Hlavní navigace

Formát Microsoftu nejspíše ČR nepodpoří jako ISO standard

27. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Formát dokumentů Office Open XML, vytvořený Microsoftem, Česká republika pravděpodobně nepodpoří jako ISO standard. Po třech měsících workshopů a připomínek stanovisko pro standardizaci zní: „Ne s výhradami”. Podepsaný je pod ním jeden z největších odborníků na XML u nás Jiří Kosek.

„Současný návrh stanoviska vychází z konkrétních technických námitek a nezohledňuje politické ani komerční tlaky. Jde o výsledek práce odborníků, který by měl ČNI přijmout a dále odeslat do organizace ISO jako oficiální vyjádření ČR,” uvedl předseda OSS Alliance Filip Molčan.

Oficiální postoj ČNI zveřejní a odešle nejpozději do pondělí 3. srpna. „ČNI postupovalo průhledně a férově, proto počítáme s tím, že názor Jiřího Koska bude respektovat, jinak by dosavadní postup nedával smysl,” uvedl Filip Molčan.

Diskuze o standardizaci OOXML začala 30. dubna na webových stránkách ČNI, organizace, která se ke standardům za ČR vyjadřuje. Následoval první workshop pořádaný společností Microsoft a druhý uspořádaný OSS Alliancí. Následných diskuzí a připomínkování se zúčastnili i osobnosti českého „otevřeného světa“ jako Pavel Janík z komunity OpenOffice.org nebo Dan Ohnesorg ze sdružení CZLUG podporující operační systém Linux.

Pokud OOXML nebude ISO standardem, pro výměnu dokumentů se nestane nic tragického. Mezinárodním standardem (norma ISO/IEC 26300:2006) je již druhým rokem OpenDocument Formát. Z dlouhodobého hlediska ČNI vyzvalo k harmonizaci obou formátů.

CS24_early

„Nemá smysl spekulovat o tom, jaký standard je lepší, důležité je donutit společnost Microsoft k tomu, aby svůj standard upravila do přijatelné podoby a mohli jej implementovat vývojáři open-source i jiných aplikací. Ve finále potom zvítězí uživatel, který nebude muset řešit, zda jeho dokument otevře kolega na druhé straně v jiném kancelářském balíku. Pokud budeme mít kvalitní a použitelné standardy, bude toto samozřejmostí,” dodal Filip Molčan.

Ing. Jiří Kosek je zpracovatel mezinárodní spolupráce ISO JTC1/SC34 pro ČNI. Finální stanovisko Jiřího Koska pro ČNI najdete na www.cni.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku