Hlavní navigace

Fedora chce opustit X.Org, LXQt 2.0 s Wa­ylandem

11. 3. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Nvidia
Projekt Fedora zvažuje, že počínaje vydáním Fedora Linux 41 zruší výchozí relaci X.Org. Desktopové prostředí LXQt plánuje v dubnu 2024 uvést novou hlavní verzi 2.0 s knihovnami Qt 6 a podporou Waylandu.

Fedora zvažuje opuštění XOrg

Projekt Fedora nyní zvažuje, že počínaje vydáním Fedora Linux 41, které by mělo vyjít v tomto roce, pro svou vlajkovou edici Fedora Linux Workstation s prostředím GNOME ve výchozím nastavení zruší relaci X.Org.

Poté, co se projekt Fedora rozhodl odstranit relaci X.Org pro své vydání Fedora KDE Spin počínaje nadcházejícím vydáním Fedora Linux 40, které bude dodáváno s nejnovějším grafickým prostředím KDE Plasma 6, chce nyní projekt Fedora učinit totéž u vydání Fedora Workstation.

O tom, že Fedora Linux bude používat pouze Wayland, se mluví už dlouho, ale vypadá to, že se tak konečně stane v letošním roce.

Fedora Project

LXQt 2.0 s Qt 6 a Waylandem

Desktopové prostředí LXQt plánuje v dubnu 2024 uvést novou hlavní verzi 2.0 spolu s některými klíčovými funkcemi. Odlehčené desktopové prostředí přechází z knihoven Qt 5 na Qt 6 a zavádí podporu Waylandu. Knihovny Qt 6 by měly poskytnout některé další nástroje pro další vývoj – v podstatě implementovat kód specifický pro Wayland v komponentách, jako je panel, plocha, runner, klávesové zkratky a oznamovací démon.

Mnoho aplikací a komponent LXQt již na Waylandu funguje perfektně, jiné částečně a některé ne. Očekává se, že nabídka aplikací bude mít také několik vylepšení, včetně vylepšeného vyhledávání a oblasti oblíbených položek.

LXQt 2.0LXQt 2.0

postmarketOS implementuje systemd

Vývojáři mobilní distribuce postmarketOS založené na Alpine Linuxu oznámili, že vedle OpenRC a dalších alternativních init systémů nově podporují i systemd.

Sestavení systému postmarketOS se systemd má své výhody, mezi které patří mimo jiné lepší kontrola oprávnění, vestavěná analýza při spuštění systému, výkonné funkce analýzy závislostí služeb a bezpečnosti a také aktivace soketů, která uživatelům umožňuje tisknout ze zařízení bez spuštěného CUPS.

Cloud 24 - tip 1

postmarketOS

Neptune 17 v6

Výrobce linuxového hardwaru Juno Computers představil linuxový notebook Neptune 17 v6 s procesorem Intel Core 14. generace a grafikou až NVIDIA GeForce RTX 4090. Šestá generace notebooku Neptune 17 je vybavena 17,3palcovým matným displejem s rozlišením QHD, obnovovací frekvencí 240 Hz, širokým pozorovacím úhlem a je poháněna procesorem Intel Core 14. generace (Raptor Lake) i9–14900HX s 24 jádry, 32 vlákny, grafikou Intel UHD a taktem až 5,80 GHz s Turbo. Notebook je dodáván s předinstalovaným operačním systémem Ubuntu řady 22.04 LTS nebo Ubuntu 23.10. Jeho cena začíná na 3099 dolarech (71700 korun).

Neptune 17 v6Neptune 17 v6

Nově vydáno

Společnost Zentyal oznámila vydání Zentyal Server 8.0, nové aktualizace serverové distribuce projektu založené na Ubuntu.Bruce Dubbs oznámil vydání verze 12.1 knihy Linux From Scratch, která obsahuje návod krok za krokem k vytvoření vlastního linuxového systému od nuly. Byla vydána nová verze svobodného unixového operačního systému FreeBSD s číslem 13.3. Grml, živá distribuce postavená na Debianu vyšla ve verzi 2024.02.

Grml 2024.02Grml 2024.02

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.