Hlavní navigace

Gentoo oživuje živá média, svobodný firmware pro Raspberry Pi

18. 4. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Gentoo bude znovu vydávat každý týden obrazy pro živá média. Projekt librepi chce vytvořit svobodný firmware pro Raspberry Pi. Společnost Oracle představila Solaris 11.4 CBE pro vývojáře svobodného softwaru a pro osobní nekomerční použití.

Gentoo oživuje živá média

Projekt Gentoo, který vyvíjí meta distribuci kompilovanou ze zdrojových kódů, se po dlouhé pauze rozhodl znovu pravidelně vydávat živé obrazy této linuxové distribuce. Ty budou vycházet každý týden a umožní uživatelům nabootovat přímo do prostředí KDE Plasma ještě před tím, než se rozhodnou pro instalaci tohoto systému. Obrazy jsou k dispozici pouze pro AMD64 a kromě grafického prostředí obsahují i spoustu softwaru.

Gentoo Linux 20220327Gentoo Linux 20220327

Svobodný firmware pro Raspberry Pi

Jednodeskové počítače Raspberry Pi potřebují pro svůj běh nesvobodný balíček raspi-firmware. To je trnem v oku fanoušků otevřeného softwaru, mezi kterými jsou tyto stroje velice populární. Právě kvůli tomu vznikl projekt librepi, který si dal za cíl vytvořit svobodný firmware pro počítač z rodiny Raspberry Pi. Podle vyjádření tvůrců zatím funguje na modelu Pi 2, nicméně projekt je v počáteční fázi vývoje a nedoporučuje se jeho ostré nasazení. 

Raspberry Pi sice není žádnou novinkou, ale letos vyšla druhá verze, která přinesla dost vylepšení na to, aby po ní mnozí zatoužili. Využití je mnoho: od automatizace až po server nebo domácí video přehrávač.Raspberry Pi 2

Oracle Solaris 11.4 CBE

Společnost Oracle představila Solaris 11.4 CBE (Common Build Environment). Ten je určený pro vývojáře svobodného softwaru a pro osobní nekomerční použití. Jedná se o novou edici systému Oracle Solaris 11.4, který lze na CBE jednoduše upgradovat. Jedná se sice o systém pro vývojáře svobodného softwaru, pro jeho používání je ale potřeba kromě účtu u Oracle taky souhlas s nesvobodnou licencí. 

ict ve školství 24

Oracle

První mini PC s AMD od Star Labs

Britská společnost Star Labs vyrábějící hardware s předinstalovaným Linuxem představila nové mini PC s názvem Byte Mk I. Tento stroj je poháněný 8-jádrovým procesorem AMD 5800U a grafikou AMD Radeon, což z něj činí první mini počítač od této firmy osazený technologiemi od AMD. Počítač má otevřený firmware Coreboot a na je dodáván s několika volitelnými linuxovými distribucemi. Cena začíná na 663 britských librách (19 500 Kč).

Byte Mk IByte Mk I

Nově vydáno

Společnost Stamus Networks oznámila vydání SELKS 7, poslední verze distribuce postavené na Debianu určené k detekci hrozeb. Komunitou vyvíjený systém pro routery, firewally, VPN, VoIP a servery Alpine Linux vyšel ve verzi 3.15.4. Francouzská linuxová distribuce NuTyX, postavená pomocí Linux From Scratch a Beyond Linux From Scratch oznámila vydání verze 22.04.1. Cloud Ready, na Chromium OS postavený operační systém určený pro správu cloudových uložišť je k dispozici ve verzi 9.4.36.

SELKS 7SELKS 7
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.