Hlavní navigace

FEZ: trojrozměrný 2D svět

4. 10. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

FEZ perexový obrázek
Vývoj hry FEZ trval neuvěřitelně dlouhou dobu. Nejdříve se tato skákačka skřížená s logickou hrou objevila na konzoli Xbox 360, nyní si ji mohou zahrát i uživatelé Linuxu. Bohužel, jinak geniální a originální hra trpí několika nešvary. Dokážete je překousnout, nebo nemilosrdně odstraníte FEZ ze svého disku?

FEZ splňuje téměř vše, co byste od nezávislé hry čekali. Vývoj trval několik let. Pracovalo na něm pár lidí a nabídne kotel obsahu, který objevíte jen, když se budete pořádně koukat a prozkoumávat doslova každou skulinku herního světa. No vážně, ve FEZ se s vámi nikdo nemazlí. Nejde jen o to se pobavit, ale i experimentovat s experimentálními mechanismy. To může některé lidi, kteří si chtějí prostě jen zahrát a pobavit se, po čase hraní vytočit.

FEZ je na první pohled obyčejná skákačka zkřížená s logickou hrou, tedy až do doby, kdy s nádherně barevným 2D světem pohnete a klávesou ho celý otočíte podobně jako stranu Rubikovy kostky. Od té chvíle začnete jednotlivé úrovně vnímat úplně jinak. Nejsou 2D, ale 3D. I když je něco z jistého úhlu nepřístupné, změněním perspektivy se vám otevře k cíli nová cesta nebo pootočením celého světa bez milosti dojdete zkázy.

FEZ - obrázky ze hry.

Postup není lineární

Další šok vás čeká při prozkoumávání „otevřeného“ světa. Nejedná se o lineární postup hrou. Téměř v každé úrovni se nachází několik dveří nebo cestiček. Každá vás zavede minimálně do něčího obydlí. Většina ale ústí do nových úrovní. Mapa vám pak označí, čeho v daném levelu můžete dosáhnout. Buď tam naleznete kostičky nutné pro odemykání dveří nebo hádanku, po jejímž vyřešení se dostanete k pokladu.

Ne vždy je jasné, zda má návštěva určitého světa skutečně smysl. Můžete tam nalézt jen nápovědu k hádance, na kterou narazíte o několik desítek minut později. To se ovšem nedozvíte. Hra nápovědy téměř nedává. Maximálně vás skromným popiskem naučí ovládat vašeho avatara. Zbytek si musíte odvodit nebo najít na internetu, a to nemusí sednout každému.

Cesta tam a zase zpátky

Pro někoho může být frustrující několikátá návštěva stejné lokace nebo zdlouhavé návraty k určitému bodu. Když téměř na začátku narazíte na dveře s dvěma zámky, musíte se rozběhnout po rozlehlém světě, abyste k nim našli klíče. Zpočátku však nepostupujete tak systematicky jako v pozdějších částech, kdy se už více sblížíte se samotnou hrou, a tak můžete zabloudit do vzdálených světů. O to bolestivější je pak nudný návrat. Podobné situace vás však čekají i v budoucnu. Stačí jen chvilka nepozornosti nebo prostě smůla. Vstoupíte třeba do jiných dveří a začnete prozkoumávat svět v jiných místech, než skutečně potřebujete.

Co se týče samotné hratelnosti. Váše postavička dokáže aktivovat různé stroje, může lézt po žebříku nebo liánách a doskočí slušně daleko. Na druhou stranu stačí pád z trochu větší výšky a musíte celý skok opakovat. Naštěstí ve hře neexistují checkpointy, prostě se po neúspěchu vrátíte k poslední akci, což je velmi příjemné.

FEZ - obrázky ze hry.

Budete se kochat 2D světem

Svět FEZu je nádherně barevný. Autoři se vůbec nebojí zhmotňovat i své nejdivočejší představy. Pohybujete se v létajících vesnicích i zapomenutých chrámech, které pomalu pohlcuje příroda. Důležitou roli ve zpracování hraje vesmír a hvězdy. Vše má snový – někdy až melancholický nádech. Grafickou stránku umocňuje nádherný hudební doprovod a zvuky okolí. Vše k sobě perfektně pasuje a ani jeden z elementů nepůsobí rušivě. Někdy se vyplatí na chvíli zastavit a jen se kochat okolím.

FEZ původně vyšel na konzoli Xbox 360. Bohužel – autoři si s optimalizací ovládání moc nepohráli. Ve virtuální mapě se pohybujete pomocí myši, jinak ji nevyužijete. Na levé straně klávesnice jsou akční tlačítka pro manipulaci se světem i s předměty. Na té pravé zas ovládáte postavu. Autoři viditelně chtěli přenést přednosti ovládání pomocí xboxového ovladače. To se jim ale nepovedlo a ovládání malinko kazí požitek z hraní. Pokud máte gamepad, u hraní FEZ ho rozhodně doporučuji používat.

FEZ - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

FEZ je zajímavý experiment. Uspokojí jak milovníky skákaček tak lidi, kteří se nebojí trochu zaměstnat svou hlavu. Bohužel vstup do hry není úplně nejkomfortnější. Musíte se připravit na to, že nic nedostanete zadarmo a některé herní mechanismy nemusíte objevit vůbec. Proto doporučuji před hraním nastudovat různé návody a tipy na internetu. Může vás to zachránit před krutým zjištěním, že jistou etapu jste neprošli úplně podle představ autorů.

CS24_early

P. S.: Hru FEZ je možné zakoupit pomocí digitální distribuce her Steam.

Výhody

  • Audiovizuální zpracování

  • Velikost herního světa

  • Tajný obsah a hádanky

  • Herní mechanismy

Nevýhody

  • Minimální nápověda

  • Zdlouhavé návraty

  • Občasná dezorientace

Byl pro vás článek přínosný?