Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Guruův kvíz – nerozumím Linuxu od brk - Moc pěkně napsané a bohužel musím uznat, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2006 9:11

    brk (neregistrovaný)
    Moc pěkně napsané a bohužel musím uznat, že je to pravda. Stále častěji se mi stává, že se někdo na něco zeptá a já mu v řeči „ovládacích panelů“ neumím odpovědět.

    Velmi mne zaujala jedna připomínka na knížku Ivana Bibra, která je přidávaná k Mandrivě od QCM. Nováček pochválil, že autor uvedl přesný popis řešení problémů v příkazové řádce, ale teké jedním dechem dodal, že autor rovněž zapomněl napsat, čím a jak má ony konfigurační soubory editovat a tak že mu je popis vlastně k ničemu. Taková je stále častěji dnešní realita.
  • 7. 8. 2006 10:17

    bibri (neregistrovaný)

    Zatraceně. Jestli mne něco dokáže opravdu naštvat, tak to je uživatel stěžující si na chybu jinému uživateli. K čemu to je? K ničemu!

    Na začátku každé své knihy a často i v textu vyzývám uživatele, aby mi hlásili, co je špatně, čemu nerozumějí, nebo co by mohlo být lépe. Lidí, kteří to udělali je již poměrně dost a řekl bych, že si nestěžují. Jejich požadavky při psaní opravdu reflektuji a snažím se dělat vše pro to, aby byl text co nejsrozumitelnější.

    Jenže výše uvedený pán zřejmě neumí číst a to už není má chyba. Za prvé by se určitě ozval (což si nepamatuji) a za druhé kýžené řešení je v dokumentaci opravdu obsaženo. Cituji ze zmíněné dokumentace:

    Souborový manažer Midnight Commander disponuje zajímavým a pro začátečníka celkem bez problémů použitelným interním editorem. Chová se tak, jak byste od něj očekávali - proto také prozatím vynechávám popis klasických editorů vi a emacs. Vyvolává se stiskem klávesy F4 na příslušném souboru. Abyste jej mohli využívat, musí být povolen v nastavení Midnight Commanderu, podívejte se do menu "Nastavení/Konfigurace" a hledejte položku "použít interní editor", jak ukazuje i obrázek. (následuje obrázek ...)

    A nyní se již podívejme na některé zajímavé klávesové zkratky interního editoru Midnight Commanderu. (následuje tabulka ...)

    TIP: Tento editor se nemusí vyvolávat jen z prostředí Midnight Commanderu, ale dá se spouštět i samostatně příkazem "mcedit soubor". Chová se úplně stejně, jako byste ho spouštěli přímo z Midnight Commanderu.

    Kniha Mandriva Linux pod Lupou, strana 47-49. Takže taková je realita a já už opravdu netuším, jak bych to tam měl napsat.
  • 7. 8. 2006 11:05

    brk (neregistrovaný)

    Tohle nebyla typická stížnost jednoho uživatele druhému, ale dotyčný si postěžoval v diskusi na mandrake.cz. Možná to nebyla přesně stížnost v duchu předmluvy ke knize a možná ani nebyla opodstatněná, ale byla tam a předpokládám, že tato fóra také čtete.

    Pokoušel jsem se jí dohledat, ale bohužel jsem nenalezl archiv diskusních fór starého webu. Běží ještě někde? Odkaz obsah starého webu nevede tam, kde bych očekával. Jednalo se o něco ohledně mobilních telefonů, GPRS, Bluetooth, ..., bohužel už nevím přesně.

    Nechci se dotyčného zastávat, ale i taková je realita dnešního Linuxu. Jestliže jde de facto vše naklikat, sebemenší „banalita“ najednou dokáže zaskočit.