Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku GNOME bude varovat při vypnutém Secure Bootu, vyšel nový Winamp od LD - Když už se tlačí ten secure boot, existuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2022 9:26

    LD

    Když už se tlačí ten secure boot, existuje vůbec cesta jak provozovat dual boot se secure bootem/uefi obecně ?

    Ja mám třeba většinu strojů nainstalované na bios/mbr i když hardware uefi podporuje a zatím jsem nepřišel na jediný důvod proč trávit čas tím, to měnit. Pokud jde jen o čistý linux tak to není zas tak složité, ale při více partitionách, kombinacích více OS, a může to být třeba linux a *bsd ne jen linux a windows, mám obavy, že jediná bezpečná možnost je záloha, reinstall všeho se zaplým uefi a obnova dat, což může být třeba na celý den i víc...

  • 31. 7. 2022 10:35

    cb5paf

    Je to jednodušší než MBR. UEFI nutí OS mít separátní boot partition se standardním FAT filesystémem a UEFI firmware rozpozná EFI boot partition a zobrazí vám boot menu se všemi boot partitions co jsou na disku, takže netřeba grub a jiné stačí jen HW firmware. Co se týče podepsaného zavaděče a secure boot tak opět více systémů nic nemění prostě každý zvlášť musí být podepsán a jestli máte více OS tak to nic nemění.

  • 31. 7. 2022 13:06

    ja.

    Dual boot je s UEFI jednoduchší ako s MBR -- UEFI samotné obsahuje boot manager, a jednotlivé systémy sa nebijú o prvý sektor na disku. Na ESP partition má každý systém svoj adresár, tak každý si môže hrať na svojom piesočku.

    Konverzia je možná, len si bude treba naštudovať nejaké veci, ako to celé funguje, ako konvertovať disk z MBR na GPT, ako presvedčiť windows, že má používať UEFI, apod.