Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku IPv6 roste, Google hlásí 12 %, chce to ale víc uživatelů od Jarda_P - Hm, ten narust poctu uzivatelu bude problem, kdyz...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 6. 2016 2:05

    Jarda_P

    Hm, ten narust poctu uzivatelu bude problem, kdyz na to soudruzi ISP vetsinou .... a z vysoka.

    BTW, Skype ma problem s ipv6? Neuveritelne, vzdyt je to prece od Microsoftu!

  • 7. 6. 2016 9:03

    j (neregistrovaný)

    Ani widle (ani desitky) ipv6 neumej. Nevemou si z RA, coz je povinna soucast, dns. Takze na IPv6 only siti ses s widlema v riti. Takze to, ze to neumi skype, je jen drobnost.

  • 7. 6. 2016 11:54

    M. (neregistrovaný)

    Widle od Win Vista umí IPv6 OK. Umí si vzít DNS servery/domény z bezestavového DHCPv6, což dneska už umí i domácí krabičky posílat, pokud podporují IPv6.
    Pokud s epodívám na informaticní shrnutí požafdavků na IPv6 hosta (RFC6434), tak neukazuje, že by byla aktuálně povinnost podporovat RA RDNSS:
    Implementations SHOULD implement the DNS RA option [RFC6106].

  • 7. 6. 2016 12:46

    j (neregistrovaný)

    DHCP neni a nikdy nebylo urceno na pridelovani koncovym zerizenim. Ostane viz ta prednaska. K tomu je RA a z RA to widle neumej. RA je tu proto, ze je to narozdil od dhcp trivialni na implementaci a umeji to vsechny normalni krabky (vcetne telefonu).

    DHCP na ipv6 jako server pak neumi skoro vubec nic. Rozhodne ne soho krabky za par korun, ty prave pouzivaji RA. A je to tak presne proto, ze na tom netreba nic konfigurovat - narozdil od dhcp.

  • 7. 6. 2016 16:18

    M. (neregistrovaný)

    Prosím, prostudujte si ttu historii. Přidělování DNS serverů pomocí RA se legalizovalo v RFC6106 (listopad 2010). Historicky je v IPv6 to nastaveno tak, že se používalo k tomu bezestavové DHCPv6 (RFC3736, duben 2004), které sloužilo přávě pro přidělení adres DNS serverů (pomiňme krátkou epizodu pokusů s well known site local DNS server adresami fec0:000:0000­:ffff::1 až ::3 z roku 2002, které vidím stále u řady věcí, že se je snaží používat). Neplést s plnotučným stavovým DHCPv6 (nebo DHCPv6-PD), to je něco jiného a není požadováno po klientech, aby ho uměly (protože plnotučné stavové DHCPv6 je dosti rizsáhlé na implementaci do malých krabiček). Ale bezestavové DHCPv6 je jen jednoduchá informational request-reply. Ano, distribuce přes RA je ještě jednodušší, ale RFC z roku 2010 je ještě dost horká novinka. :-)
    A pokud se podívám ve svém okolí po nejruznějších zařízeních, tak většina z nich nepodporuje RA RDNSS jako koncové zařízení, ale snad všechny umí bezestavové DHCPv6 (a plnotučné DHCPv6 obvykle neumí) jako doplněk k získáné adrese z RA (opět pomíjím, že řada těch zařízení se stále snaží případně použít i ty odpískané well know DNS servery). I v Androidu je podpora pro RA RDNSS od verze 5? Jinak pro windowsy je na to GPL utilitka rdnssd-win32.
    Takže stále tvrdím, že Windowsy od dob Vist umí fungovat v IPv6 only síti zcela korektně, pravidelně zkoušeno. Jenom je nutno mít vedle RA i to bezestavové DHCPv6 (Wokna umí samozřejmě i to, že se RA použije pouze pro adresu brány a IPv6 adresu získají z DHCPv6, stejně tka umí kombinaci, že si vezmou IPv6 adresu dle RA a zároveň i dle DHCPv6 přesně v souladu s tím jak jsou nastaveny v RA příznaky Other Configuration/Ma­naged address configuration).

  • 7. 6. 2016 17:00

    Sten (neregistrovaný)

    To s tím Androidem je trochu zavádějící. Je pravda, že RDNSS je podporováno od Androidu 5, na druhou stranu to byla první verze, která umí pracovat v IPv6-only síti a DHCPv6 Android neumí dodnes.

    U malých krabiček z mé zkušenosti buď umí oboje nebo jen RDNSS (třeba Linksys a Mikrotiky).

  • 7. 6. 2016 17:39

    j (neregistrovaný)

    A ta utilitka se do tech widli nainstaluje telepaticky a to 100% zatizeni CPU, ktery cas od casu generuje je taky vpohode ... o knihovne kterou to potrebuje ani nemluve.

    Jasne, proc delat veci jednoduse, kdyz muzeme mit 10 serveru jen proto, aby fungovalo sitovani ... jeden bude pridelovat adresu, druhej prefix, treti dns, ctvrtej bude rikat, jestli se to smi pouzivat ,,,

    Aby sitovani fungovalo, je treba IP, a DNS. A proto je naprosto logicky, ze to prideluje jeden server. Navic implementace je asi tak na 1 radek kodu, ze ... specilene, kdyz uz si ten system stejne ty pakety cte.

  • 7. 6. 2016 18:40

    M. (neregistrovaný)

    Přiznám se, že vím jenom, že to rdnssd-win32 existuje, protože ho nepoužívám, tak nevím, jak ne/funguje. Ve všech sítích mám aktivní to DHCPv6 stateless, které obshluhuje ten stejný router, jako to posílání RA (kde posílá obvykle paralelně i to RDNSS, takže je na klientu, ať si vybere co umí), takže nemám potřebu rdnssd-win32 zkoušet.
    Ať je v roli routeru Mikrotik na home přípojce na té low cost obasti přes OpenWRT až po Cisco krabice pro větší/bohatší firmu, co trvá na "klasice".
    Je hezké, že to RDNSSS se v RA objevilo, ale realita klientů je taková, že to bude trvat dlouho, než se z toho stane majortiní standard.

  • 7. 6. 2016 14:44

    hugochavez (neregistrovaný)

    tak u Micro$oftu maj ted plny ruce prace s tim jak natlacit zbytku zemekoule W10
    http://imgur.com/gallery/Nh902aV takze na naky prkotiny s IPv6 holt nezbejva cas..... :o)))