Hlavní navigace

Geekovina: pedál pro ovládání editoru Vim

26. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vim Clutch je hardwarový pedál pro pohodlnější práci s úžasným editorem Vim. Když je sešlápnutý, píše „i“ a přepíná editor do vkládacího režimu. Když je uvolněn, stiskne klávesu Escape a vrátí editor do základního příkazového režimu. Jeden takový pedál jsem si vyrobil a funguje skvěle. Jak jsem to udělal?

Pokud používáte Vim, musíte kromě samotného psaní používat ještě klávesy pro přechod mezi jednotlivými režimy. Musíte tak provozovat jistou prstovou akrobacii. Aleksandr Levchuk ale přišel s nápadem: využít pro ovládání editoru nohy. Pořídil si proto dva pedály do USB, které mu (po menší úpravě) umožňují editor ovládat.

Toto je překlad původního materiálu, který vytvořil Aleksandr Levchuk a licencoval pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.

  1. Koupil jsem si dva nožní přepínače (pedály) z Číny: Použil jsem Anaka.com a zaplatil 20 USD (dva pedály a poštovné do Kalifornie). Pak jsem objevil původního výrobce: PC Sensors. Chtějí 5,5 USD za pedál. Objednat můžete i z Hong Kongu.
  2. Pedál se programuje ve Windows. Jakmile je naprogramován, připojíte jej k libovolnému Macu či Linuxu a bude fungovat.
  3. Bohužel je programovatelné jen sešlápnutí pedálu. My ale potřebujeme i klávesu Esc při uvolnění pedálu. Napsal jsem e-mail do PC Sensor a navrhl jim spolupráci, ale přinesl jsem si dnes pedály z pošty a hned jsem je chtěl použít. Začal jsem hackovat a za hodinku jsem měl hotové řešení.
    1. Naprogramoval jsem jeden pedál na zasílání „i“ a druhý na Esc.
    2. Oba pedály jsem rozebral.
    3. Elektrikářskou páskou jsem připojil dvě párátka k plastové lopatce, která prochází mezi infračidly, když je pedál sešlápnutý.
    4. Vložil obě senzorové desky do jednoho pedálu tak, že když je pedál sešlápnutý, první párátko přeruší Esc senzor a po něm lopatka přeruší „i“ senzor. Jakmile se pedál uvolní, párátko znovu přeruší Esc senzor.

Poděkování

Chtěl bych poděkovat:

  • Seanu Mahoneyovi za návrh jména Vim Clutch.
  • Antonovi Polishkovi za návrh stisknout před každým „i“ ještě Esc, aby nedocházelo k psaní nechtěných znaků.
  • Tyleru Backmanovi za to, že mě nechal použít počítač s Windows.
  • Společnosti PC Sensor za to, že vytvořila tak čisté a neuvěřitelně levné zařízení.

Konečně první Vim Clutch

Napadlo tohle už někoho předtím?

Možná, ale nebyl jsem schopen najít žádnou zmínku o pedálu pro Vi nebo Vim. Hledal jsem něco takového déle než dva roky. Nic podobného mi Google nenabídl. Řekl jsem o tom mnoha lidem a nikdo se nezmínil, že by to předtím někoho napadlo.

ict ve školství 24

Nakonec jsem se rozhodl vynalézt vlastní Vim Clutch.

Dodatky

PC Sensors nabízí také variantu se třemi pedály. Objednám si dva kousky a naprogramuji si:

  • levý pedál na velké „I“ – vložení na začátek řádku
  • prostřední pedál na malé „i“ – běžný vkládací režim
  • pravý pedál na velké „A“ – vkládání na konec řádku

Autor článku