Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Fedora 8: nekonečno na dosah ruky od Yenya - "protože alsa umí, pokud se správně využije, v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 11. 2007 12:07

    Yenya (neregistrovaný)
    "protože alsa umí, pokud se správně využije, v podstatě vše, co sound server"

    Tak to bych chtel autora videt jak donuti samostatnou ALSU delat to co umi PulseAudio: napriklad za behu prepnout vystup beziciho mplayeru na jinou zvukovku (dokonce i po siti), videt ktere zvukove servery jsou na lokalni siti dostupne (pres Avahi), umoznovat menit aplikacim hlasitost, aniz bych to tem aplikacim musel rikat (prichazi mi VoIP hovor, tak chci naraz ztlumit proste vsechno co kde do repraku hraje a nehledat kde to vlastne ma okno), mit zvlast nastavenou a zapamatovanou hlasitost pro ruzne aplikace (dokonce i ruzne pojmenovane streamy, napriklad ruzne pisnicky), presmerovat VoIP hovor do bluetooth headsetu ktery jsem v prubehu hovoru konecne po kapsach nasel a zapnul, atd.

    Navic ALSA na spouste zvukovek nema funkcni pristup vice aplikaci (ano, existuje dmix plugin, ale ten zase neumoznuje pristup vice uzivatelu, protoze SHM segment nema spravna prava), a tak podobne (chcete-li mit takove ty hot-switching sessions jako ma Apple, bez podpory vice zaroven prihlasenych uzivatelu se neobejdete).

    A kdyz toho vseho budete schopni bez upravy aplikaci (PA je kompatibilni s ESD), je to jeste dalsi bonus navic.

    -Yenya, http://www.fi.muni.cz/~kas/blog/
  • 8. 11. 2007 13:45

    Adam Přibyl
    Yenyo ja s tebou souhlasim - pulse audio muze byt prinosne. Prijde mi ale, ze moznosti alsy jsou nedocenene a v soucastnosti se pouzitim vyssich vrstev jako PA degraduje alsa na obyc ovladac kterym byt nemela.
  • 8. 11. 2007 13:53

    Yenya (neregistrovaný)
    ALSA mozna mela byt vic nez obycejnym ovladacem, ale nezvlada to. Viz pristup vice uzivatelu a podobne. Cili nechme ALSU delat to co zvlada, a to co nezvlada a ani zvladat nemuze (knihovna bez externiho demona nemuze rozumne zvladat pristup vice uzivatelu) dejme do samostatneho demona
    o vrstvu vys. Po ALSA knihovne prece nemuzeme chtit aby pres D-Bus/HAL vyhledavala nove pripojena BT sluchatka a po kazde aplikaci ktera pouziva ALSU prece nemuzeme chtit aby implementovala (idealne to stejne) menu pro presmerovani zvukoveho vystupu. Toto je fakt lepsi delat samostatnym demonem
    na urovni uzivatelovy session, zvenku vsech aplikaci.

    -Yenya
  • 8. 11. 2007 17:44

    standa (neregistrovaný)
    taky souhlas, jeste drobnost, mozna trochu offtopic, ALSA neni pod FreeBSD a jinymi UNIXi uz proto pulse audio

    standa