Hlavní navigace

Fedora 37 omezí 32bitové balíčky, FreeBSD zrychluje bootování

14. 3. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Fedora 37 hodlá v rámci posupného ukončení podpory i686 omezit 32bitové balíčky. Projektu FreeBSD vydal beta verzi 13.1 a zprávu o vývoji za poslední kvartál. Operační systém MorpOS vydal novou verzi s lepším výkonem a stabilitou.

Fedora 37 hodlá omezit 32bitové balíčky

Jeden z návrhů změn ve Fedoře 37, která by měla během tohoto roku je omezení 32bitových balíčků. Cílem tohoto návrhu je přestat vytvářet balíčky pro architekturu i686, které už nepoužívá nikdo a nebo téměř nikdo a tím uvolnit kapacity vývojářů. Tato změna by neměla teď hned ukončit podporu pro tuto architekturu a ani ovlivnit balíčky, se závislostmi.

Do budoucna se však Fedora pro x86 hodlá zaměřit pouze na 64bitovou architekturu, takže podpora pro i686 bude jednou definitivně ukončena. Tvůrci Fedory se však rozhodli tento krok učinit postupně.

Fedora

FreeBSD zrychluje bootování

Vyšla vývojová verze otevřeného operačního systému FreeBSD 13.1-BETA1. Ta s sebou přináší spoustu vylepšení hlavně pro majitele procesorů s architekturou RISC-V a PowerPC. Finální verze FreeBSD 13.1 by měla vyjít na konci dubna 2021. Kromě toho tento projekt zveřejnil zprávu o vývoji za poslední čtvrtletí roku 2021.

Z této zprávy vyplývá, že FreeBSD učinilo za poslední kvartál pokrok na všech frontách. Nejzajímavější je asi údaj o zkrácení času načítání operačního systému na Amazon EC2 cloud. Během sledovaného období totiž došlo ke snížení bootovacího času z 30 sekund na polovinu s tím, že je v plánu ještě nějakou tu sekundu ubrat.

FreeBSD 13.0

MorphOS zlepšuje výkon

Částečně otevřený operační systém MorphOS vydal svou novou verzi s číslem 3.16. Tato verze přináší četná zlepšení výkonu a stability. Došlo k nahrazení zastaralého webového prohlížeče Odyssey na WebKitu postaveným prohlížečem Wayfarer. Dále byl přidán emailový klient Iris, oznamovací systém Magic a přepínač aplikací Command-Tab.

MorphOS je operační systém kompatibilní s operačním systémem AmigaOS, který používá mikrojádro. To není vyvíjeno pod otevřenou licencí, některé části operačního systému a jeho grafické prostředí Ambient ale otevřené jsou.

MorphOSMorphOS

ReactOS pokročil v podpoře více jader

ReactOS je otevřený operační systém, který se snaží o binární kompatibilitu s aplikacemi a ovladači určenými pro MS Windows. Zatímco ostatní operační systémy běh na více procesorových jádrech podporují už asi 20 let, pro ReactOS se jednalo o jeho slabou stránku. Vypadá to ale, že situace se začíná zlepšovat.

ict ve školství 24

S experimentálním kódem se vývojářům podařilo spustit systém s podporou víceprocesorových jader. V oficiálním systému zatím neběží, ale už k tomu byl učiněn první krok, takže se snad brzy dočkáme.

ReactOS 4.14

Nově vydáno

Vyšla Hyperbola GNU/Linux-libre 0.4, distribuce splňující kritéria GNU Free System Distribution Guidelines. Projekt Linux From Scratch zajišťující vše potřebné k vytvoření vlastního linuxového systému vyšel ve verzi 11.1. Na Unstable větvi Debianu postavená distribuce Nitrux vydala novou verzi s číslem 2022.02.28. Exe GNU/Linux, na Debianu postavená distribuce s prostředím Trinity je k dispozici ve verzi 20220306.

Nitrux 2022.02.28Nitrux 2022.02.28
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.