Hlavní navigace

GNOME vs KDE už zase: zvítězí klientské, nebo serverové dekorace oken?

28. 1. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ubuntu 16.04.4 LTS odloženo kvůli Spectre/Meltdown, Netrunner 2018.01 „Rolling“, Facebook nabízí hráčům 1080/60p streaming, starší verze HDMI lze částečně povýšit na HDMI 2.1, Raja Koduri (AMD) převezme v Intelu vše kolem GPU.

Ubuntu 16.04.4 LTS odloženo kvůli Spectre/Meltdown

Očekávané aktualizované instalační obrazy poslední LTS verze Ubuntu, tedy téměř dva roky staré 16.04, naberou mírné zpoždění. Canonical odkládá vydání v polovině února s ohledem na práci, kterou musí jeho kernelový tým ještě odvést v souvislosti s opravami chyb Spectre a Meltdown. Nový termín vydání zatím nebyl stanoven.

Lze předpokládat, že zpoždění nebude delší než pouze pár týdnů, a to zejména s ohledem na očekávané vydání Ubuntu 18.04 LTS ve druhé polovině dubna tohoto roku. O tom, zdali bude i tato verze o něco odložena, nikde nepadlo ani slovo, takže předpokládejme, že uvedení 18.04 LTS s opravami má nejvyšší prioritu. K dispozici je velmi detailní popis všeho, co v Ubuntu se Spectre/Meltdown souvisí.

GNOME zakládá novou iniciativu, KWin lidé jsou proti

Vývojář GNOME Tobias Bernard představil novou The CSD Initiative. Jejím cílem je to, aby více aplikací používalo tzv. client-side dekorace (odtud CSD) a postupně tak vymizely nudné lišty oken ve prospěch moderního vzhledu – tím může být zčásti myšleno to, jak s lištami nakládá GNOME, obecně pak snaha odebrat rozhodování o vzhledu dekorace oken serveru (systému / desktopovému prostředí) a předat je do rukou aplikacím. Ty tak budou mít volné ruce a více možností. Hlavní cíle iniciativy jsou čtyři: žádný titulek okna, nativní vzhled ikon pro zavření / minimalizaci / maximalizaci, respektování nastavení pro zobrazení / skrytí tlačítek pro minimalizaci a maximalizaci a také respektování nastavení pozice tlačítek (vlevo / vpravo)

GNOME Builder s CSD
Autor: Tobias Bernard

GNOME Builder s CSD

Celou věc podporuje většina aplikací GNOME, které byly portovány na GTK3. Tobias Bernard realisticky připouští, že přimět aplikace (resp. jejich tvůrce) k této změně nebude snadné.

UX DAy - tip 2

K věci se hned vyjádřil Martin Flöser, který má na starosti kompozitor/správce oken KDE KWin. Právě na tomto aspektu (CSD versus serverové dekorace) se současné desktopy GNOME a „KDE“ střetávají. GNOME s Waylandem pod kapotou propaguje CSD (ač používání nevyžaduje), KDE naopak používá server-side dekorace. Martin Flöser dokonce vytvořil protokol, pomocí nějž se lze s Wayland kompozitorem dohodnout, jaký typ dekorací oken bude použit, ale zatím jej nedává do upstreamu, aby neovlivnil již tak dost polarizovanou diskusi.

Nicméně dodává, že vývojáři by si neměli myslet, že CSD je jediná cesta. Stejně tak by oni mohli žádat tvůrce GNOME, aby podporovali serverové dekorace, které ostatně GNOME podporovat musí kvůli XWaylandu. Pro vývojáře mimo GNOME představuje (případné) nasazení CSD práci navíc, která ani nemusí být doceněna, protože v různých desktopových prostředích může jejich aplikace ve výsledku vypadat divně.

Krátce

  • Nové vydání linuxové distribuce Netrunner 2018.01 „Rolling“ přináší jádro 4.14, desktop KDE Plasma 5.11.5 + KDE Frameworks 5.41 + KDE Applications 17.12 a k tomu Qt 5.10, dále pak Firefox Quantum 57, Thunderbird 52.5, LibreOffice 5.3 a mnoho dalšího. Pro streamování rádií z celého světa je tu program YaRock, vrací se také přednačítání Firefoxu, aby jeho spuštění bylo prakticky okamžité, stejně tak i správce aplikací Discover s integrovanými aktualizacemi a v neposlední řadě také vylepšený vzhled prostředí. Ke stažení z domovského webu.
Netrunner 2018.01 "Rolling"

Netrunner 2018.01 „Rolling“

  • Facebook „láká do svých sítí“ další tvůrce obsahu. Po loňském uvedení aplikace Creator pro vytváření video obsahu přichází s jasným útokem na YouTube, Twitch či Mixer. Zejména pro hráče her sdílejících své výkony živými streamy se světem nabízí podporu streamování v kvalitě až 1080/60p a nechybí podpora monetizace, tedy vydělávání peněz tímto způsobem.
  • Ve stínu vývoje formátu AV1 Google nadále pokračuje i v pracích na formátech VP8 a VP9, kteréžto jsou používány kupříkladu na YouTube. Nová verze knihovny libvpx 1.7.0 přináší některá vylepšení. Poslední rok vývojáři pracovali například na podpoře instrukční sady AVX-512 (a dalších AVX2 optimalzacích) a také optimalizacích pro SSES3 či ARM NEON.
  • Některé vlastnosti nové verze HDMI 2.1 mohou být do předchozí doplněny aktualizací firmwaru zařízení. Jedná se zejména o VRR (Variable Refresh Rate – de facto „FreeSync“ pro TV), QMS (Quick Media Switching) a eARC (enhanced Audio Return Channel). Majitelé zařízení s HDMI 2.0 tak mohou doufat, že výrobci příslušné aktualizace připraví.
  • Objevily se informace o tom, co bude dělat bývalý šéf Radeon divize, kterého začátkem listopadu Intel přetáhl z AMD. Raja Koduri dostává za úkol zvýšit výkon integrovaných grafik Intel, sestavit roadmapu budoucího vývoje za použití inženýru a intelektuálního vlastnictví Intelu a v neposlední řadě pak obecně převzít řízení veškerých prací na grafických čipech a prověřit možnosti vstupu Intelu na trh samostatných grafických karet. Jde o předběžné plány, ale znějí velmi zajímavě, pokud víte, co vše už Raja Koduri dokázal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.