Hlavní navigace

Firefox OS: zkušenosti po čtyřech měsících používání

2. 8. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Telefony s novým mobilním operačním systémem Firefox OS vstoupily ve Španělsku a dalších zemích na trh. Jednotlivé magazíny přináší recenze a hodnotí šance systému na trhu. My se ale dnes podíváme na to, jak je systém používá v praxi. Jak lze na nový operační systém nahlížet po čtyřech měsících používání?

S předchůdcem Firefox OS jsem se poprvé setkal na podzim 2011 na konferenci EU MozCamp v Berlíně. Projekt Boot2Gecko byl tehdy prezentován jako experiment a přiznám se, že jsem mu nepřikládal větší pozornost. O rok později jsem však už na obdobné konferenci držel v ruce telefon s funkčním systémem a Mozilla se tvářila, že s ním má velké plány.

V březnu mi pak na stůl přistál první telefon s Firefox OS určený pro testování. Mozilla v té době distribuovala mezi vývojáře a lokalizátory telefon s označením „Unagi“. Jednalo se o flashnutý lowend telefon původně s Androidem určený pro Turecko. Tento telefon jsem používal v praxi skoro dva měsíce. Dnes již pouze na různé experimenty.

Pro pořádek ještě uvedu konfiguraci telefonu Peak tak, jak ji uvádí výrobce.Koncem dubna přišly na trh oficiální vývojářské telefony od španělské společnosti Geeksphone. Zájem byl patrně výrazně větší než se předpokládalo, protože oba modely byly prakticky neustále vyprodány. Slabší model Kean si můžete prohlédnout v galerii na Mozilla.sk. Osobně jsem sáhl po lepším modelu Peak, který používám dodnes (brzy bude i Peak+).

 

CPU Qualcomm Snapdragon S4 8225 1.2Ghz x2.
UMTS 2100/1900/900 (3G HSPA).
GSM 850/900/1800/1900 (2G EDGE).
Screen 4.3" qHD IPS Multitouch.
Camera 8 MP (back) + 2 MP (front).
4 GB (ROM) and 512 MB (RAM).
MicroSD, Wifi N, Bluetooth 2.1 EDR, Radio FM, Light & Prox. Sensor, G-Sensor, GPS, MicroUSB, Flash (camera).
Battery 1800 mAh.

Dostupné verze Firefox OS

Oficiální vývojářské telefony i telefony pro koncové uživatele dnes obsahují Firefox OS ve verzi 1.0.1. Pro vývojářské telefony je k dispozici i image aktuální vývojové verze 1.1. Tato verze dosud nebyla označena jako stabilní, natož certifikována pro konkrétní telefony. Pro ostatní telefony si lze Firefox OS 1.0.1/1.1 sestavit, případně nahlédnout do fóra XDA Developers pro nějaký předpřipravený image.

Pokud nejste zrovna fanoušci, je dobré stále setrvat na poslední stabilní verzi tj. 1.0.1. Vývojové verze 1.1 může lákat novinkami, ale mé praktické zkušenosti s přechodem na tuto verzi nedopadly zrovna slavně. Vlastní sestavení či použití oficiálního image od Geeksphone většinou skončily nefunkčností některé důležité funkce telefonu.

Co se týče aktualizací systému, tak probíhají standardně „vzduchem“ (OTA). Pro oficiální vývojářské telefony se jednou za čas nabídne aktualizace, Mozilla nabízí min. aktualizace vývojové verze 1.1. Zde je ještě dobré poznamenat, že Geeksphone nabízí pro vývojářské telefony vlastní aktualizace systému. Od sestavení Mozilly se tak mohou drobně lišit.

Ač případné zájemce od verze 1.1 prozatím odrazuji, je dobré zmínit, čím se liší od té předchozí. Uživatelé zmiňují zejména lepší běh na slabších telefonech a Mozilla uvádí, že by tato verze měla být šetrnější k baterce telefonu. Za sebe bych možná uvedl lepší import kontaktů, ale o tom se ještě zmíním.

Mimo krátkého období s verzí 1.1 tedy používám na telefonu stabilní verzi 1.0.1.s

První pohled na systém

Prostředí Firefox OS není nijak revolučně pojato, takže uživatel Androidu či iOS nebude tápat či zkoumat, jak se systém ovládá. Horní pruh se základními informacemi a notifikacemi, hlavní plocha s dostupnými aplikacemi a dolní lišta pro přístup k hovorům, SMS zprávám, kontaktům a webovému prohlížeči (je konfigurovatelné). Mimo dotykového displeje je k dispozici jedno hardwarové tlačítko „Domů“, standardní ovládání hlasitosti a tlačítko pro zapnutí/vypnutí.

Úvodní obrazovka Firefox OS

Systém nabízí podporu více ploch. Na té úvodní je pouze informace o aktuálním čase a datu. Na jedné z další je umístěno vyhledávání webových aplikací pomocí Everything.me. Prozatím bez podpory těch českých, ale to by se mělo do konce roku změnit. Na zbývajících plochách jsou umístěni zástupci aplikací.

 

Vyhledávání aplikací a nabídka aplikací s Everything.me

Úvodní plocha po odemčení telefonu obsahuje pouze údaj o čase a datu. Zbytek je vyhrazen pro různá upozornění (např. zmeškané hovory). Na úvodní obrazovku nelze umístit odkazy na aplikace, „pouze“ do spodní lišty. Co se týče fotoaparátu, je snadno přístupný z uzamčené obrazovky.

