Hlavní navigace

Intel představil Comet Lake pro desktopy, Simplicity Linux 20.4 s jádrem 5.6.6

3. 5. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pravidelný nedělní souhrn událostí uplynulého týdne. Parrot 4.9 přešel na Linux 5.5, dle Gigabyte utáhnou Z490 desky i budoucí 11. generace Core, Intel Rocket Lake-S, Endless OS 3.8.0 přináší GNOME 3.36.

Parrot 4.9 přešel na Linux 5.5

Původně bylo v plánu vydání verze Parrot 4.8.1 řešící některé známé chyby, ale nakonec se sešlo navíc takové množství aktualizací z Debianu, na němž Parrot staví, že to vydalo na číselně významnější verzi.

Mezi novinkami této verze najdeme přepracovaný, uživatelsky přívětivější instalátor, novou přihlašovací obrazovku, Linux 5.5 (s lepší podporou nového hardwaru, opravami pro WiFi a Intel GPU, …). Z nabídky aplikací jsou odstraněny redundantní položky, opraveny chybějící ikony. Došlo na aktualizaci nástroje Anonsurf (připravována je daleko větší aktualizace, která přinese GUI a kompletně nový design; nyní nástroj běží jako démon, má opraveny DNS chyb, může být spouštěn automaticky při startu, je automaticky vypínán při ukončení běhu OS, může běžet pouze v jedné instanci atd.).

Nový instalátor systému je založen na Calamares, distribuce ale nadále obsahuje i debianí instalátor pro ty, kdož po něm touží. Zmizel Python 2, s tím pak souvisí, že distro hledá nové nástroje, kterými by nahradilo nefunkční. Jinak je tu nový Firefox, GCC 10, Golang 1.14, aktualizované verze vscodium či Virtualboxu atd.

Dle Gigabyte utáhnou desky Z490 i budoucí 11. generace Intel Core Rocket Lake-S

Intel zatím z důvodu prosté skutečnosti, že všechny jeho velké procesory staví jen x-krát na vylepšené architektuře Skylake. chtě-nechtě setrvává u PCI Express 3.0. Nyní čerstvě ohlásil 10. generaci desktopových procesorů Comet Lake-S (níže), po které bude konečně následovat 11. generace Rocket Lake-S, která sice bude stále 14nm, ale s novou CPU architekturou a věcmi souvisejícími.

Gigabyte pak ve svých materiálech pro nyní uváděné základní desky s čipsetem Intel Z490 uvádí podporu PCI Express 4.0, jakmile to procesory umožní, tedy jakmile vyjde Rocket Lake-S. Dlužno doplnit starší informaci: čipsety řady 400 mají nepovedený generátor taktů, který není dostatečně přesný/stabilní pro PCI Express 4.0, proto na slajdu od Gigabyte vidíme doplňkové obvody pro posílení signálu, resp. externí generátor taktu sběrnice.

Gigabyte Z490 a Rocket Lake-S
Autor: Gigabyte

Gigabyte Z490 a Rocket Lake-S

Sluší se připomenout, že Rocket Lake-S vedle PCI Express 4.0 přinese konečně i další skvělé věci, tedy Thunderbolt 4, podporu USB 3.2 Gen 2, integrované GPU nadcházející generace Xe (vyvinuté pod křídly bývalého GPU šéfa z AMD, Raji Koduriho), hardwarovou podporu AV1 (včetně komprese až ve 12bit kvalitě. Na druhou stranu ale odstraní děravou bezpečnostní nadstavbu SGX či rozhraní pro eMMC, SDXC atd.

Simplicity Linux 20.4 s jádrem Linux 5.6.6

Nová verze Simplicity přichází ve čtyřech variantách, které všechny staví na BusterDogu, což je Debianí variace postavená na verzi Buster, ale bez systemd.

