Hlavní navigace

IBM zve ženy do světa IT

3. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle všech statistik by se dalo říct, že svět informačních technologií je ryze mužskou záležitostí. Příčiny tohoto jevu se snaží odhalit a zásadně změnit společnost IBM projektem „Ženy do IT“.

Váš názor nás zajímá. Věnujte nám několik minut svého času a získejte zajímavé dárky od IBM! Více informací naleznete zde.

Ženské zastoupení v IT skutečně neodpovídá faktu, že ženy tvoří více než 50 % populace. Jako příklad nám může posloužit počet absolventek českých vysokých škol se zaměřením na informační technologie – z celkového počtu graduovaných studentů tvoří ženy méně než 10 %.

Pokud IT odvětví českého trhu tento stav přejde bez povšimnutí, zcela reálně se vystavuje nebezpečí, že bude nadále připravovat o nadějné talenty, které by ho obohatily.

Společnost IBM  – ve spolupráci mezinárodní nevládní organizací APC WNSP (Association for Progressive Communications – Women's Networking Support Programme) – připravila projekt, který má IT odvětví ženám přiblížit, zatraktivnit a zbavit je stereotypní představy, že do něj nepatří.

Druhotným efektem projektu by mělo být nalezení talentovaných žen, které by pole IT v České republice mohly ochránit před tzv. „odlivem mozků“ do zahraničí, kterému je spousta profesních odvětví v ČR  – IT nevyjímaje – vystavena.

root_podpora

Projekt „Ženy do IT“ se bude zaměřovat zejména na dívky ze středních škol v Praze a Brně. Budou probíhat školení, ale i veřejné diskuse na téma IT a genderové stereotypy. Semináře a diskuse budou vedeny IT specialistkami. Na počátku projektu byl mezi profesionálkami z IBM proveden průzkum týkající se jejich konkrétních pracovních zkušeností i osobních pocitů z kariéry v této profesi.

Právě předání osobních zkušeností konkrétních specialistek v rámci projektu „Ženy do IT“, by měl ženy zbavit strachu, že bez diplomu z univerzity se již do této oblasti není možné dostat. Hlavním předpokladem pro kariéru v IT je touha se učit stále nové věci, které toto dynamicky se vyvíjející odvětví přináší. První semináře proběhly v dubnu a květnu 2007 v učebnách IBM. Další kolo potom v Praze a Brně v říjnu a listopadu 2007.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku