Hlavní navigace

Intel Gen12/Xe GPU v Linuxu 5.7, Netflix si pochvaluje SVT-AV1

15. 3. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vyšlo Wine 5.4 a Wine-Staging 5.4, přidává mimo jiné podporu Unicode 13, Fedora 32 Beta příští týden, ostrá verze do konce března, Adobe uvolňuje Creative Cloud na doma pro studenty a učitele, kvůli COVID-19.

Wine 5.4 podporuje Unicode 13

Uběhly obvyklé dva týdny a na světě je nová verze frameworku Wine. Vedle podpory Unicode 13 přináší použití UCRTBase C runtime pro zabudované programy, lepší podporu Internationalized Domain Names, podporu vykreslování zaoblených trojúhelníků v Direct2D či textu s D3DX9.

Nejstarší opravená chyba byla nahlášena v srpnu 2008, nejnovější pak pouze 1 den před svou opravou a vydáním této verze Wine. Celkově pět-čtyřka opravuje 34 chyb.

Na světě je samozřejmě také vývojové vydání Wine-Staging 5.4, které nese na svých berdrech celkově dalších více než 850 patchů navíc. Kupříkladu přidává počáteční podporu tasklist.exe, která se hodí třeba emulátoru konzole Nintendo 64, Net64+. Přibyl také XACT audio subsystém pro některé hry.

Podpora Intel Gen12/Xe GPU v Linuxu 5.7

Příští generace grafických procesorů Intel Xe, resp. na stejné architektuře postavených integrovaných jader v procesorech rodiny Tiger Lake, bude mít v Linuxu 5.7 připraveno vše potřebné pro svůj běh. Do této budoucí verze jádra míří úprava, která vypíná nutnost podporu této grafiky ručně aktivovat parametrem.

Doplňme, že grafické karty Intel Xe nemají za cíl býti výkonnostní konkurencí nejrychlejším grafikách Nvidia GeForce či AMD Radeon. Stejně tak pro procesory generace Tiger Lake platí, že na trh nepřijdou v podobě výkonných desktopových CPU s mnoha jádry. Nejprve můžeme čekat menší (ultra)mobilní procesory s TDP maximálně do 25 W a čtyřmi CPU jádry doprovázenými až 96jádrovým GPU. Tato generace vyráběná 10nm++ procesem (3. generace 10nm) konečně nabídne podporu PCI Express 4.0, LPDDR5, Thunderbolt 4, USB 4 a také nové AVX-512 instrukce (což se může výhledově hodit třeba pro formát videa AV1 a Intelův vlastní kodér SVT-AV1).

Distribuce s jádrem 5.7 či 5.8 s podporou Tiger Lake, budou pravděpodobně až Ubuntu 20.10 či Fedora 33 ad. To ale nevadí, Tiger Lake čekáme až za několik měsíců.

Netflix si pochvaluje SVT-AV1

Začátkem února jsme psali o tom, že Netflix nasazuje video formát AV1 na Androidu, aby si ověřil, jak to půjde. Nyní se jeho lidé zase trochu rozpovídali na firemním blogu ohledně SVT-AV1.

Na úvod připomínají, že Netflix spolupracuje s Intelem na jeho projektu kodéru-dekodéru SVT-AV1 od srpna 2018, a to například v rozhodování ohledně architektury, implementaci nových nástrojů, vylepšování efektivity komprese atd.

Jako dekodér je SVT-AV1 již plně funkční, podporuje všechny tři profily (Main, Hight, Professional). Jako kodér podporuje SVT-AV1 vše, co ve formátu zlepšuje kompresní poměr a oproti referenčnímu kodéru libaom nabízí podobný kompresní poměr za vyššího výkonu, díky výrazně nižší latenci v běhu na vícejádrových strojích paralelně. Dále Netflix vyzdvihuje na SVT-AV1 zejména jeho pokročilou a všudypřítomnou paralelizaci a škálovatelnost a z toho plynoucí vysoký výkon. A to jak u kodéru, tak dekodéru. Zakončuje tím, že SVT-AV1 v posledních měsících vyzrál v kompletní kodek, který disponuje konkurenceschopnou kombinací efektivity komprese a nutných kompromisů v oblasti výkonu aplikace.

Fedora 32 Beta příští týden

Ve čtvrtek bylo rozhodnuto, že na vydání Fedory 32 to ještě není, ale během jediného dne byly vyřešeny zbývající blokující chyby. Příští týden ve stejnou dobu bychom se tak měli dočkat vydání beta verze příští Fedory a pokud vše půjde hladce, ostrá verze vyjde 21. března, případně o týden později, kdyby zbývaly ještě nějaké drobné chybičky.

Fedora 32 dostane do vínku GCC 10, Binutils 2.33, vylepšení DNF, Glibc 2.31 a také desktopové prostředí GNOME 3.36. Více viz kompletní přehled změn pro verzi 32.

Adobe uvolňuje Creative Cloud na doma pro studenty a učitele, kvůli COVID-19

Ani zlaté tele v podání cloudové služby Adobe zahrnující předplatné na jím nabízené aplikace, není tak bezcitné, aby nevyšlo v ústrety všem, kteří nyní musí sedět doma. Adobe Creative Cloud je nyní k dispozici zdarma, v tuto chvíli nabídka pro studenty a pedagogy platí až do 31. května tohoto roku, nebo do chvíle, kdy daná škola znovu otevře brány studentům.

ict ve školství 24

Má to ale samozřejmě určité komplikace. Školní správce IT (u nás bychom asi řekli metodik ICT) musí zaslat Adobe žádost o dočasnou licenci pro domácí užití. Tedy tam, kde škola provozuje produkty Adobe ve svých budovách.

Dodejme, že Adobe také upravuje přístup ke své konferenci Adobe Connect, kde lze podat bezplatně webovou přihlášku až do 1. července 2020, zde již bez omezení na instituci – zkrátka kdokoli.

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.