Hlavní navigace

Firebug končí, rozšíření není kompatibilní s novým Firefoxem 57 Quantum

30. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Rozšíření za 12 let významně posunulo možnosti ladění webu vývojářem přímo v prohlížeči Firefox. Přesto za tři týdny skončí, protože je nekompatibilní s novým Firefoxem. Ten má ale vlastní vývojářské nástroje.

Firebug byl v době svého vydání naprosto přelomovým nástrojem pro webové vývojáře. Dovoloval přímo v prostředí prohlížeče zkoumat, editovat a ladit kód stránky. Umožnil také zkoumat CSS nebo JavaScript na libovolném webu a přímo „zaživa“, což byl obrovský skok kupředu proti tehdejším nástrojům.

Bohužel příští měsíc podpora tohoto rozšíření skončí, protože už není kompatibilní s přelomovou verzí Firefoxu 57. Ta totiž úplně mění přístup k rozšířením, která už nebudou mít nad prohlížečem neomezenou moc, ale budou muset využívat pevně dané API zvané WebExtensions. To je sice bezpečnější, standardnější a lépe dokumentované, ale zase neumožní rozšířením dělat všechny triky, na které byli vývojáři zvyklí.

Podívejte se, jak vypadá vývojová verze nového Firefoxu:

Tato změna zasáhne i Firebug, který na širokých možnostech starých rozšíření stojí. Dobrou zprávou je, že všechny podstatné funkce Firebugu jsou už přímo součástí nástrojů pro vývojáře. Přesto jde o konec jedné významné éry, loučení se věnuje také Jan Odvárko, jeden z vývojářů Firebugu. Shrnuje také stručně nejdůležitější body v historii rozšíření:

  • leden 2006, vychází Firebug 0.2 s konzolí a logováním AJAXu
  • květen 2006, vychází Firebug 0.4 s laděním JavaScriptu
  • prosinec 2006, Firebug otevírá své zdrojové kódy
  • leden 2007, vychází Firebug 1.0
  • srpen 2008, vychází Firebug 1.2 a vzniká první FWG
  • říjen 2009, vzniká formát HTTP Archive (HAR)
  • únor 2010, vychází Firebug Lite pro Google Chrome
  • duben 2010, vznikají (breakpointy [PDF]
  • rok 2011 přinesl rozšíření pro Firebug
  • červen 2014, vychází Firebug 2.0 s novým rozhraním kompatibilním s Firefox Australis
  • rok 2016, sjednocování Firebugu s vestavěnými nástroji Firefoxu
  • říjen 2017, konec Firebugu

Autor: Jan Odvárko

Firebug 2.0, rok 2006

Podle Jana Odvárka bylo zřejmě nejdůležitějším rozhodnutím otevření zdrojových kódů Firebugu, který se měl původně stát komerčním řešením. Zásadní také bylo přidání podpory rozšíření, kterých vzniklo přibližně šest desítek.

ict ve školství 24

Později vývoj vyvrcholil vydáním Firebugu 2.0 (poslední oficiální verze je 2.0.19) a vývojáři začali sjednocovat svůj nástroj s nástroji integrovanými ve Firefoxu. Poté přišel prototyp Firebug.next, který už měl být modulem právě do současných vývojářských nástrojů.

Historie Firebugu se uzavírá, ale podle Jana Odvárka jej dokáží plně nahradit současné nástroje pro vývojáře, které Firefox obsahuje. Ty jsou prý ve velmi dobrém stavu, jsou rychlejší než kdy jindy a jsou postaveny na moderních technologiích jako React, Redux a Webpack. Navíc je nová architektura připravena na přidávání dalších vývojářských doplňků.

Vestavěné nástroje pro vývojáře ve Firefoxu 57

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.