Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Intel usnul na vavřínech a probudí se do jiného světa velkých konkurentů od Heron - rychlého, efektivního a ve všech ohledech lepšího než...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 6. 2018 9:45

    Heron

    rychlého, efektivního a ve všech ohledech lepšího než byly dosavadní procesory, ale daní za to je většina současných bezpečnostních chyb

    Tohle je ve skutečnosti popis mnoha "moderních" technologií. Ano, je to způsob, jak na chvíli utéct od "zastaralých a pomalých" řešení, ale skoro pokaždé ten kostlivec vypadne ze skříně a je nutné to udělat pořádně.

    Aneb těším se na to, až (nejen) CPU budou bez těchto berliček, HW bude skutečně dosahovat takového výkonu, jaký je potřeba (a nebude si na to jen hrát) a pojede to normálně.

  • 29. 6. 2018 14:59

    ivoszz

    Žádné zásadní urychlení už víceméně není možné. Jediné možné urychlení je, že tam těch jader bude 64 a více a OS a programy se tomu přizpůsobí. To bude ale zároveň konec některých programovacích jazyků, protože na toto nejsou koncepčně připraveny.

  • 29. 6. 2018 15:49

    Heron

    Jediné možné urychlení je, že tam těch jader bude 64 a více a OS a programy se tomu přizpůsobí.

    Ano, tohle je cesta, kterou vyhlížím už mnoho let. Opravdu hodně třeba i relativně slabých procesorů nebo jader. Aktuálně jsme se odrazili ode dna 4 jader díky AMD, takže není problém mít doma 16 jader ale to považuju jen za takové jemné pošimrání (každopádně díky AMD za to).

    To bude ale zároveň konec některých programovacích jazyků, protože na toto nejsou koncepčně připraveny.

    No a?

  • 1. 7. 2018 11:35

    Radek (neregistrovaný)

    Nevidím to tak radikálně. Překvapivě u programovacích jazyků neplatí, že "vítěz bere vše". Bude spousta oblastí se specifickými potřebami, weby budou nadále psány v PHP a v browseru bude kralovat javascript případně webassembly.

    Hardwarová efektivita navíc není často vůbec hlavním kritériem. Kolikrát je levnější tolerovat desítky procent neefektivity řešení a dokoupit hardware než zpožďovat čas dodání business featur a související příliv peněz.

  • 2. 7. 2018 9:47

    Petr M (neregistrovaný)

    A přidávat jádra taky dost dobře nejde, x86 je takový kolos, že to hezký není (mikrokód, který simuluje na RISCu čílená CISC, prediktory skoků, různý mapovací tabulky,...) . A nakonec to stejně padne na RAMce.

    Za sebe, dělal bych multičip SoC s vysokou efektivitou (RAM a CPU v jednom pouzdře), s nativním RISCem. No a hyperrychlou sběrnici (PCI-e x16) na jejich propojení + sdílení periferií. Ono by se tím vyřešila škálovatelnost, teplo by nevznikalo jenom na jednom broukovi (lepší chlazení), žádný úniky v rámci jednoho křemíku, lepší propustnost RAMky, která to stejně brzdí... A do serveru jich nasekat třeba 64 podle potřeby.