Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Gmail označuje nešifrovanou poštu. Jak to opravit? od msx. - Mám freemail na atlas.sk, ale tu nastáva problém....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 3. 2016 14:10

    msx. (neregistrovaný)

    Mám freemail na atlas.sk, ale tu nastáva problém. Freemailoví poskytovatelia predsa zadarmo nebudú šifrovať. Na druhej strane ten email zrušiť zo dňa na deň nemôžem. Niekde som čítal, že vraj atlas, centrum a pobox (jedna firma na Slovensku, neviem ako v Čechách) umožňuje aj šifrovanie pošty pre freemail. Nastavoval som to 2x, ale nepodarilo sa. Vedel by s tým niekto pomôcť? Je mi jasné, že článok je o niečom inom, ale v rámci diskusie si myslím, že sa môže spomenúť aj táto časť problému.

  • 18. 3. 2016 14:24

    Filip Jirsák

    Jsou dvě různé věci. Šifrování e-mailu (konkrétní zprávy), a šifrování komunikace mezi servery. Šifrování e-mailu je nezávislé na poskytovateli, je potřeba jenom podpora v klientovi – takže pokud můžete použít třeba Thunderbird, můžete šifrovat. Druhá věc, která je potřeba, je mít veřejný klíč adresáta – a na tom to vázne, protože jen málokdo má certifikát pro šifrování e-mailů. Takto zašifrované e-maily pak může číst jenom adresát (vlastník odpovídajícího privátního klíče), k obsahu e-mailu se nedostane ani provozovatel žádného serveru.

    Zprávička je o tom druhém, tj. šifrování komunikace mezi servery. Tj. vy svému serveru předáte nešifrovaný e-mail, on ho šifrovaným kanálem pošle na cílový server, a ten ho zase nešifrovaný uloží do schránky. Tohle vy jako uživatel ovlivnit nedokážete, to ovlivní jenom správce toho serveru, přes který e-mail posíláte. Poskytovatel freemailu by komunikaci šifrovat měl, náklady na to jsou minimální v porovnání s ostatními náklady na provoz freemailu. Teoreticky nemusíte pro odeslání ani používat servery toho freemailu, ale jiné – třeba svého ISP. Bez problémů to tak fungovalo dříve, dnes už se často kontroluje, že je e-mail odeslán z toho „správného“ serveru (což záleží na nastavení jak na straně toho serveru freemailu tak serveru adresáta).