Hlavní navigace

ION: dlaždičky i taby

19. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Co jsou to tiled desktopy jsme si již vysvětlili minule, dnes se zaměříme na jeden z nejpovedenějších a také nejrozšířenějších, na ION. Ten nabízí víc než „jen” dlaždicovité členění desktopu, umožňuje nám také využívat záložky a disponuje perfektní rozšiřitelností v jazyku Lua.

Principy IONu

ION přináší do dlaždicových manažerů další velmi zajímavou vlastnost – taby, či chcete-li česky, pak tedy záložky. Oproti některým jiným tiled desktopům je méně dynamický, plochy v něm fungují mnohem spíše jako plochy v klasických desktopových prostředích a tagy nehrají takovou roli jako třeba u WMII.

Každá virtuální plocha v IONu je dělena na framy, rámce, v nichž může být nula až několik oken. Okna v rámci jednoho rámce jsou dělena do tabů, mezi nimiž můžete přepínat buď logicky kliknutím na titulek okna nebo pomocí kláves Alt-k <1–0>, kde udané číslo značí číslo záložky, případně přes Alt-k n pro další a Alt-k p pro předchozí záložku.

Rámců může na ploše být, kolik si jen přejete, mohou obrazovku dělit vertikálně i horizontálně, jak je zrovna potřeba. Stejně jako například ve WMII jsou i v IONu podporována jak dlaždicovitě uspořádaná, tak volně plovoucí okna.

Poslední částí desktopu IONu, o kterém se zmíním, jsou tzv. dotazy. Dotazy jsou oblastí na spodu plochy, v níž s námi ION komunikuje. Většina dotazů podporuje doplňování názvů tabulátorem a mohou třeba suplovat run dialog či spouštět editaci zadaného souboru.

ION

Instalace letem světem

Až budete ION instalovat, doporučuji věnovat pozornost nikoliv pouze balíčku ion, ale pokud možno též balíčku ion-scripts, který obsahuje dodatečná rozšíření IONu. Tato rozšíření jsou napsána v jazyku Lua a naleznete je ve složce /etc/ion3/.

Základy ovládání

Patrně nejdůležitější klávesou v IONu je klávesa F3, která spouští run dialog, či lépe řečeno IONovskou náhradu run dialogu a klávesa F2, která spouští váš oblíbený terminál. Když tedy pomocí některé z uvedených zkratek otevřete okno libovolného programu, pomocí Alt-c jej můžete opět zavřít. Osobně to považuji za nejinteligentněji řešené zavírání okna, s nímž jsem se kdy setkal, protože tato zkratka je umístěna velmi šikovně a je tedy opravdu rychle dostupná, na rozdíl od dnes již klasické zkratky Alt-F4 u které aby si člověk vymkl zápěstí či lovení zavíracího křížku kdesi ve vzdáleném rohu okna.

O co geniálnější je zavírání programů, o to nepraktičtější je bohužel například již zmíněné otvírání programů a podobné operace. Je pravda, že není problém si klávesové zkratky přemapovat, přesto ale považuji použití kláves Fn na důležité akce za poněkud nešťastné, protože jsou příliš vzdáleny centru klávesnice a jejich lovení kdesi v horní řadě je zbytečně zpomalující.

ION3

Dalšími důležitými klávesovými zkratkami jsou F9 pro vytvoření či přesun na zadanou plochu, Alt-enter spustí aktuální okno v celoobrazovkovém módu, Alt-s rozdělí rám vertikálně, Alt-k s zase horizontálně a Alt-k x zlikviduje aktivní rám. Klávesových zkratek má ION opravdu požehnaně a jejich osvojením si lze ušetřit spoustu času i nervů, bohužel všek není zde prostor pro popisování všech těchto zkratek, a tak pro další informace odkazuji zájemce na manuálovou stránku.

root_podpora

Rozšiřitelnost

ION lze velmi snadno rozšiřovat pomocí skriptů v jazyce Lua. Pokud jste uposlechnuli mé rady a nainstalovali si i balíček ion-scripts, můžete si ve složce /etc/ion3/ prohlédnout, jak takováto rozšíření mohou vypadat a eventuálně si napsat vlastní. Lua je poměrně intuitivní jazyk a lze v něm psát po několika málo hodinách strávených nad dokumentací.

Lua je skriptovací jazyk určený především pro snadné rozšiřování aplikacích napsaných zejména v jazyce C. Často bývá používán jako skriptovací jazyk v hrách, z nichž můžeme vzpomenout například World of Warcraft, Daimonin nebo H-World. Je minimalistický, ale zato snadno rozšiřitelný. 

Závěr

ION považuji za velmi vyspělý a velmi snadno použitelný správce oken. Velmi originálním způsobem dává dohromady myšlenky několika desktopových směrů, vybírá z nich to nejlepší, aby to vše – doplněno mocnými klávesovými zkratkami a užitečnými rozšířeními – splňovalo nároky i velmi náročného uživatele, který nemá času nazbyt a nemá nervy na to proklikávat se dvě hodiny všelijak obskurními nabídkami. Daní za tento přepych je, že bez manuálu se s ním pracovat nenaučíte.

Odkazy

Zkoušeli jste někdy ION?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.

Seriál Tiled desktopy