Hlavní navigace

HTTPS má jen třetina největších webů, změřil Google

16. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Google 77 % dotazů vyřídí přes HTTPS. Nebýt zastaralých mobilů, mohlo by to být ještě podstatně víc. Bezchybnou podporu HTTPS nabízí jen třetina ze stovky nejnavštěvovanějších stránek.

Společnost Google dlouhodobě vydává Transparency Report, kde zveřejňuje např. statistiky žádostí o odstranění obsahu, informace o omezení přístupu z některých zemí apod. Nové vydání statistik vůbec poprvé obsahuje také informace o adopci šifrovaného spojení HTTPS. Statistiky se zaměřují nejen na služby Googlu, ale částečně také na sto nejnavštěvovanějších stránek světa.

Google používání HTTPS na svých službách s dostatečnou přesností monitoruje od začátku roku 2014. Tehdy přes HTTPS přicházelo 51 % dotazů na jeho servery. Aktuálně už je to 77 % s tím, že číslo roste celkem lineárně – za půl roku se zvýší cca o 7 %. Zde tedy můžeme očekávat, že trend bude pokračovat.

Možná vám 77 % přijde málo, protože Google HTTPS lidem a prohlížečům v podstatě vnucuje. Problém je v horší podpoře na mobilních zařízeních, zejména těch starých a neaktualizovaných. Za 95 % nešifrovaných dotazů proto zodpovídají právě mobily a tablety, z desktopových počítačů je to jen 5 %.

Vývoj počtu dotazů přes HTTPS

Vývoj počtu dotazů přes HTTPS

Zveřejněno bylo také rozdělení podle služeb, ale bohužel bez samotného vyhledávání (sdílí infrastrukturu s dalšími službami) a YouTube (bude doplněno později). Logicky vedou Gmail a Disk, kde je HTTPS povinné. Následují Mapy, Inzerce, Zprávy a Finance. Hlavně u reklamy byl růst za poslední dva roky markantní – z 9 na 77 %.

Vývoj počtu dotazů přes HTTPS podle služeb

Vývoj počtu dotazů přes HTTPS podle služeb

Google vydal i základní statistiky podle zemí, kde jsou ale zahrnuty pouze ty největší a nejzajímavější trhy. Zde si trochu paradoxně nejhůř vedou Kanada (64 % HTTPS dotazů) a Spojené státy (72 %). Nad 80 % naopak mají Francie, Velká Británie, Indie, Japonsko, Brazílie nebo vůbec nejlepší Mexiko (86 %). Rozdíly mezi zeměmi jsou způsobeny různými faktory, včetně typů zařízení používaných v dané zemi a dostupnosti softwaru, který podporuje moderní protokol TLS, píše Google.

CS24_early

Počet dotazů přes HTTPS ve vybraných zemích

Počet dotazů přes HTTPS ve vybraných zemích

O něco méně veselé jsou statistiky z adopce HTTPS první stovkou nejnavštěvovanějších stránek na světě. Ve výchozím stavu ho podporuje 21 z nich, volitelně dalších 12. Nutno dodat, že některé stránky se zde objevují dvakrát, např. lokální mutace obchodu Amazon. HTTPS podporuje ještě několik dalších webů (např. ty od Microsoftu), ale Google to kvůli zastaralému TLS neuznává.

Kolem šedesáti stránek pak HTTPS nepodporuje vůbec. Jedná se hlavně o zpravodajské servery, video servery nebo e-shopy. Např. u e-Bay absence šifrování docela překvapuje. Na druhou stranu se běžně HTTPS používá aspoň pro přihlášení uživatelů. To Google sice nezkoumal, ale doufejme, že to je (nejen) u první stovky samozřejmostí.

Přehled stránek s příkladnou podporou HTTPS

Přehled stránek s příkladnou podporou HTTPS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.