Hlavní navigace

Frogatto and Friends: žabák zachraňuje kamarády

26. 11. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Frogatto and friends je jednoduchá 2D plošinovka, ve které se dostanete do role žabáka „Frogatto“. Ten se po vaším vedením pokusí zachránit malou vesnici před zlým Milgramem. Ten totiž uvěznil jeho drahé přátele. A jak na to půjde? No jak jinak by žabák někoho zachraňoval, než skákáním?

Hru si stáhnete z domovských stránek hry, přičemž si můžete vybrat z verze pro Windows, Mac, debianovského balíčku, zdrojáků a starší verze v balíčku pro Ubuntu. Navíc hra existuje také pro populární iPhone, kde je placená a stojí příjemný jeden dolar. Já osobně jsem si vzal balíček pro Debian.

Hra má jednoduchou, pixel-artovou grafiku, která někomu nemusí připadat jako hezká, ale mně se líbí. Celkově se ve hře dostanete do několika prostředí, takže různorodosti je dost. Potkáte i docela velké množství ostatních postav a nepřátel, které se podle mě v mnoha případech vyvedly taktéž velmi dobře. Hudba je podaná v zajímavém retro stylu, a celkově proti ní nemám žádné námitky.

Příběhově hra moc zajímavá není, ale nějaký ten drobný děj jí nechybí, jako u mnoha jiných jednoduchých arkádových her. Žabák Frogatto takhle jednou shání práci a náhodou potká osobu, která ho poprosí, zda by nechtěl jen tak mimochodem zachránit jednu vesnici od obležení zlým Milgramem. Bohužel, průběh hry je poměrně krátký, ale tvůrci plánují, že někdy v budoucnu vytvoří „plnou verzi“ s rozsáhlejším příběhem.

Ve hře se ale nedostanete k žádné pořádné zbrani (až na jeden power-up) – vystačíte si se svým jazykem, který, díky tomu že jste žabák, se dokáže rozvinout do docela slušné délky. Jazykem ale přímo neútočíte – jazykem sníte menší zvířata či protivníky, které pak můžete vyplivnout do dálky a tím zabít jiné nepřátele. Ovšem také dostanete možnost zabíjet nepřátele klasickým „Mario stylem“, tedy jednoduchým zašlapáváním do země.

CS24_early

Ovládání hry je velmi jednoduché – po vzoru starých konzolových her vám stačí jen směrové šipky a dvě další klávesy – klávesa A pro skok a klávesa S pro „snědení“ protivníků a jejich následné vyplivnutí. To je v podstatě všechno. Šipky ale můžete využít i pro běh, když dvakrát rychle za sebou stisknete šipku do strany. Jako žába můžete dělat i skoky s odrazem od zdi a podobné vymoženosti.

Hodnocení:
plusy: hratelnost, grafika
mínusy: délka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku