Hlavní navigace

GoldenDict: všestranný multiplatformní slovník

12. 4. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Když si potřebujete přečíst nějaký cizojazyčný text, tak pokud nemáte praxi, bez slovníku se neobejdete. Linux naštěstí není pozadu a nabízí celou řadu aplikací, které umožňují pracovat s různými slovníky. Jedním z nejlepších je GoldenDict, který když poznáte, nebudete chtít používat jiný.

Byl jsem dlouholetým uživatelem slovníku StarDict až do chvíle, kdy přestával fungovat tak, jak má. Naprosto klíčová je pro mě vlastnost, když podržím CTRL+E a zobrazí se mi překlad označeného slova. Nevím, v čem byl nakonec problém, ale když jsem se trochu rozhlédl, zjistil jsem, že původní StarDict už je mrtvým projektem a přežívá jen jako stardict-3 s repositářem na Google Code. Aktivní vývoj StarDict probíhal naposledy v roce 2011 a od té doby jsou změny spíše udržovací. Bylo tedy třeba se podívat po alternativě, která za ten čas přišla i s nějakou inovací.

Některé jsou vypsané na dnes již mrtvé domácí stránce StarDictu, z nichž je naprosto bezkonkurenční projekt GoldenDict. A právě o něm bude v tomto článku řeč.

Vlastnosti

GoldenDict je svobodný a multiplatformní projekt s placenou mobilní variantou. Poradí si s řadou zdrojů od webových stránek (např. WikiPedia) po různé slovníkové formáty včetně toho pro StarDict. Podporuje různé text2speech programy, dokáže indexovat adresáře se soubory s výslovností, poradí si s ASCII přepisy některých speciálních znaků, výsledky zobrazuje v tabech a mnoho dalších detailů, které dokáží urychlit práci.

Konkrétní podporované formáty slovníků a další zdroje jsou:

  • Babylon .BGL
  • StarDict .ifo/.dict./.idx/.syn
  • Dictd .index/.dict(.dz)
  • ABBYY Lingvo .dsl
  • ABBYY Lingvo .lsa/.dat
  • Libovolná instance MediaWiki včetně WikiPedie
  • Webové stránky

Program vykresluje rozhraní pomocí Qt knihovny a tím pádem mu nedělá problémy běžet i mimo prostředí Linuxu. Kompilace pro Mac OS X by neměla dát mnoho práce a pro Windows je na domovské stránce dostupný instalátor.

Na Linuxových distribucích je GoldenDict většinou dostupný v repositářích, takže stačí nainstalovat stejnojmenný balíček dle zvyklostí vaší distribuce. Pro Ubuntu/Debian použijte:

# apt-get install goldendict 

Slovníky

GoldenDict dokáže být pouze tak dobrý jako slovníky, kterými ho vybavíte. Na Internetu se dá sehnat mnoho překonvertovaných placených slovníků, ke kterým se musíte postavit dle vlastního svědomí. I vývojáři GoldenDict jsou si vědomi, že podobně šířené slovníky jsou problém a nabízejí držitelům práv na tyto slovníky možnost jejich prodeje přímo z GoldenDict i s rozumnou (otevřenou) implementací DRM, dle jejich vlastního výběru. Tato funkce však v GoldenDict není, což svědčí o celkovém zájmu prodávat slovníky bez obludných aplikací.

Pokud vám jde jen o angličtinu, tak jako mně, můžete placené slovníky hodit za hlavu, protože na slovnik.zcu.cz vzniká už řadu let GNU/FDL česko-anglický slovník, který obsahuje necelých 90 000 slov. Na cihar.com/software/slovnik/ pak najdete tento slovník převedený do použitelného formátu. Pro použití s GoldenDict nás zajímá stardict-english-czech-latest.tar.gz. Na stejném místě najdete ještě slovník cizích slov a také německo-český slovník,

Ten je také pod licencí GNU/FDL a nasazuje se stejným způsobem jako anglický, ale obsahuje pouze zlomek slov, konkrétně 1057. K jeho vylepšení můžete přispět na slovnik.hrach.eu.

Abychom si to shrnuli, tak ze svobodných zdrojů můžete získat:

GoldenDict si poradí i s jinými daty než jsou různé formáty slovníků, o nich níže.

Uživatelské rozhraní

Po spuštění vás GoldenDict přivítá třísloupcovým layoutem, kde v levém sloupci naleznete vyhledávání nabízející podobná slova k tomu, co jste do něj napsali, uprostřed uvidíte výsledky a úplně vpravo je seznam slovníků, ze kterých tyto výsledky pocházejí. Nástrojová lišta pak umožňuje vypnout jednotlivé slovníky, měnit velikost písma, tisknout výsledky hledání, ukládat si je jako HTML a zapínat či vypínat vyskakovací okno.

Menubar je vypovídající sám o sobě, ale hned první věc, do které byste měli vlézt jsou slovníky, resp. Upravit → Dictionaries. Zde najdete nastavení zdrojů pro slovníky, případně pro další funkce GoldenDict, jako je morfologie, podpora služby Forvo, Adresáře se zvuky s výslovností a podobně. Pokud chcete použít výše zmíněné svobodné slovníky, přidejte v záložce Soubory adresář, kam jste slovníky rozbalili. GoldenDict si je tam pak sám najde. Ze zdrojů by vás mohla zajímat ještě WikiPedia a webové stránky, kde je předefinováno několik webových zdrojů. V druhé záložce Slovníky najdete seznam slovníků, které byly na základě zdrojů nalezeny. Jde jen o přehled, nenajdete tu žádná nastavení. Na poslední záložce jsou Skupiny, kde můžete seskupit slovníky, ve kterých pak budete hledat. Pokud překládáte nějaký text, nezajímají vás výsledky z WikiPedia a podobně.

Vrátíme-li se zpátky do menu Upravit, tak druhou položkou jsou Předvolby, kde najdete důležitou záložku Vyskakovací okno. To je okno, které se objeví nad označeným slovem a můžete si nastavit, kdy se tak stane. Osobně používám klávesovou zkratku Ctrl+Win/Meta, takže když označím nějaké slovo a zmáčknu tuto zkratku, objeví se okno a v něm se zobrazí informace o označeném slově. Zkratku je možné nastavit zde nebo také v záložce Klávesové zkratky. Obojí je na sobě nezávislé.

root_podpora

V dalších záložkách můžete ovlivnit jak bude aplikace komunikovat se světem, čím se budou přehrávat zvukové soubory a také můžete ovlivnit chování celého programu ve smyslu zda má být zobrazená ikonka v traybaru, jak má být GoldenDict spuštěn, jaký má mít styl uživatelského rozhraní a podobně.

Shrnutí

I když má StarDict ještě silnou uživatelskou základnu, předčí ho GoldenDict hlavně po stránce uživatelského rozhraní. Poslední jeho uvolněná verze je z prosince 2010, ale nejde o mrtvý projekt. Do jeho repositáře přibývají změny téměř každý den. Pokud už StarDict používáte, bude vám aplikace připadat povědomá, pokud ne, nemusíte se StarDict ani začínat, protože GoldenDict udělá mnohem lepší službu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.