Hlavní navigace

Hollywood znovu bojuje proti pirátům: velký torrentový server práská uživatele

4. 9. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Před několika dny postupně mnohé torrentové servery začaly banovat filmy (a další obsah) vydaný pod značkou skupiny YTS. Ta totiž čile spolupracuje s vlastníky práv k filmům.

Než se pustíme do souboru aktuálních informací, dlužno na úvod připomenout, že z hlediska rizika zachycení nelegálního sdílení chráněných dat (modelově např. filmů) je stahování pomocí bittorrentu jednou z nejhorších možností. Dochází při něm současně ke sdílení stahovaného zpět do světa, čímž dotyčný de facto okamžitě porušuje i české zákony.

Nicméně existují různé soukromé torrentové servery, technologie VPN i další cesty, kterak „jestřábům filmového průmyslu“, kteří v torrentovém světě stále slídí po uživatelích, na které by mohli udeřit, jejich práci ztížit. Problém ale nyní nastal se zjištěním, že jeden takový torrentový systém s filmovými společnostmi aktivně spolupracoval a předával data o uživatelích.

YTS posílá Hollywoodu informace o uživatelích

Následkem těchto zjištění postupně některé velké torrentové servery (1337×, TorrentGalaxy (TGx) či Glotorrents) YTS ze svých systémů vyloučily.

Jako první se uploadů od skupiny YTS zbavil 1337×.to (dle TorrentFreak aktuálně třetí největší torrentová stránka vůbec, navíc s aktivní komunitou, větší základnu už mají jen The Pirate Bay a právě YTS.mx), aktuálně jedna z těch největších torrentových stránek. Na 1337×.to skončil i účet EZTV.io, který byl s YTS propojen. Zakázala ve svém systému všechny uploady YTS torrentů a také odstavila upload bota YTS („YTSAGx“), který byl propojen na domovskou stránku YTS.mx a nahrával na 1337× stovky nových filmových torrentů týdně.

YTS však současně sdílel detailní informace o uživatelích stahujících dané torrenty s filmovými studii. Tyto informace zahrnovaly mimo jiné IP a emailové adresy (z databáze YTS) a provozovatelé 1337× s tím nechtějí mít nic společného. Tedy ani na své stránce poskytovat/propagovat torrenty YTS. Už nyní se totiž ví o několika žalobách na uživatele YTS, které staví na předaných informacích a které jsou důsledkem skutečnosti, že sama YTS v minulosti musela s filmovými studii uzavřít mimosoudní dohodu zahrnující mimo jiné odškodné 150 tisíc dolarů (stalo se tak na začátku tohoto roku).

O zabanování YTS uvažoval 1337× již před několika měsíci, kdy vyšlo najevo právě ono mimosoudní vyrovnání YTS s filmovými studii a nedalo se vyloučit, že server YTS je tímto kompromitován.

Ban YTS na jiných torrentových systémech samozřejmě neznamená konec YTS. Ten si nadále může běžet na své stránce, jen tímto přichází o propagaci na jiných torrentových stránkách. Pokus pokračovat v uploadování YTS torrentů na 1337× skrze účet EZTV byl také zabanován (a mimo jiné se tím potvrdilo provázání YTS a EZTV). Mimochodem oba systémy, tedy YTS a EZTV, byly v minulosti odcizeny a vědělo se, že je nespravují původní majitelé (MPAA dosáhla konec původní YTS už v roce 2015). 1337× však dodává, že vedle toho se zkrátka oba chovali slušně a lidé oceňovali jejich datově menší ripy a proto byli na 1337× vítáni, ač z opatrnosti nikdy nedostali na 1337× označení VIP.

Jak již zaznělo výše, k banu YTS torrentů se přidaly i další torrentové stránky.

