Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Elektronický podpis a Linux v roce 2021 od Honzucha - Toho času v Estonsku netřeba kupovat cert, k...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 7. 2021 18:58

    Honzucha

    Toho času v Estonsku netřeba kupovat cert, k podepisování a verifikaci máme SW jménem DigiDoc (iOS, Android, Win, OS X a samozrejme Linux) Stačí podepisovat ve formátu asice a měl by byt uznávaný po celé EU. Cele je to navázané na estonskou národní auth službu (TARA) takže člověk podepisuje A) pomocí Obcanky B) Mobile-ID (sim toolkit navázány na ID) nebo C) Smart-ID mobilní app navázána na ID. Samozřejmě je k dispozici i CPP knihovna, pokud ný někdo chtěl integrovat. A samozřejmě to je cele opensource https://github.com/open-eid

    Mimochodem TARA (Information System Authority’s authentication service ) muže zdarma používat kdokoli, takže se člověk normálně takto prohlašuje do e-shopu (například Euronics ee), do bank a státních portálů. Máme tady všehovšudy 2 PINy, PIN1 ověření identity, PIN2 slouží k podepisování dokumentu (což například v reálném světě požíváme k potvrzení bankovního převodu - jeho podpisu a PIN1 pro přihlášení do IB)

    Zatímco ČR s velkou slávou zvedla autentifikaci pomoci banky, Estonsko to letos zrušilo, protože s tím jsou problémy a ještě ke všemu to nezískalo stejný level důvěry jako 3 výše zmíněné způsoby. Ergo to by měl stát garantovat identitu člověka bance, ne banka státu už z logiky věci.

    Tolik s české digitalizaci, která je už od základu odsouzena k neuspechu.

  • 27. 7. 2021 20:38

    RRŠ

    Jenže ono to má v ČR jeden dobrý důvod: stát se tak nějak neumí rozhodnout, jak tu digitalizaci uchopit, aby úředníci nic nemuseli, za nic neručili - a občani komunikovali digitálně z povinnosti a jen předem schváleným způsobem pro ten kterej ouřad. Takže: zaplať Pámbu za ty banky! (A taky za MojeID, což je ještě o level vejš!)

  • 28. 7. 2021 8:24

    K>

    Zni to jako pohadka. A pripomnelo mi to reportaz pred covidem, kdy nas nejlepsi premier Babis jel do Estonska okouknout jak na tu digitalizaci. Asi to neokoukal moc dobre.

  • 2. 8. 2021 13:49

    bez přezdívky

    Jo, taky jsem e-Resident :-D
    Dokumenty vyrobené v DigiDoc jsou opatřeny časovým razítkem a dle eIDAS by to stát měl uznávat jako kvalifikovaný elektronický podpis s časovým razítkem. S radostí to používám pro různá řízení, kde je potřeba je protáhnout na co nejdelší dobu. Jako bonus je to zdarma vč. toho razítka.