Hlavní navigace

Garry's Mod: pískoviště pro geeky

3. 1. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Garrys mod perexový obrázek.
Garry's Mod z vás udělá boha. Celistvé hry díky němu můžete rozložit doslova na atomy a bez limitu sestavovat nepřeberné množství strojů a kuriozit. Jediným limitem v zábavě je vaše fantazie. Garry's Mod nemá téměř žádná omezení, proto díky němu snadno zhmotníte téměř všechny své představy.

Je to už nějaký čas, co můžeme prznit seriózní obsah her. Garry's Mod vyšel v roce 2004 a způsobil malou revoluci. V té době ještě nikdo neznal Minecraft, a tak míra svobody učarovala tisíce hráčů. Garry's Mod dosáhl dokonce takové popularity, že od deváté verze je zpoplatněn a nabízen jako plnohodnotná „hra“ na Steamu. Má to však jednu podmínku. Spolu s ním musíte vlastnit alespoň jednu hru běžící na Source enginu – nejlépe samotný Half Life 2 nebo nějakou z jeho epizod. I když už je Garry's Mod opravdu stařík, úspěchy sbírá i nyní. V roce 2013 si na konto připočítal 3 miliony prodaných kopií.

Co ten Garry's Mod vlastně je? Odpověď není snadná. Představte si, že dostanete do rukou řadu nástrojů a pak s nimi vesele vyběhnete na hřiště. Díky komunitní otevřenosti herního enginu Source můžete vyvádět neuvěřitelné pitominy a kolikrát jste omezeni jen svou vlastní fantazií. Zdatnější uživatelé dokonce vytvářejí hry ve hrách. Vezmou koncept nějaké známé pecky a převedou ji do světa Half Life 2. Ovšem, ne vše se musí točit jen kolem jedné hry.

Garry's Mod - obrázky ze hry.

Obrovské množství komunitního obsahu

Jakmile poprvé Garry's Mod zapnete, asi se podivíte, kolik komunitního obsahu je k dispozici. Můžete si stáhnout desítky modelů postav a objektů, a to i z her, které nejsou v portfoliu herního týmu Valve. Já si třeba stáhl postavy z Far Cry 3. Kromě různých doplňků jsou k dispozici i komunitní mapy. Některé třeba vypadají jako z Minecraftu, nebo narazíte na kopii domu Simpsonových.

Další silnou stránkou módu je multiplayer. Je super se vyblbnout sám, ale s přáteli, to už je opravdu masakr. Nikdo netvrdí, že musíte stavět společný projekt. Herní seance se klidně může změnit v bitevní vřavu a pište si, že možností, jak někoho sejmout, je v Garry's Mod kupa. Třeba si postavíte katapulty a budete dobývat hrad nebo před něj umístíte desítky lidožravých brouků jako v Hvězdné pěchotě.

Garry's Mod - obrázky ze hry.

Zahrajte si hru ve hře

Samotnou kapitolou jsou pak servery, které zprostředkovávají celistvý herní zážitek. Třeba se můžete s přáteli oddat strachu v předělávce Slendermana. Vypsat seznam, na jaká dobrodružství můžete narazit, je zbytečné. Garry's Mod vás i po letech hraní vždy překvapí. Prim hraje komunita, a ta jako studnice nápadů jen málokdy selhává.

Další populární kratochvílí v Garry's Modu je natáčení videí. Už před lety zaplavila YouTube šílená videa, kde se populární herní postavy ksichtily a dostávaly se do absurdních situací. Často byly skeče doplněny populární hudbou. Garry's Mod je pro „filmaře“ vlastně docela požehnáním. Ovlivnit v něm lze i výraz v obličeji.

Těžké začátky

Nejproblematičtější na Garry's Modu je jeho občasná nestabilita a uživatelská nepřívětivost. Na první pohled působí, ač to zní trochu bizarně, jako obyčejný mód se vším, co k tomu patří. Když si koupíte placenou verzi, nedočkáte se celistvosti. Vše je takové rozházené a nepřehledné. Navíc vás během první hodiny hraní pravděpodobně trefí šlak z toho, kolik addonů a podobných serepetiček si musíte stáhnout, abyste se vůbec mohli připojit na nějaký server. Sem tam se mi navíc stalo, že se objevila neočekávaná chyba nebo se během hry nezobrazovaly všechny objekty a místo nich blikal výstražný nápis error. Pokud si představujete, že Garry's Mod jednoduše nainstalujete a pak během pár minut začnete hrát, čeká vás velké zklamání.

CS24_early

Garry's Mod - obrázky ze hry.

Grafická stránka už neoslní

Po grafické stránce nečekejte nic závratného. Jedná se prostě o další „hru“ na enginu Source. Na dnešní poměry celkem chudá grafická stránka má však jednu výhodu. I když je na mapě přítomno několik desítek postav a stovky objektů, vše běží poměrně plynule. Navíc má Source stále bezvadný fyzikální model.

Garry's Mod - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Garry's Mod stojí čtyři eura a často se objevuje ve slevě nebo balíčcích her od Valve. Pokud jste hravé povahy a nevadí vám jisté kompromisy a první těžké chvíle ve hře, určitě pro vás bude Garry's Mod skvělou zábavou. Jen pamatujte, limit je pouze ve vaší fantazii. Pokud se nebudete schopni pobavit sami nebo s přáteli, hra to za vás neudělá.

Byl pro vás článek přínosný?