Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Fedora 10 Cambridge a pět let projektu Fedora od anonym - Pro koho je tato distribuce vlastně určená? Můj...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 11. 2008 11:11

    bez přezdívky
    Pro koho je tato distribuce vlastně určená? Můj první dojem je, že na server to není, protože obsahuje příliš nové balíčky a na desktop taky ne, když to neumí přehrát mp3 ani video, což beru jako nutnost. Jinak to na první pohled vypadá jako výborná distribuce, která mi díky CentOSu na serverech není cizí a funguje v ní všechno tak nějak samo. Až na ty nutné nonfree programy :-(
  • 29. 11. 2008 21:51

    Adam Přibyl
    Muj jediny odhad pro koho je Fedora urcena muze byt zalozen na tom jaci lide ji pouzivaji, vcetne me samotneho. Co k tomu rici - jsou to lide kteri nepotrebuji ke svemu zivotu mp3, video nebo flash verze 10 a pokud ano, uvedomuji si proc tyto veci standardne ve Fedore nejsou, lide kteri jiz chapou co znamena svobodny software. (Kdysi jsem take nechapal rozdil mezi zadarmo a svobodny - pro takove je tu, zcela bez urazek a narazek, Ubuntu.) Krom toho maji snahu se podilet na vyvoji OS a jeho sireni, coz je do jiste miry typ charity a osvety (nekteri tomu rikaji sireni nabozenstvi :). Pro "obchodni" nasazeni casto pouzivaji CentOS nebo RHEL, ale jakozto prispivatele a vyvojari Fedory vedi, co muzou od RHEL ocekavat a v podstate se tak podileji i na jeho vyvoji. Priznavam ze nemalou roli hraje i platforma RPM, ktera zpusobuje, ze jsem tuto distribuci nevymenil za debian. i kdyz i debian pouzivam.
  • 2. 12. 2008 0:24

    mckidney (neregistrovaný)
    Jinak, podle mého názoru je to každý koho zajímá High-End desktop na linuxu, ale není ochoten zacházet až do podrobností části systému, které se nechce věnovat.
    Pakliže chcete, Fedora vám umožní pracovat s nejnovějšími technologiemi, ale mnohdy za cenu stability.

    Pro lidi co chtějí Out-Of-The-Box-Cheap-Windows-Alternative je tu Ubuntu.
    Osobně spoustě patentů/technologií nijak nefandím(Ku příkladu právě MP3, jeden z nejhorších audio kompresních mechanismů pro PC), ale i přesto, že mu nefandím, tak se mu nevyhnu.

    Fedora 10 má i silnou českou bázi a vzniká tak příručka uživatele(Aktualizována pro každou edici), která vám poskytne všechny informace o tom jak doinstalovat podporu MP3.

    Utility jako NetworkManager jsou třeba právě v ubuntu pozadu oproti Fedoře.

    PS: Samozřejmě je možné aplikovat tyto nové "vymoženosti" na jakoukoliv jinou distribuci. Ale jak řiká autor, kdo by dneska rád kompiloval, nebo nastavoval vše konsolí.
  • 3. 12. 2008 8:43

    Kaacz (neregistrovaný)
    Ale no tak! :-) Media nebyl nikdy problem s repos livna (ted to nejak fuzuji s dalsimi repos). Jeste doted mi tu bezi servrik na F8 s MythTV z ATrpms. I kdyz dependency hell "Livna versus ATrpms" mi taky uz lezlo na nervy. Ted uz mam klid s repos packman na oSuse. :-)
    Jen Fedora se pokrytecky tvari, ze o techto repos nic nevi. Oni to proste NECHTEJI resit. NIJAK.
    Netvrdim, ze reseni pres livna a spol je to spravne zcela legalni, ale existuje zcela bez podpory ze strany RH a jedou si po svem. Fedora je licencne predpos*ana dle USA zakonu. Nektere veci v evropskych statech neplati. Ja osobne bych uvital, kdyby nekde vzniklo repos kde si za poplatek muzu dotahnout non-free casti. Licencnim poplatkum se nebranim, v pripade beznych kodeku to ani nedela zadnou desivou sumu.
    Spis mi vadi jina vec. Kazde Distro Fedory ziji maximalne 1-1,5 roku. Kdyz vyjde nova verze, tak umira Ver-2 (ted napriklad Fedora8). Takze uzivatel musi byt priopraven minimalne ob-verzi reinstalovat = 1x za 1-1,5 roku. Z vlastni zkusenosti vim, ze "upgrade" neni ta spravna volba, system se pak chova jinak (postaru) nez pri ciste instalaci. Takze instalace na zelene louce a prenest usery a nektere konfigurace nelze jen tak jednoduse "zkopirovat".
    Takze pro pro ty, co chteji desktop POUZIVAT jsou lepsi volbou oSuse nebo klony *Buntu.
    Kdo si chce hrat .. tu mas kohuta .. eee .. Fedoru :-D
  • 15. 12. 2008 18:41

    Sadam (neregistrovaný)
    nejdou přehrát MP3 ani video ? eh cože ? to musel být kvlaitní materiál co jste zhulil před tímto přízpěvkem :-D :-D
    1)přidáte repo rpmfusion
    2)instnete xine nebo mplayer a už se jede
  • 10. 1. 2009 12:16

    Ps1cho (neregistrovaný)
    Já osobně ji používám, líbí se mi jak vypadá, a nějak mi prostě sedla lépe, než ubuntu. Jinak bych se chtěl zeptat, jak s tím flahem, je možné ho nějak nainstalovat?