Hlavní navigace

Filemanagery pro Linux

15. 12. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Závidíte uživatelům M$ Windows "Windows Commander"? V tom případě je tu pro vás tento článek, který se snaží zmapovat dvoupanelové filemanagery pro Linux a X-Window.
emelFM

Program emelFM je dílkem Michaela Clarka a jeho poslední stabilní verze je 0.9.2. Ke svému běhu potřebuje X-Window a gtk+ řady 1.2. Podporuje drag'n drop, a to jednak v rámci programu samotného, tak mezi aplikacemi založenými na gtk (XMMS, GQMPEG, GQView, ..). Mezi jeho výhody patří malá velikost (170kB, 70kB s UPX) a velmi dobrá konfigurovatelnost (viz obrázky). Uspokojuje všechny základní potřeby, jako je asociace souborů (obrázků, zvuků, ..) s externími programy, operace se soubory (kopírovaní, vytváření odkazů, změna práv, ..), záložky (známé např. z KDE), souborové filtry (podle koncovek, data a velikosti), příkazový interpret s historií použitých příkazů a mnohé další. Menu programu je řešeno po vzoru grafického editoru GIMP, tzn. kontextovou nabídkou vyvolanou stiskem pravého tlačítka myši. Zvláštností tohoto filemanageru (nikde jinde jsem to zatím neviděl) je „output window“, do kterého se vypisují chyby např. při nedostatečných právech. Nevyskočí tedy na vás deset dialogů ohlašujících „Permission denied“, ale objeví se to diskrétně v „output window“.

emelFM

Programy pro X Window pustíte jednoduše klávesou ENTER nebo dvojitým kliknutím myši, pokud však chcete pustit konzolový program, musíte tak učinit pomocí vestavěného příkazového interpretu (používá shell, takže není tak úplně vestavěný :-)). Máte na výběr ze dvou možností výstupu programu: output window nebo xterm (nebo jiný X terminál). „Output Window“ se používá standardně a je vhodné pro ne-interaktivní programy (ls, chmod,..). Pokud chcete pustit nějaký interaktivní program, jakým je například konzolový audio mixer (aumix), zadáte před příkaz písmeno „x“ a program se pustí v xtermu (nebo jiném vámi definovaném terminálu). V případě, že vám to nedá a nějaký ten interaktivní konzolový program si pustíte, uvidíte v output window krásné escape sekvence :-).

Další jedinečnou vlastností emelfm je možnost změnit všechny klávesové zkratky. Při definování klávesových zkratek máte možnost použít modifikátory Alt, Ctrl nebo Shift. Ke zkratce můžete přiřadit příkaz (např. pustit audio mixer), akci filemageru (symlink, smazání souboru, ..), změny v uživatelském rozhraní (zapnout/vypnout output window nebo vyvolat plug-in (zkopírovat jméno souboru do schránky, hromadné přejmenování,..).

emelFM

EmelFM se nesnaží nijak napodobit Windows Commander a je to jedině dobře. Osobně ho řadím mezi ty nejlepší filemanagery pro X Window. Jediné, co by snad někomu mohlo chybět, je česká lokalizace.

Homepage naleznete na adrese http://www.pit­t.edu/~macst92/e­melfm/, zdrojové kódy si můžete stáhnout zde.

X WinCommander
Pokud by firma Microsoft™ vyvinula dvoupanelového Průzkumníka™, vypadal by přesně jako X WinCommander. Tomuto vzhledu vděčí X WinCommander FOX GUI toolkitu, v němž byl vytvořen. Všechny ikonky, jako je koš, nůžky nebo nová složka vypadají úplně stejně jako pod oblíbeným operačním systémem M$ Windows™. Podobně jsou na tom menu, zaškrtávátka i přepínače. Stejně jako v Průzkumníku™ M$ Windows™, i v X WinCommanderu naleznete kontextové menu, které vyvoláte stisknutím pravého tlačítka myši nad patřičným souborem. Některé jeho položky jsou společné pro všechny typy souborů, jiné jsou dostupné pouze pro určité soubory. Společné položky jsou: „Open with..“ (pro otevření souboru jiným než standardně asociovaným programem), „Cut“, „Copy“ a „Paste“ (pro jednoduché kopírování nebo přesouvání souborů), „Link“ a „Symbolic Link“ (pro vytváření hard a soft odkazů), „Delete“ (pro mazání souborů) a „Attributes“ (obdoba „Vlastností“ v Průzkumníku). V dialogu „Attributes“ lze změnit jméno souboru, jeho vlastníka nebo práva. Zde se také nastavuje asociace souboru s vaším programem (zvlášť pro otevření, prohlížení a editaci souboru). Pokud je dotyčný soubor RPM balíkem, naleznete zde navíc položky „Install“ a „Upgrade“. Pro lepší správu balíků nabízí X WinCommander utilitku QueryRPM, kterou spustíte dvojklikem na ikonce balíku. Zjistíte zde jeho hlavičku a seznam souborů v balíku. U téměř každého souboru naleznete položku „Add to archive“ (pro přidání/založení archívu). Vyjímku tvoří RPM balíky a již vytvořené archívy. U těch je volba „Extract to..“ (pro rozbalení archívu). V případě, že se chcete na obsah archívu nejprve podívat, musíte použít nějaký externí program, například gxTar. Soubory se označují klasicky kombinací klávesnice a myši (Ctrl+levé tlačítko jednotlivé soubory, Shift+levé tlačítko za sebou jdoucí soubory). Z označených souborů můžete pomocí položky „Add to archive“ vytvořit archív, nebo je přesunout kam je libo (Drag'n Drop je však podporován pouze uvnitř aplikace). Pokud jde o nastavení aplikace, je na tom X WinCommander dost špatně. Největší možnou změnou je vypnutí jednoho panelu a zapnutí adresářového stromu (program pak vypadá jako Průzkumník™ z Windows™). Pak již můžete akorát tak vypnout „Status line“ nebo lištu s ikonami, popřípadě změnit barvičky. FOX toolkit je šířen pod GNU/GPL licencí, stejně tak X WinCommander. Program může sloužit jako dobrá náhrada GNOME midnight commanderu nebo KFM (KDE file manager). Na disku vám zabere zhruba 1.6 MB, což je vzhledem k jeho možnostem poměrně dost. Jeho autorem je Maxim Baranov, homepage se však po napsání článku kamsi vytratila. Pokud chcete X WinCommnader vyzkoušet, doporučuji se podívat na tuto adresu: http://rpmfin­d.net/linux/rpm2html­/search.php?qu­ery=xwc

X WinCommander

root_podpora

X WinCommander

Další dva filemanagery si představíme za týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku