Hlavní navigace

Google zakázal upravenou Android CyanogenMod ROM

1. 10. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poměrně klidné vody slibně se rozvíjející mobilní platformy Google Android před několika dny rozčeřila zpráva o nelegálnosti distribuce upravených ROM obsahujících uzavřené aplikace od Google. V dnešním článku objasníme, proč celá kauza vznikla, a pokusíme se nastínit možné scénáře dalšího vývoje.

Komunita kolem mobilní platformy Google Android se v posledních měsících začala značně rozrůstat. Nemalou zásluhu na tom mají upravené ROM, které přináší oproti originální Google verzi mnohá vylepšení. Tyto ROM vznikají buď úpravou originální verze distribuované s mobilním telefonem, nebo kompilací ze zdrojových kódů projektu Android Open Source Project (AOSP). V obou případech jsou jejich součástí uzavřené aplikace od Google (Market, Gmail, Maps, YouTube, Sync, …) a proprietární ovladače pro komunikaci s hardwarem telefonu.

Před několika dny přišlo velké rozčarování, když Google vyzval nejznámějšího hackera, známého jako Cyanogen, aby z licenčních důvodů zastavil distribuci jím modifikované verze ROM obsahující uzavřené aplikace Google. Tato výzva byla pro celou komunitu jako studena sprcha. Upravované ROM existují od dob prvního dostupného telefonu s Androidem, a doposud nikomu nevadilo, že proprietární aplikace od Google obsahují. Podle dostupných informací byla situace vyprovokována začleněním nejnovější verze aplikace Android Market do několika posledních verzí CyanogenMod. Nová verze Android Marketu nebyla nikdy s žádným telefonem oficiálně vydána, a z Google unikla zatím neznámým způsobem.

Postup Google vzbudil nevoli celé komunity. Ozval se dokonce i jeden z hlavních Android vývojářů, Jean-Baptiste Queru, který začal vyvíjet iniciativu pro větší otevřenost platformy Android. Na základě toto byla založena Open Android Alliance, která by aktivity vzniklé touto iniciativou měla sdružovat.

Oficiální vyjádření na vzniklou situaci ze strany Google na sebe nedalo dlouho čekat. Cyanogen na základě komunikace s Google konstatoval, že CyanogenMod, jak jsme ho znali doteď, skončil.

Co si myslíte o tom co Google udělal?

Po odeznění prvotního zklamání se začalo diskutovat o možnostech řešení situace. Jedním z navrhovaných řešení bylo např. nelegální šíření upravených ROM formou warez. To bylo naštěstí odmítnuto s tím, že jediná možnost dalšího vývoje je pouze za použití legálních prostředků.

ict ve školství 24

Nakonec se nalezlo schůdné řešení. Princip spočívá v tom, že se bude distribuovat ořezaná verze systému, založená na AOSP, neobsahující uzavřené aplikace a ovladače. Ty se budou moci dodatečně doinstalovat ze zálohy legálně nainstalovaného systému. Instalace Google aplikací přitom není nutností. Tím by se vytvořil provozuschopný systém nezávislý na službách Google, nicméně dovolující je kdykoliv doinstalovat.

V současné situaci nezbývá nic jiného než doufat, že nadšení kolem slibně se rozvíjející platformy neuhasne, a že i nadále budeme moci na rootnutých telefonech používat upravené ROM.

Jak myslíte, že se tento problém vyřeší?

Autor článku