Hlavní navigace

Facebook tajně prodával data firmám, Google nebude vyvíjet inteligentní zbraně

10. 6. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Google tvrdí, že jeho AI nebude zbraní, vyšel Devuan GNU+Linux 2.0 ASCII Stable, nový ovladač pro ATI Rage 128, Nvidia má problém s DisplayPortem, Unicode 11.0.0 a nový král žebříčku TOP500.

Facebook prodával soukromá data uživatelů firmám

Pokud si vzpomeneme na vše, co s robotickým výrazem v obličeji dosvědčil Mark Zuckerberg před americkými kongresmany i evropskými představiteli, musíme dospět k závěru, že buď lhal, zamlžoval, nebo jsou mylné následující nové informace.

Každopádně The Wall Street Journal objevil, že společnost umožňovala vybraným firmám přístup k datům uživatelů sítě i poté, co dle svých slov v roce 2015 tento přístup zařízla. Tyto dohody, známé jako whitelisty, dávaly přístup k informacím přátel, a to včetně telefonních čísel a nějaké další uživatelské metriky. Mezi těmito „VIP firmami“ byly třeba RBC Capital Markets a Nissan Motors. Tolik nejmenovaný zdroj WSJ pocházející z Facebooku.

Bývalý člen a ředitel jednoho úřadu při americké Federální obchodní komisi (FTC), David Vladeck, uvedl, že taková praktika by přímo porušovala dohodu Facebooku s FTC. A to je obecně pro firmy obvykle poměrně velký prů…švih.

Facebook se k věci již vyjádřil, a to v tom duchu, že jsou informace zmatené ve dvou věcech. Za prvé v roce 2014 dostaly firmy 1 rok na přechod na nové API platformy, přičemž některé požádaly o krátké prodloužení této lhůty. A za druhé, nové dohody se týkaly jen možnosti uživatelů sdílet širší seznam přátel, nikoli jejich soukromých informací jako fotek či zájmů.

Závěr si udělejte sami třeba v kontextu toho, že Facebook tuhle omylem učinil veřejnými soukromé příspěvky 14 miliónů lidí.

Google tvrdí, že jeho AI nebude zbraní

Obavy mnoha lidí ze stále rostoucích schopností různých verzí umělých inteligencí Googlu se snaží rozptýlit sám šéf firmy Sundar Pichai. Aktuálně platí, že AI není vyvíjena ani připravována k nasazení ani ve zbraních, ani ve sledovacích systémech. Pichai dodává, že Google vyvíjí AI pro veřejné blaho a vše je v souladu se zabezpečením soukromí uživatelů. Seznam zakázaných použití AI zahrnuje výše uvedené zbraně i sledovací systémy, ale například nevylučuje možnost materiálních škod v ospravedlnitelných případech – toto ve stručnosti tedy nejspíš můžeme parafrázovat následovně:

ict ve školství 24

Řečeno slovy šéfa Googlu: „…stane se tak pouze tam, kde věříme, že výhody výrazně převáží nad riziky.“

Reakce Pichaie přišla samozřejmě v kontextu projektu Maven, který využívá Googlí AI pro zpracování záběrů z dronů, které mohou zlepšit zaměřování armádních cílů. Inženýři před časem podepsali petici směrovanou Googlu a někteří dokonce na protest podali výpověď. Krátce nato Google oznámil, že se projektu Maven amerického Pentagonu, který se na vyhodnocování záběrů dronů zaměřuje, do budoucna nebude nadále účastnit.

Krátce

  • Devuan GNU+Linux 2.0 ASCII Stable. Po zahrnutí udev do systemd nyní Devuan používá eudev, přechod by měl být bezproblémový a automatizovaný. Na výběr je z pěti desktopů (Xfce, Cinnamon, KDE, LXQT, MATE), další jsou v repozitářích. Dvojková verze je založena na Debianu 9.
  • Phoronix upozorňuje na vznikající ovladače pro 20 let starou generaci grafik ATI Rage 128. Minimálně by se měl objevit nový DDX ovladač a možná i kernelový DRM/KMS. Věci se ujal Kevin Brace, dříve pracující na ovladači OpenChrome DRM/KMS.
  • Wayland Remote Desktop to možná stihne už do Fedory 29. A to samozřejmě včetně podpory autentizace, autorizace i šifrování. Více podrobností na Wiki projektu.
  • Nvidia má na grafikách generací Maxwell a Pascal problém s DisplayPortem, který vyžaduje aktualizaci BIOSu karty. Týká se to spojení s novějšími verzemi DisplayPort 1.3/1.4 – proto se na to přišlo až nyní, kdy se takové monitory objevují. Nvidia vydala nástroj, který ověří, zdali se vás problém týká a případně BIOS aktualizuje automaticky. Samozřejmě jde o nástroj pro Windows a je nutné, aby během procesu nahrávání nového BIOSu nepřišlo PC o elektřinu, jinak se z vaší drahé grafické karty stane neužitečný kus železa a křemíku.
  • Unicode 11.0.0 přináší 684 nových znaků, z čehož je 145 Emoji. Celkově obsahuje už 137 374 znaků. Nic samozřejmě nepřekoná loňské vydání Unicode 10.0.
  • Národní laboratoře Oak Ridge představily nový superpočítač Summit. Ten je aktuálně nejrychlejší na světě, v této oblasti tak končí (uvidíme na jak dlouho) vláda Číny. Oproti předchozímu Titanu je 8× rychlejší a zhruba 1,6× rychlejší než dosavadní vládce žebříčku TOP500, superpočítač Sunway TaihuLight. Architektonicky je tvořen CPU IBM POWER 9, GPU Nvidia Volta, spoustou DDR4 paměti a operačním systém Red Hat Enterprise Linux. Zkušební výpočty ukazují, že při použití tenzorových jader GPU Volta může superpočítač dosahovat výkonu až nízkých jednotek EFLOPS (Exa FLOPS).

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.