Hlavní navigace

Herní novinky: Proton přidává nové kompatibilní herní tituly

11. 2. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vychází nová verze Protonu, která přidává nové funkce. Evoluční simulace Thrive přechází na Godot Engine. FPS s prvky strategie Unvanquished chystá velkou aktualizaci. Otevřený projekt pokračuje ve vývoji FreeSpace 2.

Proton

Proton je překladová vrstva použivaná pro běh Windows her na Steamu v Linuxu. Ve své nejnovější veřejné verzi 5.13–5 přidává některé zajímavé funkce, které byly až dosud zařazeny do kategorie experimentální.

Mezi tyto nové funkce patří podpora pro nové API virtuální reality OpenXR, aktualizace vkd3d-proton na verzi 2.1 nebo možnost pořizovat snímky obrazovky během hry. Významně také rozšiřuje seznam kompatibilních titulů. Nově lze díky Protonu na Linuxu běžet například Red Dead Redemption 2 nebo Microsoft Flight Simulator ve VR módu. Opraveny také byly mnohé chyby, které znepříjemňovaly hraní některých her.

Red Dead Redemption 2 na Linuxu

Thrive

Otevřená simulace evoluce podložená vědeckými poznatky. Začínáte s jedinou buňkou a potom postupně konzumujete okolní zdroje a rozvíjíte svoje stvoření. Hra je sice teprve v rané fázi vývoje, ale už plně hratelná. Nově došlo k přechodu na Godot Engine, což by mohlo vývoj trochu urychlit. Thrive 0.5.3 je teď venku a přináší několik novinek jako jsou překlady, nový panel s vývojovými procesy, doprovodná hudba nebo opravy chyb.

Thrive

Unvanquished

Unvanquished je otevřená FPS, která obsahuje prvky strategické hry, ve které proti sobě stojí technologicky pokročilí lidé a vysoce přizpůsobiví vetřelci. Hráči si tak mohou vybrat mezi těmito dvěma stranami, z nichž každá jim přináší rozdílný styl hraní. Zatímco lidský tým disponuje masivní palebnou silou, tým vetřelců sází na rychlý pohyb a nenápadnost. Cílem hry je obsadit a udržet nepřátelskou základnu. Tato hra by se brzy měla dočkat velké aktualizace, která by měla přinést ještě lepší herní zážitky.

root_podpora

Unvanquished

FreeSpace 2 Open

Vzpomínáte ještě na starou vesmírnou střílečku FreeSpace a jejího následovníka FreeSpace 2? 19 let stará hra FreeSpace 2 díky otevřenému projektu žije dál a pokračuje ve vývoji. Její nová verze 21.0.0 vychází po roce práce a přináší spoustu novinek. Mezi ty viditelné patří nové zbraně, vylepšený vzhled lodi, nové prvky v laboratoři nebo možnost navádět rakety na více cílů naráz. Mezi změnami pod kapotou pak najdeme podporu pro IPv6 v multiplayeru, optimalizace pro OpenGL a spoustu oprav chyb.

FreeSpace 2 Open

V krátkosti

Otevřený herní engine Julius 1.6.0, který se inspiruje hrou z roku 1998 Caesar 3 přichází s velkou aktualizací. Správce her Lutris 0.5.8.3 je venku a s ním i Lutris Wine 6.0. Otevřený moderní editor herních úrovní LDtk vyšel ve verzi 0.7.0. Experimentální emulátor Nintendo Switch yuzu přidává AppImage pro snadnější spouštění na Linuxu.

Julius

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.