Hlavní navigace

Firefox chystá „žhavení panelů“, zlepší dojem z rychlosti prohlížeče

15. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mozilla chystá do příští verze prohlížeče takzvané „žhavení panelů“, což je technika, která má nabídnout lepší dojem z rychlosti prohlížeče. Uživatel by měl mít obsah v panelu dřív, než jej bude skutečně potřebovat.

Mozilla testuje nový způsob načítání obsahu panelů, kterému říká „žhavení“. Cílem je zlepšit uživatelský zážitek a zpříjemnit přepínání panelů. Podle popisu jde o funkci, která má sledovat pohyb kurzoru a má za úkol spustit „vykreslování“ obsahu v případě, že uživatel namíří kurzor na některý z panelů.

Firefox přitom předpokládá, že uživatel hodlá na daný panel kliknout, a proto jej začne na pozadí vykreslovat. Tyto drahocenné milisekundy jsou využity k načítání a případnému vykreslování, takže když dojde k samotnému kliknutí, objeví se stránka, která už na uživatele čeká, říká Mike Conley, jeden z vývojářů Firefoxu, který na dané funkci pracoval.

Funkce by podle vývojářů neměla být zaměňována s načítáním nebo přednačítáním panelů. V tomto případě totiž už obsah musí být prohlížeči znám, aby došlo k vykreslení obsahu panelu. Zmíněná funkce totiž zajistí vykreslení obsahu přepnutého panelu, čímž urychlí dojem ze samotného přepnutí. Když se pak uživatel pokusí přepnout panel, stránka se mu zobrazí okamžitě, protože její obsah je už na pozadí vykreslen.

Conley říká, že funkce původně vznikla proto, že uživatel v některých případech po přepnutí panelu na chvíli zpozoroval prázdnou stránku, než se mu vykreslil požadovaný obsah. Trvalo pouhých pár milisekund, než prohlížeč stihl obsah vykreslit, i to však bylo v některých případech vidět. Myslím si, že v mnoha případech bude role zahřívání panelů zanedbatelná, říká Conley.

Přesto však existují weby, u kterých uživatel pozná rozdíl. To jsou stránky, u kterých žhavení bude znamenat výrazný rozdíl, říká Conley. Vývojáři tvrdí, že jde například o stránky, kde probíhá neustálé animování pomocí CSS. U takových stránek totiž trvá, než se podaří vytvořit a zobrazit konečnou podobu. Podobně jsou na tom různé weby obsahující větší množství SVG obrázků, u kterých vykreslení finální podoby také nějaký čas zabere.

CS24_early

Zdá se, že jde spíše o ušetření času v řádu milisekund, i to ale může stačit k vykreslení skutečného obsahu na místo krátkodobého zobrazení prázdné stránky. Funkce už měla být dostupná s Firefoxem 57, ale její vydání bylo odloženo. Problémy způsobovaly stránky, na kterých bylo video. To se totiž po najetí na panel samo spustilo, což rozhodně nebyla kýžená vlastnost, řekl nám Michal Stanke, člen české komunity kolem produktů Mozilla. Vydání proto bylo pozdrženo, dokud vývojáři problém neodstraní.

Funkce „žhavení panelů“ je už nyní dostupná ve vývojové verzi. Pokud ji používáte a chcete si novinku aktivovat, navštivte about:config a zapněte volbu „browser.tabs.remote.warmup.enabled“. Poté pro vás Firefox bude vykreslovat i stránky, které jste se rozhodli vidět až v budoucnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.