Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Editor Vim efektívnejšie od Clock - Jak mam psat deseti kdyz mi malicek leve...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2008 16:52

    Clock (neregistrovaný)
    Jak mam psat deseti kdyz mi malicek leve ruky na esc anatomicky proste nedosahne?

    Ja deseti nepisu a psat ani neumim. Pisu rychle a delam to kdovijak. Pavel Machek, kernel hacker, macka levy control hranou ruky (nebo to byl Martin Mares?). To asi taky nebude desetiprsta metoda, co?

    Tyhle desetiprsty metodiky me pripominaji takovy ty metodicky skoly na snowboardu. Tam uci, ze se zatoci tak, ze clovek natoci telo do smeru kam chce natocit. Tak jsem to tak zezacatku zkousel a jen jsem hazel drzky, protoze snowboard jel dal rovne.

    Kdyz jsem pak situaci analyzoval sam, bylo mi jasne, ze uhel natoceni tela nemuze mit z principu na snowboard zadny vliv. Prisel jsem na to, ze snowboard se da ridit napriklad jeho elastickym zkroucenim. Tak jsem to pak tak delal a fungovalo to v pohode.

    Jak se rika, it's your board and you can do whatever you want with it, totez plati pro key-board.
  • 13. 2. 2008 17:16

    Pavel Tišnovský
    Problem je v nasich "modernich" klavesnicich. Pamatuju doby, kdy Control byl namisto zcela zbytecneho CapsLock, potom je jeji zmacknuti jednoduche (kupodivu na Control v dnesni podobe tlacim taky hranou ruky, i kdyz o kernelu vim +- nil :-). Take ESC byl na nekterych klavesnicich na miste tildy, tj. vedle 1. Akorat nekomu mozna prislo nebezpecne mit ESC vedle beznych klaves, tak se vysunula mimo - coz ji zase dela idealni pro pristup do menu (Links to taky umi ne? :-).

    CTRL na CapsLock se da samozrejme premapovat, stejne jako ESC - ale to se da vzdycky napsat pomoci CTRL+[, takze je to vlastne zbytecne.

    Klasicka desetiprsta metoda se uci pro psaci stroje, kde zadne blbovinky vedle SpaceBaru uz nejsou. Ale pro programovani, kdy se dela vic uprav nez plynuleho psani, to neni uplne to nejlepsi.

    FYI http://pfuca-store.stores.yahoo.net/haphackeylit1.html je to, co pravy VIMer hleda :-)
  • 14. 2. 2008 15:23

    posejdon (neregistrovaný)
    Metody uceni psani deseti prsty jsou urceny pro psaci stroje. Z toho vychazi postaveni prstu naklavesnici, ale i poloha pazi, loktu a s tim souvisejici natoceni rukou na klavesnici.

    Polohu hornich koncetin, jakou vynucuji ucitele psani na stroji, soukrome nazyvam Tyranosaurus Rex. Vyplyva z toho, ze je potreba co nejefektivneji obsahnout klavesnici psaciho stroje, nikoli klavesnici pocitacovou. Dalsim faktorem je ten, ze pisatele na psacim stroji (zejmena mechanickem) museli mit pro psani lokty ve vzduchu (predstavte si klasickou zapisovatelku na obycejne zidli, tak jako jsou videt ve filmech pro pametniky), kvuli snizeni unavy tim padem maji byt lokty u tela a paze smerovat dolu a ne jak se pise dneska s pazemi sikmo do strany s lokty na stole. Z toho plyne, ze pri predpisovem drzeni totiz neexistuje moznost, jak hranou ruky zmacknout jakoukoli klavesu, protoze hrana je az pod spodni radou klaves a navic v prostoru, odkud je to ke controlu docela daleko. V kurzu psani na stroji se proste problematika stisku kontrolu neresi.

    Klidne se vsadim, ze bys porazil v rychlosti psani na klavesnici moji zenu, ktera tuto dovednost uci na stredni skole, i pres to, ze nemas predpisove postaveni rukou, ale pouze v pripade, ze by bylo potreba pouzivat funkcni klavesy apod (kdyz ji na komplu prohodim qwertz klavesnici za qwerty, tak pisu rychleji). Pri psani prosteho textu, nejlepe formou opisovani, bys asi sanci nemel, zvlaste, kdyz se v textu bodou vyskytovat paragrafy. Ja je v kodu pisu tak casto, ze kdyz nemam ceske popisky na klavesnici, tak si nemuzu vzpomenout, kde lezi...

    Ale na dukaz, ze kovarova kobyla chodi bosa musim uvest, ze ja pisu tak max 8 prsty a kdyz se setmi, tak za svetla blikajiciho kurzoru mi jistota i pocet uhozu klesa...
  • 22. 11. 2008 23:05

    anonymní
    Při ovládání klávesnice deseti prsty se klávesa Control tiskne malíčkem.