Hlavní navigace

Geary: nový e-mailový klient, který nekopíruje ty současné

18. 5. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Desktopoví e-mailoví klienti v Linuxu sice nabízí plno funkcí, ale jejich uživatelské rozhraní nepatří k nejlepšímu, co může Linux nabídnout. Yorba team pracoval rok na novém, lehkém e-mailovém klientu. Není zatížen starým kódem a uživateli nabízí jen ty důležité funkce, a to v jednoduchém rozhraní.

Současný stav

V současné době se v Linuxu majoritně používají tito e-mailoví klienti:

  • Thunderbird
  • KMail
  • Evolution

Určitě se najdou i další, kteří sedli třeba vám, a možná za nimi stojí i nějaká komunita, tito tři mají ale nezastupitelné místa. KMail má své místo po boku KDE, Thunderbird se dostal do Ubuntu a Evolution je výchozím klientem prostředí GNOME. Já jsem během posledních pěti let používal všechny tři a u každého jsem našel nějaký vcelku závažný nedostatek, který dělal každodenní rutinu psaní e-mailů ještě nepříjemnější, než je.

Nejlépe z vybraných třech se mi používal Evolution. Chová se rychle, má logické ovládání, velké množství funkcí, umí synchronizovat kontakty s Googlem a poradí si bez problémů s IMAPem. Od e-mailového klienta jsem nikdy nechtěl víc. Bohužel jeho rychlost rapidně klesala s postupným rostoucím množstvím e-mailů ve schránce. Pokud nepoužíváte e-mail k práci a nechodí vám tam 100 zpráv denně, budete s Evolution spokojeni. V opačném případě vám začne po čase lézt to čekání na nervy.

KMail patří k desktopovému prostředí KDE a je postaven na zajímavé architektuře. Je postaven nad Akonadi, což je centralizované úložiště PIM dat (Personal Information Management) vyvinuté pro KDE. Při snaze přejít z původního úložiště na Akonadi se KMail dostal do problémů se stabilitou. Zároveň měl, stejně jako Evolution, problémy s větším množstvím zpráv. Naposledy jsem KMail použil v KDE 4.6, od které se mohlo ledasco změnit. Pokud někdo KMail používáte na aktuálním KDE, budu rád, když se podělíte o zkušenosti a napíšete, jak se mu daří s Akonadi na velkých schránkách.

Nakonec zůstal ze seznamu Thunderbird. Mnoho z vás ho zná, mnoho z vás ho používá a to možná i přes to, že nejde zrovna o software, který by byl pro jeho vývojáře prioritou a stejně jako jeho kolegové, i on trpí několika problémy. Na rozdíl od nich ale dokáže pracovat i s opravdu velkým množstvím e-mailů, dokáže v nich hledat, podporuje štítky, dokáže se připojit na kdejaký server, nechá se velmi dobře konfigurovat a má mnoho dalších funkcí, které na něm jeho uživatelé opravdu oceňují, nemluvě o rozšířeních.

Bohužel tu jsou i nějaké detaily, které zážitek z používání kazí. E-mailová komunikace není nic, na co by byl potřeba nějaký komplexní nástroj, tak proč bych měl mít v e-mailovém klientovi RSS čtečku, proč mi jsou nabízeny nějaké lokální adresáře, když je vůbec nepoužívám, k čemu mi je štítkování pošty na jednom stroji, když jeho výsledek není na druhém, proč jsou téměř na stejném místě dvě políčka pro prohledávání pošty, z nichž to užitečnější se objeví až po zapnutí panelu pro rychlé filtrování. Jsou to detaily, někdo si možná řekne, že to je udělané dostatečně, ale i on musí cítit, že to vzadu nějak dře.

Uživatelské rozhraní je klíčová součást každého programu určeného pro masové použití a zrovna u e-mailového klienta je důležitější než nějaká nová funkce. Uživatel potřebuje na první pohled vidět, co se stane, když klikne na nějaké tlačítko, musí se s programem sžít, a to rychle. Pokročilý uživatel zase uvítá nějaké to filtrování, štítky, rozřazení do adresářů, práci s více účty najednou a třeba i skriptování. V tomto ohledu je GMail lepší aplikací než všechny tři, co jsem popsal výše. Umí vypadat jednoduše, je rychlý, má výtečné hledání, nenutí uživateli pokročilé funkce, ale ty jsou zároveň schovány v bohatých možnostech konfigurace.

