Hlavní navigace

Haiku běží na RISC-V, Debian 10 záplatuje jádro

26. 7. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Haiku, Inc.
Operační systém Haiku se podařilo rozběhnout na architektuře RISC-V. Debian 10 vydal bezpečnostní aktualizace a zmrazil vývoj jedenáctky. Operační systém Redox OS pracuje na implementaci QEMU. Pine64 prodává otevřené chytré hodinky.

Haiku běží na RISC-V

Haiku, otevřený pokračovatel operačního systému BeOS podporuje hned několik procesorových architektur. V poslední době se v poměrně krátkém čase podařilo rozšířit tento seznam o otevřenou architekturu RISC-V. Zajímavé je, že se jedná převážně o práci jednoho vývojáře s přezdívkou X512. Haiku na této architektuře běží sice ještě se spoustou chyb a problémů, nicméně systém funguje.

Haiku na RISC-V

Debian 10 vydal nové bezpečnostní aktualizace

Vývojáři Debianu vydali nové bezpečnostní záplaty linuxového jádra pro svůj operační systému Debian GNU/Linux 10 “Buster”. Tyto bezpečnostní záplaty přichází tři měsíce po předchozí aktualizaci jádra a opravují čtyři zranitelnosti, které byly objeveny v Linuxu 4.19. Kromě toho došlo ke zmrazení vývoje Debianu 11 „Bullseye“ přesně podle plánu.

Debian 10

Redox OS pracuje na QEMU

Redox OS je lehký unixový operační systém napsaný v programovacím jazyce Rust. Jeho cílem je přinést inovace jazyka Rust do moderního mikrojádra a kompletní nabídku aplikací. Tvůrci tohoto projektu momentálně pracují na tom, jak na Redoxu spustit virtualizační software QEMU. To umožní jeho uživatelům spouštět ostatní operační systémy bez nutnosti dual-bootu. Zatím se jim povedlo rozchodit Windows a několik linuxových distribucí, jejich dalším cílem je spustit na Redoxu v QEMU Redox OS.

CS24_early

Redox OS

Pine64 prodává chytré hodinky

Otevřené technologie už konečně dorazily i do nositelné elektroniky. Společnost Pine64 představila své chytré hodinky PineTime s předinstalovaným firmwarem InfiniTime. Nejedná se o konkurenta pro Apple Watch nebo Fitbit, přece jen je to výrazně levnější zařízení. Hodinky mají 1,3 palcový displej, procesor ARM 64 MHz, 180 mAh baterií, Bluetooth 5, akcelerometr, měřič tepu a motorek pro vibrace. Je určen pro spárování s linuxovými telefony, na aplikace pro synchronizaci s Androidem a iOS se už ale pracuje.

PineTime SmartWatch

Nově vydáno

Komerční klon Red Hat Enterprise Linuxu EuroLinux vydal verzi 8.3. Tým UBports oznámil vydání mobilního operačního systému Ubuntu Touch OTA-18. Živé CD postavené na Debianu Grml vyšlo ve verzi 2021.07. Uživatelsky přívětivá distribuce PCLinuxOS je k dispozici ve verzi 2021.07.

EuroLinux 8.3
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.