Hlavní navigace

Firefox Snap bude v Ubuntu výchozí, Kali Linux na hodinkách TicWatch Pro

20. 9. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla, Canonical
Firefox Snap bude výchozím prohlížečem v Ubuntu 21.10. Kali Linux 2021.3 NetHunter běží na hodinkách TicWatch Pro. Společnost Jolla oznámila vydání nové verze operačního systému pro chytré telefony Sailfish OS 4.2.0 „Verla“.

Firefox Snap bude výchozí v Ubuntu 21.10

Ubuntu plánuje použít Firefox Snap jako výchozí prohlížeč pro novou instalaci Ubuntu 21.10. Ve výjimce ze zmrazení, kterou vyplnil Olivier Tilloy z Canonicalu, došlo k nahrazení .deb balíčku Firefoxu jeho Snap verzí. K tomuto kroku došlo ve spolupráci Canonicalu, Mozilly a Snap týmu. Hlavním důvodem bylo urychlení implementace nových verzí Firefoxu do Ubuntu, jelikož Snap balíček bývá vytvořen hned v den vydání.

Ubuntu 21.10

Kali Linux běží na hodinkách TicWatch Pro

Vyšla nová verze průběžně aktualizované distribuce Kali Linux 2021.3 NetHunter. Mezi hlavní novinky patří to, že tato nová verze běží na chytrých hodinkách TicWatch Pro. Kromě toho přibylo několik nových nástrojů, byla vylepšena podpora architektury ARM, přibyla nová témata vzhledu a tvůrci také zapracovali na vylepšení virtualizace.

TicWatch ProTicWatch Pro

Vyšel Sailfish OS 4.2.0

Finská společnost Jolla oznámila vydání nové verze operačního systému pro chytré telefony Sailfish OS 4.2.0 „Verla“. Největší změnou je kompletní přepracování systému sdílení, který nyní umožňuje sdílet obsah přímo z aplikací a to včetně aplikací třetích stran. Mezi další viditelné změny patří změny v kalendáři, vylepšení práce s kamerou, aktualizovaný webový prohlížeč nebo prediktivní zadávání textu. Pod povrchem pak došlo k vylepšení sandboxingu.

CS24_early

Sailfish OS 4.2.0Sailfish OS 4.2.0

Solus se chystá nahradit GTK v Budgie

Tým kolem linuxové distribuce Solus, který zároveň vyvíjí desktopové prostředí Budgie čelí nové výzvě. Až doposud toto prostředí používalo sadu knihoven GTK stejně jako prostředí GNOME. Nicméně kvůli technickým a politickým problémům, které se v několika posledních letech objevily už Solus nevidí v GTK budoucnost. Joshua Strobl na svém blogu detailně popsal tyto problémy a zároveň představil alternativy a plán nahrazení GTK a GNOME softwaru.

Solus 4.3

Nově vydáno

Lehká linuxová distribuce Lakka, která umí proměnit počítač v herní konzoli, vyšla ve verzi 3.4. Na FreeBSD postavený operační systém GhostBSD oznámil vydání verze 21.09.06. Vyšel Finix 123, živá distribuce pro systémové administrátory založená na Debianu. Patrick Schleizer oznámil vydání Whonix 16, na Debianu postavené distribuce se zaměřením na bezpečnost a soukromí.

Whonix 16Whonix 16
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.