Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Guruův kvíz – nerozumím Linuxu od Frn - Init - používám ntsysv. Je to tak trochu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2006 11:53

    Frn (neregistrovaný)
    Init - používám ntsysv. Je to tak trochu "zmlsanost", ale zase na druhou stranu mám aspoň přehled co se vlastně spouští. A v textové konzoli mi šel sputit vždycky (neboli ncurses se vyskytuje už všude)


    LVM - dotaz pro zkušenější guru :
    - pokud mám defaultní pojmenování svazků (VolGroup00/LogVol00 ..), dá se takový disk vyndat a zprovoznit ve stroji, který má LVM a stejně (defaultně) pojmenované svazky ? Dají se svazky nějak jednoduše přejmenovat bez ztráty dat ? Nejlíp po nabootování z RescueCD.


    Grub - je pěknej šmejd. Mám ho na několika serverech, které průběžně aktualizuji (vč. jádra). Ale nedělám reboot - čekám na příležitost.
    Ta se naskytla před pár dny, kdy se po výpadku proudu vybila velká UPS a všechno šlo do hajan. Po následném zapnutí všechny servery naběhly (i s novými jádry), jenom jeden ne. Ten vypsal "GRUB GRUB" a zatuhnul. Naštěstí se mi to povedlo zprovoznit celkem jednoduše, když jsem nabootoval rescue CD, pomocí chroot jsem se dostal na disk a pak už stačilo "rpm -e grub ; apt-get install grub".
    Pro úplnost dodávám, že jádra instaluji ručně pomocí "rpm -ivh kernel....rpm" a _vždycky_ prohlédnu grub.conf (abych měl jistotu, že v menu bude i starší jádro). Tentokrát se ale menu neobjevilo a ani grub se se mnou nechtěl bavit.
    Zlatý lilo - tam se dal konfgurák zkontrolovat a aspoň jsem věděl na čem jsem!


    Ext2 -> ext2 - tahle otázka je tak trochu mimo mísu. Podobnou konverzi jsem dělal jenom 1x v životě a to ještě ze cvičných důvodů - chtěl jsem to prostě zkusit. Pokud je potřeba využívat vymožeností žurnálovacího FS, pak je IMHO jednodušší přejít na novější verzi příslušné distribuce. Nebo snad ještě dneska existuje distribuce, která podporuje verzi tak starou, že by neuměla ext3 ?!?


    Vim - když jde jenom o ukončení, pak je jednodušší použít ZZ. Ale to tuším zapíše změny.
  • 7. 8. 2006 12:22

    deda.jabko (neregistrovaný)
    s tim ext2<->ext3 je vtip? jediny rozdil je v tom, jestli je zapnuty zurnal a imho tune2fs -j je mnohem rychlejsi a pohodlenejsi nez menit cele distro.
  • 7. 8. 2006 14:11

    petrV (neregistrovaný)
    Ad. LVM - nevim jestli je to presne to co chcete, ale vgexport -v -p -m vg.map vg00, a nasledne vgimport s parametry f soubor s disky, nebo parametr -s. Nedokazi si to moc predstavit zrovna s vg00, tam je myslim jednoduzsi (rychlejsi) obnova systemu nejakym nastrojem. Obavam se ze lvol prejmenovat nejde. Pracuju na HpUx tak s tim trochu zkusenosti mam, pokud chcete poradit, a budu vedet tak na icq 330 377 548. zdravim