Hlavní navigace

Fedora 32 se zpozdí, FreeBSD míří k OpenZFS a novinky v KDE

19. 4. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Fedora 31 Autor: David Ježek
Fedora 32 se opozdí kvůli chybám, vyšel Mir 1.8 s lepší podporou HiDPI a kompatibilitou mimo Ubuntu, Apple představil nový levný iPhone SE, přechod FreeBSD na OpenZFS úspěšně pokračuje.

Fedora 32 se zpozdí kvůli několika chybám

Při posledním posuzování kvality bylo rozhodnuto, že kvůli několika chybám se Fedora 32 o jeden týden odsouvá. Další posouzení, zdali jsou chyby opraveny, je plánováno na 23. dubna, k vydání ostré verze by mohlo dojít 28. dubna.

Mezi chybami, které vydání už 21. dubna zablokovaly, najdeme neschopnost režimu obnovy rozpoznat LVM oddíly, problém s pozadími plochy a věc zmrazily i chyby týkající se notebooků se dvěma GPU, neschopností KDE nastartovat při přepínání mezi uživateli a další drobnosti.

Fedora 32 přinese například GNOME 3.36, GCC 10 + Glibc 2.31, použití TRIMu u SSDs, firewalld využívající NFtables a mnoho dalšího.

Apple představil nový iPhone SE

Na nástupce odlehčeného iPhonu SE se čekalo několik let. Apple jej nyní konečně vydal a jde víceméně o tělo vycházející z iPhone 8, s vnitřnostmi na úrovni aktuální generace iPhone 11.

Srdcem je ARM SoC Apple A13, jako displej je zde 4,7palcové IPS LCD s rozlišením 1334×750 a podporou HDR (jen pro video). Tělo kombinuje hliník a sklo. Hlavní fotoaparát má 12Mpix s f/1.8 objektivem s OIS, chybí noční režim. Podporován je vedle jiných samozřejmě i formát HEIF. Video nový model zvládá až do 4k/60p, případně 30p HDR, resp. 1080/240p (formáty H.264 a H.265). Akumulátor by měl mít stejnou výdrž jako u iPhone 8, podporováno je 18W nabíjení (18W nabíječka ale v balení není).

Cena je na Apple nezvykle nízká: za 64, resp. 128, resp. 256GB verzi je to 12990, resp. 14490, resp. 17590 Kč. Dlužno dodat, že americká cena za nejnižší model, 399 USD, je v přímém přepočtu jen přibližně 9990 Kč, pročež v USA i s ohledem na kupní sílu vypadá tento nový telefon ještě lépe.

Mir 1.8 s lepší podporou HiDPI a kompatibilitou mimo Ubuntu

Na světě je nová verze grafického serveru Mir, který nyní slouží jako Wayland kompozitor. Přináší lepší podporu HiDPI displejů (správná velikost oken), podporováno je i jemné (neceločiselné) škálování zvětšení pro jednotlivé monitory.

Dále tvůrci zapracovali na kompatibilitě Miru se systémy mimo Ubuntu svět (zejména jde o spouštění Miru a launcher na systémech jako Fedora a Arch Linux). Mir Shell nyní také podporuje spouštění GNOME Treminalu na všech platformách, při běhu na X11 funguje volba --display-config a opraveno je několik chyb.

Přechod FreeBSD na OpenZFS úspěšně pokračuje

Že FreeBSD směřuje od Solarisové/Illumos verze ZFS k linuxové, víme už rok a půl. Půl roku víme, že právě druhá velká verze, tedy OpenZFS 2.0, letos přidá podporu FreeBSD. Práce v tomto duchu pokračují jak na poli FreeBSD, tak OpenZFS.

Počáteční podpora pro použití na FreeBSD byla nyní začleněna do OpenZFS. Projekt nyní nabízí společnou základnu kódu pro Illumos, FreeBSD i Linux a pracuje se mimochodem i na podpoře macOS. Porty FreeBSD pak nově umí tento kód (větev) používat. Kód je k dispozici pro aktuální FreeBSD 12.x i budoucí FreeBSD 13-CURRENT.

Vše bude začleněno v OpenZFS 2.0, které vyjde někdy v průběhu tohoto roku. Díky němu pak FreeBSD dostane u ZFS také podporu SSD TRIMu, nativního šifrování, persistentního L2ARC atd.

Další vylepšení pro Wayland či Dolphin míří do KDE

Nate Graham shrnuje další pravidelnou várku novinek chystaných pro budoucí verze komponent desktopu KDE. Očekávat můžeme zejména pokračující práce na podpoře Waylandu v podobě různých novinek (například odhlášení uživatele již nepovede k pádu KWin).

Dolphin bude umět nově zobrazovat náhledy složek či souborů na šifrovaných souborových systémech, s Plasmou 5.19 přijde schopnost měnit barevný vzhled běžících GTK3 aplikací ihned se změnou nastavení v KDE, bez nutnosti GTK3 aplikace restartovat.

Podporovány budou neceločíselné velikosti písem uvnitř systémového nastavení, KDE Frameworks 5.70 přinese podporu pro více aplikací podporujících formát Gimp XCF. A mnoho dalšího.

CS24_early

KWinFT, nový fork kompozitoru KDE KWin

Roman Gilg představil KWinFT, fork KWinu a také související projekt Wrapland, který je zase forkem projektu KWayland. Jeho cílem je v rámci těchto forků akcelerovat některé věci ve vývoji KWin a KWayland, přinést do projektů nové věci a celkově urychlit vývoj toho, co se poněkud vleče (což je právě zejména funkčnost KDE na Waylandu).

Nijak zásadně si na KWin/KWayland nestěžuje, jen konstatuje, že právě kvůli důležitosti a nenahraditelnosti KWinu neprobíhá vývoj a implementace potřebných novinek dostatečným tempem, což by ladění v rámci forku mělo řešit. Detaily shrnuje v zápisku na svém webu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.