Hlavní navigace

GParted: švýcarský nůž na oddíly

6. 1. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pro Linux najdeme bezpočet nástrojů určených pro manipulaci s diskovými oddíly a dnes si představíme jeden z nich. Jeho název je GParted, je starší, odladěný a pomůže vám s běžnými operacemi jako vytvoření tabulky oddílů, ale i se zvětšováním, zmenšováním či přesouváním jednotlivých oddílů na disku.

Diskové oddíly najdeme na každém disku. Jsou zapsané v tabulce oblastí, která se tak stává první uživatelsky dostupnou vrstvou pro třídění dat. V dnešní době je stále nejčastěji používaná MBR tabulka, která se nachází v prvním sektoru disku, ale z historie si přinesla řadu omezení. Existují i novější formáty, nejslibnějším se zatím jeví GPT, o kterém jsme nedávno přinesli článek. S oběma, ale i s dalšími, si nástroj GParted poradí.

GParted by se dal označit za klikací frontend pro mnoho řádkových jednoúčelových programů. Některé z nich možná už nějaký čas používáte. Tím nejvýraznějším pak je GNU Parted, jenž si našel cestu mezi vývojáře distribucí i uživatele. GParted dokáže ovládat každý, kdo má malou představu o tom, co oddíl je. Na uživatele nejsou kladeny žádné nároky, ten jenom nakliká, co se se svými oddíly chce udělat a GParted seřadí volání programů k tomu potřebných. Z toho vyplývá, že GParted bude tak spolehlivý, jako jsou spolehlivé jednotlivé části, ze kterých se skládá. Pokud chce uživatel například posunout oddíl se souborovým systémem Ext4 třeba o 1 GB ke konci disku, tak GParted zavolá parted, posune konec oddílu tak, aby odpovídal novému konci, zavolá resize2fs s parametry pro zvětšení souborového systému a čeká, až se to provede. Potom se zase pomocí resize2fs oddíl zmenší na požadovanou velikost a je posunuto.

Všechny uživatelské úpravy oblastí se řadí do fronty a tu po potvrzení provede. Na změny typu vytvoření tabulky oblastí nebo zrušení či vytvoření jednotlivých oblastí si moc času nevezme, ale při posunu nebo změně velikosti na menší hodnotu, než je aktuální, si můžete za operaci počkat i několik hodin, v závislosti na velikosti oblasti, se kterou pracujete. Aplikace, stejně jako její řádkový bráška parted, využívá knihovnu libparted, a stejně jako on si poradí i s dalšími nástroji, jako je již zmíněný resize2fs, ntfsresize, ntfsmove, fsck.* a tak dále. Díky tomu pracuje s oddíly komplexně a bere ohled na souborový systém, které se na nich nachází.

Instalace

Nainstalovat GParted není vůbec složité, protože ho dnes najdeme v repositářích téměř všech známějších distribucí. V Debianu nebo Ubuntu stačí:

 # apt-get install gparted 

Po instalaci vám nemusí některé funkce fungovat v závislosti na tom, jaké máte v systému už nainstalované nástroje a kolik si toho nainstaluje distribuce při instalaci balíčku. Pro kritické okamžiky, kdy se připravíte o přístup do systému, můžete použít připravenou live distribuci Parted Magic, která je kolem GParted prakticky postavená.

Použití

Potřebujete-li už něco s oddíly dělat, například vytvořit novou tabulku oblastí, uvolnit místo pro další distribuci nebo i pro operační systém Windows, stačí, když GParted spustíte s právy roota. Je to GTK aplikace, která má dokonce nálepku výchozí aplikace pro práci s oddíly v prostředí GNOME, takže se na KDE můžete setkat s problémy se su, které GParted používá. Kdybyste na nějaký problém narazili, stačí do příkazové řádky napsat sudo gparted.

Po spuštění se načtou všechna vaše bloková zařízení a hned na nich můžete pracovat. Pokud náhodou vidíte disk, na který sahat nechcete, vpravo nahoře si můžete vybrat ten správný. Dostupné operace pro oddíly najdete po kliknutí na oddíl druhým tlačítkem myši. Kopírování oblastí a změnu velikosti najdete i v toolbaru. GParted si poradí s širokým spektrem souborových systémů, takže vytvořené oblasti můžete ihned naformátovat na požadovaný souborový systém.

Pro některé disky je důležité, aby byly zarovnány na velikost sektoru, protože fyzicky už nemají sektor o velikosti 512B, ale osmkrát větší. I s tím si GParted poradí, protože ve výchozím stavu zarovnává na jednotky MiB, které jsou vždy dělitelně 4096 B. Uživatel je při vytváření oddílů ušetřen počítání a velikost oddílu si může určit buď jako velikost v MiB od začátku volné pozice, nebo si ji nastaví myší pomocí ovládacího prvku na vrchu přidávacího dialogu.

root_podpora

Změny velikosti oddílů bývají bolestivější ať už z toho důvodu, že uživatel riskuje svá data, nebo z toho, že si počká v závislosti na tom, jak velká oblast je a kolik je na ní dat. Změna velikosti téměř prázdného 250 GB velkého oddílu se souborovým systémem NTFS zabrala mému už staršímu disku kolem třech hodin. Některé souborové systémy zvládnou podobnou úlohu v kratší době, ale největší brzdou je vždy přesun dat do jiné oblasti disku. Při podobných změnách GParted informuje uživatele, že riskuje svá data a i když je samotný proces většinou spolehlivý, může dojít k nečekaným událostem (výpadek proudu), které data poškodí a je potřeba je opravit. V horším případech pak mohou být nenávratně pryč.

Shrnutí

GParted je spolehlivý nástroj sdružující v sobě sílu různých jednoúčelových programů, které jsou k dispozici pro Linux už velmi dlouhou dobu a jsou odladěné pro bezproblémové použití. Díky GParted se nemusíte učit, jak se jednotlivé programy používají, což snižuje riziko chyby. Následky takových chyb jsou při prací s daty někdy nepříjemné. GParted už se usadil v nejpoužívanějších distribucích a pokud máte domácí server, můžete mít GParted dostupný přes live distribuci Parted Magic bootovatelnou ze sítě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.