoliv iso bez ohledu na to co v něm je.

  • 22. 5. 2011 0:21

    KapitánRUM (neregistrovaný)

    Nemohl by jste to přeložit tak, aby to pochopil i inteligentní člověk?
    Já totiž vůbec netuším, co chcete říct.

    PXE
    - bezdisková stanice Linux: funguje (osobně vyzkoušeno)
    - bezdisková stanice DOS: ano funguje (osobně vyzkoušeno)
    - bezdisková stanice Windows: funguje (osobně vyzkoušeno)
    http://www.disklessangel.com/
    http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF04a/18964-18964-3644431-3646207-3763975.html

    Kdybych měl chuť, mohl bych se podívat na konfiguraci, jak jsem to rozcházel.

  • 22. 5. 2011 17:59

    Jiří J. (neregistrovaný)

    Neříkám, že linux/dox/windows nejde nabootovat přes síť, jen říkám, že nemůžete vzít běžné instalační CD winxp a prostě ho nabootovat přes síť (bez úprav OS na samotném CD).