Geary

Klient Geary vyšel nedávno ve své první verzi 0.1. Vývoj trval rok a má ho na svědomí Yorba team, který je podepsán třeba pod velmi dobrým správcem fotografií Shotwell. Yorba team u svých aplikací sází na jednoduchost a použitelnost. Shotwell možná není funkčně nabouchaným správcem jako třeba DigiKam, ale po pár minutách ho dokáže ovládat průměrný uživatel. S Geary to je podobné, a to zjistíte hned po jeho spuštění, kdy se objeví první dialog. Zatím je Geary silně ve vývoji, ne všechny plánované funkce jsou implementovány a ne vše musí fungovat. Na nějaké závažné problémy se stabilitou nebo funkčností jsem ale při používání nenarazil.

Vývojáři si uvědomili, že mnoho lidí používá pro e-mailovou komunikaci nějakou masově rozšířenou službu, a tak dialog pro vytvoření účtu obsahuje výběr konkrétní služby (GMail nebo Yahoo! Mail) a pole pro její přihlašovací údaje. Pro ostatní tu pak je poslední možnost, která umožní nastavit konkrétní IMAP a SMTP server. Vzhledem k tomu, že je dnes tendence vše přenést do cloudu, podporuje Geary pro příjem pošty pouze protokol IMAP, který má ke cloudu mnohem blíže. Konfigurační dialog je jednoduchý a nechce po uživateli žádné zbytečně informace. Obejde se i bez dlouhých průvodců.

Po přihlášení k poštovnímu serveru se objeví hlavní okno se třemi sloupci, kde se v levém nachází adresáře nebo štítky, uprostřed je seznam zpráv a vpravo pak aktuálně vybraná zpráva. Zobrazení zpráv má blízko k Outlooku, ale samotné zprávy jsou seskupeny do konverzací jako v GMailu, takže vidíte, co stejný člověk napsal předtím. Bohužel už v konverzaci není vidět, co jste napsali vy a také není možné pod konverzací rovnou napsat odpověď. V toolbaru pak najdeme tlačítko pro odpověď, přeposlání, vytvoření e-mailu a také k jeho označení za přečtený či ohvězdičkování. Všechny tyto akce lze spustit i klávesovými zkratkami:

Ctrl+N or N Vytvořit nový e-mail
Ctrl+R or R Odpovědět
Ctrl+Shift+R or Shift+R Odpovědět všem
Ctrl+L or F Přeposlat
A or Delete or Backspace Archivovat
Ctrl+Q Ukončit
Ctrl+= or = Přiblížení
Ctrl± or – Oddálení
Ctrl+0 or 0 Reset přiblížení/oddálení

Klient zatím nedisponuje žádnými širokými možnostmi nastavení. V jeho konfiguračním dialogu lze vypnout/zapnout kontrolu pravopisu, zobrazování kousku textu pod předmětem a zda má Geary zobrazit po výběru štítku či složky nejnovější zprávu.

Roadmapa

Spíš než jak vypadá Geary teď je důležité, jak bude vypadat na konci roku. Vývojáři s ním mají hodně plánů, které prezentují v roadmapěprojektové Wiki. V současné době jsou implementovány tyto vlastnosti:

  • Podpora GMailu (včetně štítků)
  • Konverzace à la GMail
  • Archivace zpráv
  • Vytváření zpráv
  • Reagování na zprávy
  • Čtení HTML e-mailů
  • Hledání URL adres v textu a jejich otevírání v prohlížeči
  • Podpora čistého IMAPu
  • Vytváření HTML zpráv

Aktuálně byla vydána verze 0.1, ale ne vše, co bylo v plánu, se do ní dostalo. Na druhou stranu se chová docela stabilně, takže pokud se obejdete třeba bez mazání zpráv nebo podpory více účtů, můžete ji bez obav použít na svou schránku. Roadmapa sahá až do prosince tohoto roku. To už by měl mít Geary podporu pluginů, možnost mít více e-mailových účtů, notifikace, offline mód, vyhledávání nebo adresář s kontakty.

UX DAy - tip 2

Shrnutí

Geary je rychlý, má jednoduché uživatelské rozhraní a za sebou schopné vývojáře s reálným plánem vývoje. V současné době ale pro běžnou práci vhodný není, a to hlavně kvůli chybějícím funkcím jako mazání zpráv, přesun zpráv mezi složkami, notifikace a možná i další v závislosti na vašich potřebách.

Pro vývoj Geary byl zvolen jazyk Vala (stejně jako pro Shotwell), který se podobá C#, kompilátorem je překládán do C a poté do strojového kódu. Vala je bohužel svázaná s GTK a Geary ještě další GTK závislosti doplňuje, takže půjde o zajímavého klienta hlavně pro uživatele GNOME nebo Unity v Ubuntu. Držme vývojářům palce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.