Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Flatpak, Snap, Modularity: počátek konce éry balíčkovacích systémů? od rws - Je ta Fedora Modularity neco jako sloty v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 11. 2018 17:22

    rws (neregistrovaný)

    Je ta Fedora Modularity neco jako sloty v Gentoo? Kdo nezna, proste je kazdy program zavisly na knihovne, v pripade potreby na konkretni verzi, tak gentoo maintaineri udelaji pro ruzne verze jedne knihovny ruzne sloty a ty ruzne verze jedne knihovny pak muzou byt nainstalovane najednou. Snap, Flatpack a podobne se mi nelibi, protoze tvurce programu/baliku musi hlidat vsechny pouzite knihovny a pri nalezene chybe ihned udelat update, coz muze byt v zavislosti na poctu pouzitych knihoven a jejich deravosti relativne casto. A pokud je tvurce lenoch nebo nema proste cas, tak novy flatpack nebo snap neudela a program zustane deravy. Vyhodu se sdilenymi knihovnami vidim v tom, ze staci zaktualizovat jednu knihovnu a vsechny programy jsou vyresene.

  • 3. 11. 2018 21:08

    petr_p (neregistrovaný)

    Modularita není jako sloty v Gentoo. Ve spod jsou pořád RPM balíky instalované DNF, které neumí nainstalovat více verzí téhož balíku (kromě zadrátované výjimky pro kernel), tudíž žádná paralelní instalace se nekoná.

    Smyslem modularity je nabídnout náhradní verze balíků. Některé jsou kompatibilní se zbytkem distribuce, některé ne. Rozdíl oproti softwarovým kolekcím je, že moduly instalují soubory do standardních cest. Moduly mají uplatnění tam, kde někdo potřebuje konkrétní verzi kvůli jedné aplikaci a je ochoten obětovat nedostupnost jiných aplikací. (Ve vší obecnosti. Teoreticky lze jiné aplikace přebalit do modulu, který se přeloží proti všem existujícím verzím, ale to málokdo dělá, protože je to pracné a obecně to vede k explozi kombinací závislostí.)