Hlavní navigace

Inspirace prací

9. 12. 1999
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na stránkách společnosti Fast Company se objevil rozhovor s Ericem Raymondem, nejznámějším advokátem otevřeného software. V tomto rozhovoru opakuje některé myšlenky ze svých populárních článků a přidává další. Čtenáři ovládajícímu angličtinu tento článek vřele doporučuji, pro vás ostatní se pokusím některé myšlenky alespoň přiblížit.
Myšlenka 1:

Nejlepší odborníky nemůžete motivovat penězi. Nejlepší lidé v každém oboru jsou motivováni vášní. A to platí tím více, čím jsou lepší.

Myšlenka 2:
Lidé rádi plní úkoly, zejména ty tvůrčí, když jejich obtížnost je na optimální úrovni, ani příliš vysoká, ani příliš nízká.

Myšlenka 3:
Pokud jsou lidé frustrováni svým pracovním prostředím, pokud nedůvěřují instituci, ve které pracují, je prakticky vyloučené, aby odváděli výbornou práci.

Myšlenka 4:
Je obtížné přesvědčit skutečně dobré lidi ke spolupráci, pokud sám nemáte velmi dobrou reputaci. Pokud chcete vytvořit vývojářskou společnost, potřebujete přilákat spolupracovníky tím, že v nich vaše práce vzbudí zájem.

Myšlenka 5:
Nepleťte si pojmy software zdarma a neplacená práce. Stále více vývojářů otevřeného software dostává hmatatelnou odměnu za svoji reputaci. Investice se začínají hrnout do této oblasti a s nástupem Linuxových firem se společnosti snaží najmout hvězdy a v otevřeném prostředí se tyto hvězdy hledají snadno.

Myšlenka 6:
Čím více chytrých lidí dokážete získat k práci na daném problému, tím větší je šance, že tento problém bude vyřešen. Programování může být samotářská aktivita, ale opravdu velké programy vznikly s využitím mozků celého společenství. Vývojáři, kteří mohou využít pouze vlastní hlavy v uzavřené společnosti, musí nakonec zaostat za prostředím, ve kterém stovky nebo tisíce lidí hledají chyby a nová vylepšení.

Myšlenka 7:
V otevřeném prostředí musíte neustále dbát na to, aby jste se chovali čestně a pracovali s plným nasazením. Pokud toto nesplníte, lidé s vámi nebudou spolupracovat. To může být emočně a intelektuálně vyčerpávající. Všude okolo vás je mnoho špičkových lidí, kteří s vámi soutěží, i když spíše o pozornost než o peníze. Pokud nepracujete s plným nasazením, nemůžete uspět.

Odkazy:
Originál rozhovoru
Některé Raymondovy texty naleznete v českém překladu zde.

Autor článku