Hlavní navigace

Edubuntu se vrací na scénu, OpenMandriva nabídne průběžně aktualizovanou edici

16. 1. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Canonical
Edubuntu, několik let nevyvíjená edice Ubuntu pro školy, znovu ožije. Nezávislá linuxová distribuce OpenMandriva má průběžně aktualizovanou edici. Linuxová distribuce Xubuntu nabídne minimální instalační obraz.

Edubuntu znovu ožije

Linuxová distribuce Edubuntu byla kdysi komunitní edicí Ubuntu určenou pro vzdělávací instituce. Poslední vydanou verzí byla 14.04 LTS a vývoj a podpora této distribuce skončily v roce 2016. Nyní to vypadá na návrat tohoto projektu. Na oficiálním diskusím fóru Ubuntu bylo nastíněno, jakým směrem se budou vývojáři ubírat.

Distribuce bude stavět na Ubuntu a bude používat prostředí GNOME. Aplikace budou řazeny podle předmětů (matika, jazyky, fyzika, atd.), instalátor bude obsahovat meta balíčky pro typ instituce (základní škola, střední škola, univerzita…) a k dispozici bude i nástroj pro odstranění nepotřebných balíčků. Celý proces je teprve v začátcích, takže zatím nebyl zveřejněn harmonogram vývoje.

Edubuntu 14.04Edubuntu 14.04

OpenMandriva má rolling-release edici

OpenMandriva je nezávislá linuxová distribuce, která má kořeny v dnes už nevyvíjené, ale kdysi hodně populární Mandrivě (Mandrake). Ta doposud měla průběžně aktualizovanou větev, která ale uživatelům nezaručovala stabilitu systému.

Proto nyní dostala průběžně aktualizovanou (rolling-release) edici s názvem ROME. Ta je stejně jako ostatní edice sestavená pomocí LLVM/Clang místo GCC. Ta běží na linuxovém jádře ve verzi 6.1 a na výběr jsou prostředí KDE Plasma 5.26 a GNOME 43.

OpenMandriva Lx 23.01OpenMandriva Lx 23.01

Xubuntu nabídne minimální instalaci

Xubuntu samo o sobě je jedna z edicí linuxové distribuce Ubuntu, která má za hlavní cíl minimalismus. Nyní chce v této oblasti ještě pokročit a nabídnout ke stažení separátní minimální instalační obraz. Ten by měl být vydán paralelně s plným instalačním obrazem Xubuntu 23.04 v dubnu tohoto roku.

Jeho cílem je zanechat minimální stopu při instalaci s tím, že si uživatel nainstaluje pouze jádro systému a všechny ostatní balíčky si už nainstaluje podle potřeby. Vejít by se měl na jedno CD (700 MB), přičemž současný instalační obraz má 2,6 GB.

Xubuntu 23.04Xubuntu 23.04

Raspberry Pi Camera Module 3

Britská nadace Raspberry Pi Foundation představila Raspberry Pi Camera Module 3. Jedná se o první novou verzi kamery této společnosti od roku 2020. Používá 12 MPx senzor IMX708, který je podstatně větší než u předchozích modelů, což umožňuje větší citlivost při slabším osvětlení.

root_podpora

Poměr stran 16:9 pak umožňuje snímání videa s rozlišením 1080p HD a 50 snímky za sekundu. Největší novinkou je bezesporu vestavěné automatické zaostřování. Kamera umí sama zaostřit od vzdálenosti dvou palců až do nekonečna. Raspberry Pi Camera Module se v základní verzi prodává za 25 dolarů (550 Kč) a širokoúhlá za 35 dolarů (780 Kč).

Raspberry Pi Camera Module 3Raspberry Pi Camera Module 3

Nově vydáno

Aditya Shakya oznámil vydání Archcraft 2023.01.01, nové verze lehké distribuce postavené na Arch Linuxu. Projekt DragonFly BSD oznámil vydání verze 6.4.0 svého svobodného operačního systému. Nobara Project, linuxová distribuce vycházející z Fedory s uživatelsky přívětivými modifikacemi vydala novou verzi s číslem 37. Ruská desktopová distribuce Runtu postavená na Debianu LTS vyšla ve verzi 22.04.1 „Lite“.

Archcraft 2023.01.01Archcraft 2023.01.01

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.