První verzí je Mini, která nabízí desktopové prostředí LXDE v tradiční kombinaci s OpenBoxem pod kapotou. Ta využívá Linux 5.6.4 XanMod a přináší minimum předinstalovaného softwaru, namísto toho primárně počítá s webovými aplikacemi běžícími jako instance Chrome. Předinstalovány má Dokumenty Google, Taiga.io Project Management software, Spotify, Mega, Gmail a Facebook Messenger.

Normální Desktop edice též používá jádro Linux 5.6.4 XanMod, oproti Mini ale sází na lokální aplikace a desktop Cinnamon, konkrétně Pidgin, LibreOffice, GIMP, Chrome, Thunderbird, Audacity, Spotify a MPV.

Nadále pokračuje i Gaming Edition, prozatím stále jako experimentální, jako stabilní bude prohlášena nejspíš s vydáním 20.7. Každopádně ta přináší jádro 5.4.0 z Debian Backports, dále pak prohlížeč Brave, OBS, Discord, Blacknut Cloud Gaming, Vortex Cloud Gaming, Wine, Steam a Spotify.

Nakonec je tu také X Edition, u které se řešilo její pojetí, někde na pomezí Gaming a Mini (může se do budoucna změnit). Verze se ustálila zhruba jako více vybavená Mini s LXDE/Openbox. Běží na jádru 5.6.6 a přidává Chrome Shortcuts pro Gmail, Zoho Docs, Mega, Plan, Buffer, Calendly, Canva, Speechnotes, Evernote, Spotify a Taiga.io Project Management.

Intel představil 10. generaci desktopových CPU Core, Comet Lake-S

Oficiálně ohlášenou je nyní celá nová generace desktopových procesorů od Intelu, která nadále navazuje na původní Skylake/Kaby Lake a je tedy vyráběna 14nm procesem. Intel zvyšuje počet jader na 10×CPU / 20×HT, maximální dosahovaná frekvence může za konstelace několika náročných okolností dosáhnout 5,3 GHz, zvedá se i all-core Turbo takt, nicméně za cenu nárůstu reálné spotřeby (hodnota TDP už delší dobu u Intelu moc nevypovídá).

Nadále jde o procesory na hranici použitelných paramtrů 14nm Intel procesu, pouze s PCI Express 3.0 a s řadou bezpečnostních chyb, které pokud jsou v OS patřičně ozáplatovány, klesá výkon CPU o nemalá procenta.

Doprovázet je budou nové základní desky s čipsety řady 400 a socketem LGA 1200. TY přinesou například i WiFi6 či 2,5Gbit/s ethernet. Nejvyšším modelem CPU je Core i9 10900K s cenovkou 488 USD. Integrována je nejvýše stále stejná Gen9 grafika UHD 630. Prvotní testy naznačují, že ani nejvyšší model nepřekonává již dostupná, energeticky úspornější CPU od AMD ani v jednovláknovém, ani ve vícevláknovém výkonu.

Endless OS 3.8.0 přináší GNOME 3.36

Nejviditelnější součástí nové verze Endless OS, je jistě desktopové prostředí GNOME 3.36 s jeho několika významnými novinkami. Endless tak přináší vylepšenou zamykací obrazovku, upravená menu, aplikaci pro nastavení plus automatické spuštění nástroje pro nastavení rodičovského zámku při prvním spuštění po instalaci, v momentě, kdy je vytvářen hlavní uživatelský účet.

ict ve školství 24

Systém nyní disponuje samostatnou aplikací pro rodičovskou kontrolu. Lze si jej vyzkoušet s předpřipravenými obrazy virtuálních strojů (např. ve VirtualBoxu či VMWare). Jinak systému nyní vládne Linux 5.4, grafikám Nvidia je k dispozici ovladač 440.64, nechybí VirtualBox Guest Utils 6.1.4, Grub 2.04 či třeba systemd 244, PulseAudio 13, Mesa 19.3.3, Chromium 80.0.3987.163 a lepší podpora pro Raspberry Pi 4.

Endless OS se profiluje jako jakási rodinná distribuce obsahující i nástroje pro vzdělávání a hry. Staví na Debianu.

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.