Hlavní navigace

eWooky: česká čtečka s ekosystémem a tvrdým DRM

26. 7. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Do redakce se nám dostala další čtečka e-knih, tentokrát se zeleným logem eWooky. Jde o zařízení, které je napojené na českou distribuční platformu Wooky, která nabízí uživatelům i nakladatelům jednotný kanál, po němž může putovat obsah. Pohodlně vypadající symbióza má ovšem své nemalé háčky.

Před časem jsme testovali elektronickou čtečku Bookeen Odyssey, která je spojena se serverem PalmKnihy. Další zajímavé zařízení se k nám dostalo od provozovatele platformy Wooky a právě tomuto zařízení se podíváme podrobněji na zoubek. Zatímco Odyssey hodně připomíná Kindle od Amazonu, eWooky je už na první pohled úplně jiná.

Přestože se eWooky vydává za českou čtečku, jako v případě konkurentů jde o rebrandované zařízení. Vyrábí jej německá společnost Medio pod originálním názvem Thalia OYO 2. Česká varianta se liší především počeštěním a propojením s českými e-shopy. To by měla být hlavní devíza čtečky eWooky, která míří na českého čtenáře se zájmem o české knihy.

První dojem

Čtečka nám do redakce dorazila v jednoduchém plastovém obalu a plastikovém sáčku. Netušíme, jestli je to standardní způsob dodávky, ale není příliš reprezentativní. Nebyl přibalen ani kabel, ani nabíječka. Dostali jsme jen čtečku jako takovou.

Už na první pohled je čtečka jiná – její tvar se hodně blíží čtverci. Rozměry jsou 154×124 milimetrů a na první pohled čtečka vypadá jako čtverec. Kvůli širokému okraji to také vypadá, že má menší displej, než na jaký jsme u této kategorie zařízení zvyklí. Přeměření i porovnání s konkurenčním zařízením však ukazuje, že jde o standardní 6" e-ink displej.

Pokud čtečku vezmete do ruky, okamžitě vás zaujmou tři věci: pogumovaná záda, tloušťka a hmotnost. Celou zadní část přístroje kryje příjemná měkká vrstva, kterou oceníte zejména při delším čtení. Za tu výrobce jednoznačně chválím, další dva zmíněné parametry ale dojem kazí. Čtečka je vyšší, 11 mm je už poměrně dost a je znát, že držíte masivní věc. Dojem ještě zhoršuje hmotnost, která činí 260 gramů. Pro porovnání: Kindle 4 váží 170 gramů. První reakce mé ženy byla: „Ta je ale těžká!“ a je to tak. V ruce prostě tuhle čtečku ucítíte.

Na čtečce jsou čtyři velká tlačítka, všechna na přední části vedle displeje: vypínač, home a dvě pro otočení stránky. Tlačítka jsou poměrně tuhá a nemačkají se příliš dobře. Na druhou stranu čtečka je dotyková, takže je příliš často potřebovat nebudete. Pokud ale, stejně jako já, dáváte přednost listování pomocí tlačítek, spokojení nebudete.

Kromě toho na těle nalezneme už jen tři další věci: mikro USB konektor, 3,5mm jack konektor a otvor čtečky na mikro SD karty. Po bližším zkoumání naleznete ještě na zádech čtečky malý otvor, za kterým se ukrývá mikrospínač resetu. Dostanete se k němu třeba kancelářskou sponkou.

Prostředí velmi prosté

Po zapnutí vás už přivítá uživatelské prostředí. To je velmi jednoduché a skládá se jen z několika málo obrazovek a dialogů. Je vidět, že eWooky míří na masy a snaží se jim nabídnout maximální jednoduchost.

Hlavní obrazovka ukazuje náhledy čtyř naposledy čtených knih, počet knih ve čtečce a externí knihovně (viz další text), odkaz pro vstup do obchodů s knihami, nastavení a další aplikace. Rozvržení ovládacích prvků musím pochválit, na rozdíl od minule recenzovaného Bookeenu se nekonají žádné ukryté volby a pátrání po dalších položkách menu. To, co můžete ovládat, je vždy zobrazeno na displeji a stačí na to ťuknout.

Problémem jsou ale pomalé reakce čtečky. Od stisku tlačítka či ťuknutí do displeje trvá i déle než sekundu, než se něco stane. Často tak nevíte, zda se vám podařilo klepnout nebo ne, takže po chvíli je ovládání velmi nepříjemné. Obzvlášť mě znervózňovalo psaní na virtuální klávesnici. Naštěstí nemusíte při ťukání textu na zobrazení čekat, písmenka se ukáží později. Interaktivita takového ovládání je ale velmi špatná, protože chybí jakákoliv uživatelská odezva.

Praktické zkušenosti

Displej je klasický e-ink s rozlišením 600×800, jaký dnes najdeme v drtivé většině čteček. Je to skutečně ideální displej pro čtení textu, v případě eWooky má ale horší kontrast kvůli dotykové vrstvě a je to znát i bez přímého porovnání s konkurenty.

E-ink displeje obecně trpí tím, že na nich při změně obsahu zůstávají zbytky toho starého. Je tedy potřeba displeje resetovat, tedy nechat probliknout černou plochu a pak teprve nakreslit nové informace. Displej eWooky se ale resetuje extrémně často, nedá se tak hovořit o přílišné interaktivitě během práce.

