Hlavní navigace

Gish: hromádka dehtu jako akční hrdina

11. 12. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Co byste dělali, kdyby se vám stal klasický scénář mnoha počítačových her – zloduši vám unesli dívku. A co byste dělali, kdybyste byli jenom hromádka dehtu? Nejspíš totéž jako všichni, šli byste ji hledat. A přesně to se stalo hrudce se jménem Gish, která se pro své děvče vystaví mnoha nebezpečím.

Gish je 2D plošinovka, ve které se dostanete do role malé hrudky jakéhosi dehtu, která se umí lepit na jakýkoliv povrch, dokáže měnit svou váhu a ještě mnoho dalších věcí. A jak už to bývá v hodně hrách, má dívku, která mu byla unesena a on se musí vydat na její záchranu.

Gish je shareware a stojí 19 dolarů. Demo pro Linux si můžete stáhnout na domovských stránkách hry, ale bohužel, nespustí se vám, pokud nemáte starší verzi knihovny libopenal. Na to je několik řešení – buď si stáhnete někde starší verzi openAL, nebo uděláte symbolický link z nové verze na starou, tedy z libopenal.so.1  na libopenal.so.0. Pokud nemáte práva na zápis v adresáři /usr/lib/, můžete si to nalinkovat kamkoliv jinam a poté využít příkazu

$ export LD_LIBRARY_PATH=[cesta ke knihovně]

a potom spustit hru.

Gish hra

Ve hře, jak už jsem řekl, se dostanete do role kuličky s mnoha schopnostmi a s nimi se budete pokoušet zachránit svou dívku. Dostanete se přes mnoho světů, počínaje kanalizací, přes egyptské pyramidy a dále do podobných lokací, které spojuje to, že se stále odehrávají v podzemí.

Jako v mnoha jiných plošinovkách jsou ukryty tajné místnosti, za jejichž nalezení získáte další body Ale Gish má ale jednu zajímavost, a to několik „warpových“ úrovní, které jsou vlastně tajné levely, ve kterých například hrajete v levelu jako vystřiženého z hry Mario či Pac-man. Dokonce se celá hra „zkostičkovatí“ do vzhledu horšího rozlišení.

Gish hra

Můžete samozřejmě hrát ve více hráčích, ale ne základní příběhovou linii, jen několik sportovních her jako je závodění, fotbal, sumo a podobně. Bohužel kvůli tomu, že ve hře potřebujete osm kláves pro hráče, se ve většině případů dá hrát jen hra ve dvou hráčích, i když při hře ve čtyřech je mnohem větší zábava, protože jde o týmové hry.

Gish hra

Ovládání je vypadá složitě, ale je celkově jednoduché – ovládáte pohyb, lepení ke stěnám, klouzání (které se hodí pro prolézání velmi úzkých prostorů), ztěžknutí (ano, i to tahle hrudka umí) a skok. Musím pochválit první úroveň, ve které je obsažen tutoriál, která byť je krátká, dokáže naučit všechno ovládání, aniž by nějak zdržovala ty hráče, kteří hrají hru již po několikáté.

ict ve školství 24

Gish hra

Grafika hry vypadá pěkně, ale bohužel, všichni nepřátelé až na Bossy jsou ve hře skoro stejní. Sice tam menší rozdíly jsou, ale všichni jsou stejného tvaru a liší se jen v síle útoku. Úrovně, které jsou rozdělené do různých zón, se odlišují nejen vzhledem, ale také obtížností, která je docela dobře dávkována a postupně se dostáváte do levelů stále těžších a těžších. Bohužel v pozdějších levelech se hůře dostává do tenkých průchodů v podlaze, protože se tam hrudka většinou zasekne, a vy musíte stále držet klávesu na klouzání a všelijak sebou vrtět, abyste vlezli hlouběji.

Hodnocení

Plusy: hratelnost, „warpové“ zóny
Mínusy: Nefunguje s nynější verzí OpenAL, v pozdějších úrovních horší lezení do otvorů v podlaze
Verdikt: Gish je celkově velmi dobrá hra, která bohužel potřebuje starší verzi OpenAL, což ale naštěstí jde jednoduše vyřešit.

Autor článku