Hlavní navigace

Fedora Onyx jako oficiální edice, mobil vyrobený z Raspberry Pi

15. 5. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Filip Zatloukal
Projekt Fedora zvažuje přidání Fedora Onyx mezi oficiální edice své linuxové distribuce. Nové vydání živé linuxová distribuce Voyager Live přichází s klientem ChatGPT. Ubuntu 23.04 podporuje jednodeskový RISC-V počítač VisionFive 2.

Fedora Onyx jako oficiální edice

Projekt Fedora momentálně zvažuje přidání Fedora Onyx mezi oficiální edice své linuxové distribuce. Jedná se o linuxovou distribuci s neměnným základem, která staví na Fedora Budgie, která se nedávno stala oficiální edicí Fedory.

Princip neměnného základního systému už funguje v edicích Fedora Silverblue, Fedora Kinoite a Fedora Sericea, žádná z nich ale nenabízí prostředí Budgie. Pokud bude tento návrh schválen, Fedora Onyx coby oficiální edice vyjde spolu s vydáním Fedory 39.

Fedora 38 s prostředím BudgieFedora 38 s prostředím Budgie

Voyager Live s ChatGPT klientem

Tvůrci živé linuxová distribuce Voyager Live se rozhodli ke kroku, který se s největší pravděpodobností stane v blízké budoucnosti trendem. Do nového vydání s číslem 23.04 přidali desktopového klienta pro komunikaci s umělou inteligencí ChatGPT.

Ten umožňuje jednoduchou a rychlou komunikaci s tímto chatbotem přímo z desktopu. Kromě toho přibyla také aplikace Wike, která umožňuje prohlížení Wikipedie. Voyager Live 23.04 běží na linuxovém jádře ve verzi 6.2 a je k dispozici s prostředím Gnome 44 nebo XFCE 4.18.

Voyager Live s ChatGPT klientemVoyager Live s ChatGPT klientem

Ubuntu 23.04 podporuje VisionFive 2

VisionFive 2 je jednodeskový počítač od firmy StarFive, který je prvním masově vyráběným zařízením s architekturou RISC-V a osazeným 3D GPU. Společnost Canonical nedávno vydala verzi Ubuntu 23.04 (Lunar Lobster) s optimalizacemi, které umožňují běh její linuxové distribuce na tomto zařízení. Tyto dvě firmy spolupracují už delší dobu, v srpnu minulého roku už Canonical optimalizoval Ubuntu 22.04.1 LTS pro první verzi VisionFive.

VisionFive 2VisionFive 2

Linuxový telefon OURS

Jihoafrický nadšenec Evan Robinson se rozhodl postavit si svůj vlastní telefon. Šel na to z gruntu, do pouzdra vyrobeného z překližky umístil Raspberry Pi 3 Model B a nainstaloval linuxovou distribuci Raspbian. Poté naprogramoval několik skriptů, které se starají o funkce chytrého telefonu, jako je volání nebo psaní zpráv.

ict ve školství 24

Svůj produkt pojmenoval OURS (Open-source, Upgradable, Repairable Smartphone) a zveřejnil k němu zdrojové kódy a dokumentaci. S výsledkem ovšem zatím spokojený není, takže se určitě brzy dočkáme nové verze.

OURSOURS

Nově vydáno

Anderson Marques oznámil vydání Br OS 23.04, nové verze na Ubuntu postavené distribuce s prostředím KDE Plasma. Archcraft, minimalistická distribuce postavená na Arch Linuxu vyšla ve verzi 2023.05.01. Na Debianu založená distribuce OSMC určená jen k běhu mediálního centra Kodi je k dispozici ve verzi 2023.05–1. Vyšla FuguIta 7.3, na OpenBSD postavené živé CD s nízkými hardwarovými požadavky.

Br OS 23.04Br OS 23.04
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.