Nová metoda boje proti pirátům

Dění kolem YTS.mx není nic jiného než nová strategie filmového průmyslu v boji proti pirátům. Připomeňme, že v období před zhruba 14 až 9 lety se filmový průmysl pokusil o frontální útok na tehdejší špičku, The Pirate Bay. Dosáhli mnohého, včetně odsouzení a uvěznění předních představitelů TPB, kteří byli navíc odsouzeni k drakonickým pokutám. Ale sama The Pirate Bay běžela dál a v různých formách běží dodnes. Tedy exemplární potrestání proběhlo, vliv na omezení filmového pirátství byl však víceméně (přinejlepším) nulový.

Nyní tedy Hollywood, konkrétně jedna právní firma, která jej zastupuje, zkouší novou strategii. Prvním úspěšným krokem byl proces likvidace YTS, který vedl ke kýženému cíli: dohodě, v rámci níž evidentně může YTS fungovat dál, ale za podmínky, že bude filmovému průmyslu předávat data o konkrétních uživatelích, filmových pirátech, kteří budou následně zažalováni.

Uživatel YTS, který je vybrán, pak jednoho dne obdrží email typu „zaplať, nebo…“ od zástupce právní společnosti. V emailu jsou jeho nacionále a datum, kdy došlo ze strany uživatele k filmovému pirátství (zde však poněkud hloupě hovoří email o přihlášení na stránky YTS a stažení .torrent souboru, což samo o sobě není aktem „filmového pirátství“).

Dodána je informace, že společnost dříve podala žalobu na Havaji a tím získala přístup ke kontaktním informacím na uživatele YTS, včetně dotyčného obeslaného uživatele. A důvodem emailu má být určitá vstřícnost předtím, než bude proveden právní úkon, který by danému uživateli způsobil další dodatečné náklady. Požadováno je odškodné kolem 1 tisíc dolarů.

Zajímavé však je, že výhrůžný text navíc obsahuje požadavek na podepsané prohlášení uvádějící, jaký BitTorrent klient byl použit, z jaké stránky byl stažen a dále zdali dotyčný uživatel v minulosti obdržel copyrightové varování od svého poskytovatele internetového připojení.

Za to vše email slibuje ukončení všech případných sporů týkajících se porušení práv zastupovaných filmových společností včetně toho, že jméno uživatele v případě dohody nebude ani uvedeno v žádném budoucím soudním sporu jako žalované strany. Stejná právní firma se přitom v současné době snaží učinit jednoho z poskytovatelů páteřní infrastruktury (Hurricane Electric) spoluodpovědným za torrentové přenosy. A stejný havajský pan právník, Kerry Culpepper, používá i další zajímavou techniku: podává žádosti o registraci ochranné známky odpovídající názvu například nějakého torrent serveru, na který může takto získat další páku. Nejnověji to zkouší třeba u RARBG.

Celé to každopádně prozatím působí mimo jiné jako akce toho typu, kdy BSA rozesílala VHS kazety v černých pytlích, případně později dopisy firmám o domnělém používání nelicencovaného softwaru. Jistě se na takovou výhrůžku chytí nenulové množství lidí, kteří YTS využili či využívají, nicméně pro případný soudní spor to bude mít firma zastupující filmová studia těžké. Jinak řečeno: koupě nože neznamená, že dotyčný jde spáchat loupež. Pro YTS je to však nepodstatné, stává se tímto nedůvěryhodným torrent systémem a nelze než doporučit přestat jeho služby využívat.

Jinak TorrentFreak se dále ve svém textu zabývá skutečností, že za YTS stojí jak Ind jménem Senthil Vijay Segaran, tak britská společnost Techmodo Limited (ve které je Segaran jediným ředitelem) a důsledky, které to celé má s ohledem na skutečnost, že v Británii je toto provozování torrentů nelegální a ISP by jej měli blokovat.

root_podpora

Každopádně občas je fajn zakončit článek něčím žertovným, a tak společně zavzpomínejme na dnes již legendární, zhruba 20 let staré protipirátské video…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.