Problikávání je neustálé, děje se prakticky při každé změně, byť je sebemenší. Když se tedy například připojujete do elektronického obchodu a v horní části displeje běží „teploměr“ s procenty, celý displej problikne při každé změně. Během pěti sekund je to klidně desetkrát. Horší ovšem je, že ani tento reset často úplně nesmaže artefakty z předchozí obrazovky. Stále tak pod obsahem vidíte staré plochy textu nebo grafiky.

Vyhledávání v textu sice funguje, ale na klávesnici není možné napsat české znaky. Podobně jako třeba u Kindle i dalších čteček tak nemůžete vyhledávat slova s diakritikou. Funkce vyhledávání je tak velmi striktně omezena a musíte hledat takové skupiny znaků, které neobsahují diakritiku.

Platforma Wooky

Čtečka eWooky je velmi silně provázaná s platformou Wooky. A to nejen při nákupu knih, ale prakticky pořád. Provázání je prakticky totální, takže když recenzujeme tuto konkrétní čtečku, musíme se společně vydat do světa Wooky, abychom pochopili, jak to v něm chodí.

Wooky je společnost, která nevydává knihy, ale vytváří prostředí pro jejich distribuci. Má uzavřené smlouvy s velkými českými vydavateli, kteří Wooky využívají jako distribuční platformu. Z hlediska čtenáře se stačí na jednom místě zaregistrovat a pak už můžete nakupovat v různých e-shopech zapojených do projektu. Knihy se vám automaticky načítají na váš účet (čti: „v cloudu“), odkud si je můžete nahrát do jednotlivých zařízení.

V první fázi šlo jen o softwarové čtečky, které si můžete nainstalovat do Androidu, iOS zařízení (iPhone, iPad, iPod Touch), či telefonů se systémy Symbian nebo Windows Mobile. Stejně tak je možné stáhnout si i aplikaci pro PC se systémem Windows. Nově pak do portfolia přibyla také hardwarová čtečka eWooky, o které je řeč.

Tento systém je jistě z hlediska běžného uživatele velmi pohodlný. Může nakoupit knihy z různých zařízení, pak si je může zasynchronizovat do těch ostatních a číst tu na mobilu, tu na čtečce a jinde zase třeba na notebooku. Vše probíhá přes jeden společný účet, který využíváte v různých obchodech s knihami i ve všech svých zařízeních, na kterých čtete. Pokud zůstaneme u správné cílové skupiny, pak je to výborná služba.

Wooky ale staví na velmi tvrdém DRM. Z hlediska vydavatelů jde samozřejmě o ideální řešení, obsah se pohybuje jen ve zcela ohraničeném prostoru a nemůže z něj uniknout. Z toho ovšem také plynou nevýhody pro uživatele – není možné použít jinou standardní čtečku, knihy si není možné zálohovat a vůbec je žádným způsobem z prostředí Wooky nedostanete. To je samozřejmě cílem (a devízou) celé platformy, ovšem ne každému uživateli to bude vyhovovat.

Omezení plynoucí z Wooky

Při práci s eWooky velmi rychle zjistíte, že nefunguje jako mass storage. Je to první zařízení, u kterého jsem se s takovým chováním setkal. Čtečka se vůbec počítači neohlásí a USB port čtečku jen nabíjí. V manuálu se dočtete, že USB port slouží k nabíjení baterie, připojení k PC, např. na přenos dat, ovšem jak jej realizovat, jsem nezjistil.

Možná se tedy ptáte, zda je tedy vůbec možné v eWooky číst vlastní dokumenty. Možné to je, ale v každém případě je musíte prohnat přes server Wooky. Funguje to podobně jako na Kindle – dostanete speciální e-mailovou adresu, nastavíte si, odkud má přijímat poštu a soubory si pak posíláte mailem. Při synchronizaci informací z knihovny se vám soubory objeví.

Vyzkoušel jsem si poslat soubor ve standardním formátu ePub (měla by umět ještě txt a HTML) a ten po chvíli skutečně přišel. Stačilo si jej ve čtečce stáhnout do lokálního úložiště a bylo možné jej číst. Překvapila mě však nemožnost použít soubor PDF. Na mail mi dorazila automatická odpověď, že formát nebyl rozeznán a do knihovny se proto nepřidá. Bohužel jinak nelze soubor do čtečky dostat. Pokud potřebujete PDF číst (a podle diskusí pod články často ano), máte s eWooky očividně smůlu.

ict ve školství 24

Zlatou klec nebo ne?

Z eWooky mám velmi rozporuplné pocity. Čtečka samotná není příliš povedená především po hardwarové stránce. Její displej je méně kontrastní, zůstávají na něm stopy starších informací i přes neustálé resety. Zároveň je poměrně těžká a její klávesy se nemačkají příliš dobře. Ještě větším problémem je ale uzavřenost Wooky prostředí, kam se obtížně vstupuje a nelze z něj odejít. Jakmile jednou nakupíte knihy u Wooky, už není cesty ven. Pokud nechcete přijít o svou e-knihovnu, zůstáváte navždy s Wooky.

Verdikt tedy zní: Pokud jste technicky nezdatní, příliš se v problematice neorientujete a chcete pohodlně nakupovat a číst, asi pro vás zlatá Wooky klec nebude nejhorším místem. Pokud se ale (jako já) bojíte DRM, nechcete zůstat přimknuti k jednomu dodavateli a chcete kvalitnější čtečku, poohlédněte se u konkurence. Za stejné peníze vám tam zahrají lépe a nebudou přitom zamykat dveře.

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.