Hlavní navigace

Internet Explorer 9 není moderní, je dva roky pozadu

25. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Microsoft uvolnil novou verzi svého prohlížeče Internet Explorer s číslem 9. Je prý rychlý moderní, jednoduchý a konečně prý podporuje webové standardy. První vlna nadšení na sociálních sítích i v běžných médiích by to mohla potvrdit, jak to je ale ve skutečnosti? Zaslouží si IE9 nálepku „moderní“?

 Microsoft vidí IE9 jinak než ostatní

Ať se nám to líbí nebo ne, Internet Explorer je stále důležitým webovým prohlížečem, který ovlivňuje trendy celého prostředí. Novou úžasnou funkci může podporovat celá plejáda prohlížečů, ale pokud ji ignoruje Explorer, bude se jen těžko prosazovat.

Proto Internet Explorer zajímá i vývojáře a uživatele, kteří jej přímo nepoužívají. Zajímá je, jak vidí svět Microsoft, jednoduše proto, že potřebují vědět, jestli se jeho pohled shoduje s tím jejich. Dlouho byl Explorer úplně mimo realitu a Microsoft tak blokoval rozvoj webu a přirozený pokrok. Teď vyšla devátá verze jeho prohlížeče a firma tvrdí, že je to konečně skvělý, úžasný a dokonalý prohlížeč. Je to ale pravda?

Vydání Firefoxu 4 a Internet Exploreru 9 se nám sešlo během jednoho týdne a webařsky založené magazíny se tak mohly pustit do porovnávání. Jedno porovnání si udělal také Paul Rouget, zaměstnanec Mozilly. Jeho argumenty jsou podložené a hlavně úplně jiné, než jaké Microsoft prezentuje.

Podle Microsoftu je podpora HTML5 v Internet Explorer 9 výjimečně dobrá v porovnání s ostatními prohlížeči, alespoň to tvrdí tabulka v oznámení o vydání RC verze.

Z tabulky by se mohlo zdát, že Internet Explorer 9 je prohlížeč jak ze snů, ale Paul Rouget to vidí jinak a předkládá podkládá to trochu jinými výsledky. Pokud se druhým okem podíváme na způsob měření, zjistíme, že se jedná o výsledek testů, který byl použit vývojáři Internet Exploreru 9 pro testování. I Mozilla má podobné testy. Ty mají zaručit, že jednotlivé funkce prohlížeče budou fungovat i po tom, co se změní nějaké jiné. Testy jsou dnes jednou ze záruk kvality každého většího projektu, ale stavět na nich prohlášení, že náš produkt podporuje všechno a ostatní polovinu, jenom naznačuje, že s Internet Explorerem 9 to nebude tak růžové, jak by to na první pohled mohlo vypadat.

Paul Rouget k tomu říká: Tyto testy nejsou k tomu, aby vám daly přehled o tom, který prohlížeč podporuje webové standardy. Nejsou navrženy, aby dávaly vyrovnané výsledky.

Pojďme se podívat na testy, které jsou k porovnávání podpory webových standardů v jednotlivých prohlížečích určeny. Paul se rozhodl použít caniuse.com a našel úplně jiné výsledky, než Microsoft propaguje. Jaké je tedy porovnání IE9 a Firefoxu 4? Firefox získal o 26 % lepší výsledek než IE9. Zajímavější je porovnání se „starým“ Firefoxem 3.6, který vyšel před více než rokem. Rozdíl je 4 % ve prospěch Firefoxu. I když bychom se museli podívat na jednotlivé testy a každému dát určitou váhu, můžeme i tam říct, že Internet Explorer 9 dotáhl rok starý Firefox.

Podobně na tom jsou HTML5 testy, kde Firefox 4 získal 255 bodů a IE9 „jen“ 130. Ani tady IE nedohnalo rok starý Firefox 3.6, který dostal 142 bodů.

Podle Paula je Internet Explorer 9 o dva roky pozadu. Microsoft sice přidal podporu pro SVG, tagy <video> a <canvas> nebo nějakou podporu CSS3, ale tohle měly ostatní prohlížeče už několik let. Například SVG je momentálně ve Firefoxu už pět let.

Dalším známým jménem v oblasti prohlížečů je Niels Leenheer, zakladatel html5test.com. Ten na svém blogu uvolnil post s názvem Microsoft mluví o HTML5 hodně, ale zatím toho ukázal velmi málo. Byla to jeho reakce na preview. Podle něj Microsoft zmiňoval HTML5 ve všech tiskových zprávách a na IE blogu se prakticky o ničem jiném nepsalo. Aby byli uživatelé přesvědčení o výjimečnosti IE9, připravil pro ně Microsoft pět ukázek (teď už jich je víc), kde mělo IE vyniknout. Niels se ale nedal a zkusil IE9 na svém html5test.com a k tomu napsal dokážete si představit moje překvapení, když po doběhnutí testů měl Internet Explorer 9 stejný výsledek jako verze 8. Od Nielsem testovaného preview se sice dost změnilo, ale podpora HTML5 současné prohlížeče nedohnala.

Co v IE9 chybí

Internet Explorer 9 není takovým, jaký ho Microsoft prezentuje. Je jasné, že nebude říkat, že mu ještě chybí podpora pro necelých 40 % aktuálních standardů, ale nemusel by IE9 tak stavět nad prohlížeče, na které podle nezávislých testů nemá. Paul do svého blogpostu přidal seznam, co že to v Internet Exploreru 9 vlastně chybí.

  • Application Cache (offline)
  • Web Workers (thready v JavaScriptu)
  • HTML5 Forms (mechanizmus pro validaci, CSS3 selectory)
  • JavaScript Strict Mode
  • ForeignObject (vkládání externího obsahu v SVG)
  • SMIL Animations (SVG animace)
  • File API
  • WebGL (3D)
  • CSS3 Transitions (animace)
  • CSS3 Text Shadow
  • CSS3 Gradients
  • CSS3 Border Image
  • CSS3 Flex box model
  • ClassList API
  • FormData
  • HTML5 History API
  • Podpora Drag'n Drop

Také přidal seznam toho, co IE9 má a ostatní ne:

  • text-overflow – není ve Firefoxu 4
  • Calc není v Chrome 9

Nejsou to jen HTML standardy, které by mohly novému Internet Exploreru ublížit. Microsoft se rozhodl, že bude podporovat pouze Windows Vista a 7. Podle statistik w3schools mají tyto operační systémy na webu dohromady méně uživatelů než Windows XP, které stále ve světě Windows dominují, i přes odstřižení uživatelů od DirectX 10, podpory a nyní i Internet Exploreru 9.

UX DAy - tip 2

Závěr

Ale abychom dostali odpověď na otázku z titulku článku, je Internet Explorer 9 moderní prohlížeč? Podle Paula Rougeta není: IE9 je určitě lepší než IE8 a je to krok správným směrem, ale opravdu nevěřím, že jde o moderní webový prohlížeč.

Když se postavíme nad marketingovou masáž Microsoftu, je Internet Explorer dobrým nástupcem předchozí verze a je hezké, že si Microsoft všiml, že standardy existují a nějak se snaží je implementovat. Na současné prohlížeče, jako je Google Chrome nebo Firefox, podle testů nemá a určitě ještě nějaký čas potrvá, než tomu tak bude. IE9 si své uživatele najde, někteří budou dokonce nuceni ho používat a ti ho asi ocení nejvíce. Masivní změny trendu, kdy si Firefox drží své uživatele a Chrome získává nové na úkor IE, bych se neobával.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.