Úvodní obrazovka se zmeškaným hovorem

Aplikace

Chytré telefony se dnes neobejdou bez aplikací. Po prvním spuštění naleznete v systému pouze ty základní. Kromě aplikací nutných pro funkce telefonu je zde pochopitelně webový prohlížeč, aplikace pro mapy, fotoaparát, e-mail, kalendář, přehrávač hudby a další základní aplikace. Zbytek lze nainstalovat z oficiálního „obchodu“ Firefox Marketplace či odjinud. Lze též „nainstalovat“ libovolnou mobilní webovou aplikaci.

Firefox Marketplace

U základních aplikací se ještě krátce zastavím u webového prohlížeče a map. Co se týče prohlížeče, je skutečně velmi jednoduchý. Pokud zde očekáváte stejný prohlížeč jako je Firefox pro Android, budete patrně zklamáni. Výchozí mapovou aplikací je HERE Maps od Nokie, což může být pro někoho překvapivé. Funguje dobře, ale letecké snímky mimo velká města České republiky zde mají horší kvalitu.

Mapy HERE.net

Zmiňoval jsem oficiální katalog Firefox Marketplace. Ačkoliv se teprve začaly prodávat první telefony s Firefox OS, obsahuje katalog řadu aplikací. Nechybí aplikace pro populární služby jako Facebook či Twitter. Horší je v současné době nabídka „minoritnějších“ aplikací. Zde v současné době nemůže Firefox OS konkurovat několik let budovaným ekosystémům okolo Androidu či iOS.

K aplikacím ještě jedna důležitá poznámka. Ač jsou psány pomocí webových technologií (HTML, CSS, JavaScript apod.), neznamená to, že musíte být neustále připojeni. Aplikace totiž mohou běžet bez problémů offline, což je ostatně případ výchozích aplikací v systému. Pokud toužíte napsat vlastní aplikaci, naleznete k tomu informace na Mozilla Developer Network. Vývojář webových aplikací se rozhodně nebude muset učit nic moc nového.

Import kontaktů

Jako takovou malou kapitolu je dobré zmínit import kontaktů. Firefox OS 1.0.1 nabízí pouze import kontaktů z karty SIM či Facebooku. Import kontaktů z Google je tak potřeba řešit samostatnou aplikací. Verze 1.1 je již v této oblasti o trochu dále a kromě importu kontaktů z Google nabízí též import kontaktů z Outlook.com či SD karty.

Co ale i v současné době nenabízí je synchronizace kontaktů. Synchronizaci kontaktů tak lze dnes řešit pouze před doinstalovanou aplikaci. Pro jejich případné zálohování je nutné zvolit ruční zálohování.

Na co jsem při používání narazil aneb postřehy

Základem „chytrých telefonů“ stále zůstává volání, případně psaní zpráv. V této oblasti nabízí Firefox OS pěkný základ, ale rozhodně nečekejte žádné pokročilé možnosti. Nabídka je v této oblasti spíše základní. Ve verzi 1.0.1 chybí podpora pro posílání MMS, doplněna byla ve verzi 1.1. Další formy komunikace přes e-mail, Facebook či Twitter jsou bezproblémové.

Ze začátku používání Firefox OS jsem se potýkal s vypadáváním WiFi či datového připojení. Jednoduše je systém z ničeho nic náhodně vypnul. Po posledních aktualizacích už podobný problém nepozoruji a práce s WiFi a datovým připojením je bezproblémová. Bez problémů lze vytvořit WiFi hotspot a se sdílením Internetu přes kabel též není problém.

Ve verzi 1.0.1 trochu bojuji s USB mass storage. Občas záhadně trvá trochu déle, než se po připojení k PC SD karta nasdílí a občas pomůže až odemknutí telefonu. U verze 1.1 tento problém nepozoruji.

Připojování zařízení přes Bluetooth, přehrávání hudby, budík či fotoaparát, vše mi fungovalo bez problémů. U fotoaparátu mě zaujala možnost úpravy fotografií. Zatím jsem ji ale nevyužil.

Ačkoliv jsem původně nechtěl hodnotit telefon po hardwarové stránce, zmíním přesto, že kryt telefonu Peak je celkem chatrný. Nějaký tvrdší pád by patrně nedopadl dobře. Na jednu stranu je to u vývojářského telefonu i pochopitelné, na druhou stranu to zamrzí. Výdrž baterie ničím nevybočuje z toho, co je dnes na trhu.

Řadu z vás určitě zajímá, „jak systém šlape“. Co se týče výkonu na modelu Peak, nemám moc co vytknout. U telefonu Unagi se systém občas „škubnul“. Zde těžko říci, zda dávat vinu systému či slabšímu hardware telefonu. Firefox OS 1.1 by měl být v tomto ohledu zase o krok dále, ale osobně to nejsem schopen zatím v praxi posoudit.

CS24_early

Malé zhodnocení

Po více než čtyřech měsících používání Firefox OS jsem spokojen. Z části je to určitě dáno tím, že do projektu Mozilla přispívám již více než 10 let a jsem tak trochu fanda. Na druhou stranu jsem zpočátku očekával více problémů. K plné spokojenosti sice ještě něco málo chybí, ale předpokládám, že nejbližší verze většinu z nich odstraní.

Telefony s Firefox OS u nás prozatím nejsou v prodeji. Společnost ZTE loni uvedla, že by ráda uvedla telefon s Firefox OS na náš trh, ale bez konkrétního data, kdy by se tak mělo stát. Uvidíme, kdy se nakonec neobjeví nějaký telefon v nabídce operátorů. Telefónica má k projektu blízko a T-Mobile začal nedávno nabízet telefon s Firefox OS v sousedním Polsku. Aktuálně si tak lze pouze předobjednat telefon Peak+ od Geeksphone, který se začne distribuovat 15. září.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Cvrček pracuje jako softwarový vývojář a v rámci projektu Mozilla.cz se podílí na vývoji a propagaci produktů Mozilla.