Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Hardwarový generátor náhodných čísel aneb náhoda z atomů od mx - Měl bych několik poznámek. Zaprvé generátor náhodných čísel...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 12. 2010 10:48

    mx (neregistrovaný)

    Měl bych několik poznámek. Zaprvé generátor náhodných čísel v kernelu linuxu není nic moc ze statistického hlediska. Viděl jsem studii nějakých dvou maníků z Izraele a nedopadlo to pro něj zrovna dobře. Až ji od někud vydoluju, tak přidám link.
    Za druhé nemusí se u HW generátorů provádět normalizace výstupních dat? Pokud vím tak ano. Jmenuje se to nějak jako Von Neumannova normalizace pokud si to dobře pamatuji.
    Zatřetí i při realizaci HW RNG záleží na fyz. realizaci, protože při převodu na minární signál může dojít k vychýlení (prahové hodnoty při přepnutí mezi "0" a "1") a už to paradoxně není až zas tak náhodný generátor. Navíc není zas tak důležitá vydatnost, ale kvalita, protože se často provádí kryptografická expanze (prožene se to i několikrát přes SHAx apod.)pro získání dostatečné vydatnosti. Nejlíp je v tom ohlehledu asi FreeBSD protože používá Schneierův PRNG FORTUNA. Tedy jestli se nepletu.

  • 2. 12. 2010 16:37

    asdfg (neregistrovaný)

    ... Viděl jsem studii nějakých dvou maníků z Izraele a nedopadlo to pro něj zrovna dobře ...

    manici to neprezili ? ;-)