Hlavní navigace

iReader: čteme knihy na Androidu

23. 8. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Téměř čtvrtina z vás plánuje pořízení specializovaného zařízení pro čtení elektronických knih. Co když mě to ale nebude bavit? Nebude mi chybět obracení stránek? Má pro mě takováto investice smysl? Vyzkoušejte si nejdřív čtení knih přímo na svém mobilu. K tomu vám může pomoci aplikace iReader pro Android.

Již jsme vás seznámili s aplikací FBReader, která je multiplatformní a umožňuje číst vaše knihy i třeba na počítači. Pro OS Android existuje i její varianta FBReaderJ. Když jsem si pořídil svůj první mobilní telefon s OS Android (T-Mobile G1) a hledal alternativní aplikaci pro čtení knih, samozřejmě jsem ji také vyzkoušel. Měla několik výhod, ale pro mě jednu zásadní nevýhodu. Mezi podporovanými formáty jsem nenalezl formát PDB, v němž jsem měl a mám vedenu většinu elektronické knihovny.

Speciál léto s (e)knihou

Přemýšlíte o elektronických knihách, ale víte o nich málo? Uvažujete nad čtečkou, ale máte pocit, že je ještě příliš brzy? Pak čtěte náš speciál léto s (e)knihou, kde se o elektronických knížkách dozvíte vše podstatné.

Hledal jsem tedy mezi alternativami dál a nalezl skvělý program iReader. Podporuje OS Android od verze 1.5, takže ani uživatelé historických zařízení nejsou o tuto aplikaci ochuzeni. V původní verzi (vydané koncem loňského roku) naleznete podporu, již výše zmíněného formátu, Palm PDB a také CHM, HTML, UMD a TXT. Nejnovější verze (vyvíjená jiným autorem) navíc přidává podporu formátů Mobipocket a Ereader i s podporou DRM. Podporovány jsou také obrázky PNG, GIF, BMP a JPEG.

Informace o knize

Samozřejmostí je pak uchovávání záložky na poslední přečtené stránce u všech knih ve vaší knihovně. Vidíte tak hned na první pohled jméno knihy, autora, datum posledního otevření a v procentech vyjádřeno, kolik knihy jste již přečetli. Je zde i možnost prohlížet si detail o knize a v případě, že data nejsou dostupná v knize samotné, máte možnost si je sami upravit a přidat vlastní přebal knihy, který se vám při otevření zobrazí.

Pohled do e-knihovny

V každé knize si pak můžete vytvářet záložky, které vám usnadní další orientaci, vyhledávat zvolené výrazy a listovat v kapitolách stejným způsobem jako v knize. Je také možné otevřít knihu rovnou na určitém místě, které vyjádříte procentem z celkového obsahu.

Protože je aplikace v současné době vyvíjena čínskou firmou ZhangYue, může se vám po jejím otevření stát, že uvidíte jen sadu čínských znaků. Naštěstí se jedná pouze o chybnou detekci kódování a jednoduše lze v menu přepnout kódování na české (Menu → Charset → Central European (Windows)). Pak je již vše krásně zobrazené včetně háčků a čárek.

Aby z knihy nebyl jen rozsypaný čaj

Samotné čtení knih je velice pohodlné, lze si nastavit snad vše od barev písma a pozadí, velikosti a typu fontů, jasu podsvícení až po obrázek, který budete mít na pozadí knihy. Samotné čtení probíhá ve dvou módech – den a noc. Můžete si tak nastavit barvy podle toho, zda budete číst přes den a nebo v noci, kdy potřebujete vyšší kontrast a menší jas kvůli oslnění. Lze i nastavit možnost otáčení stránky podle senzoru zařízení a nebo pevné nastavení „na výšku“ a nebo „na šířku“. Program zobrazuje i efekt při otáčení stránek, kdy je vytvářen dojem knihy i se slabým průsvitem předchozí stránky.

Efekt otočení stránky

Pokud chcete, můžete číst i plynule bez nutnosti otáčet jednotlivé stránky. K dispozici jsou celkem tři režimy autoposuvu: Stránka se vám může přepisovat po jednotlivých pixelech, řádcích nebo celých stránkách. Lze tak například snadno jezdit v MHD, kde můžete se můžete jednou rukou držet madla a v druhé držet mobil s knihou, která bude sama obracet stránky po zvoleném časovém limitu. Osobně tuto funkci nejvíce využívám ve vaně, kde udržuji pouze jednu ruku suchou.

Automatický posun po řádcích

Od autora aplikace je k dispozici ke stažení pěkné pozadí pro denní mód, ale lze použít i jiný vhodný obrázek. Mezi fonty si lze také vybírat, k dispozici jsou Arial, Comic Sans MS, Courier New, Georgia a Times New Roman 1.

Reklama

Knihkupectví Kanzelsberger – hlavní partner speciálu Léto s (e)knihou

Síť knihkupectví po celé ČR, online prodej. Nabízíme více než 56 000 denně aktualizovaných záznamů knih všech žánrů: beletrie, dětské knihy, učebnice, slovníky, odbornou a technickou literaturu, historie, encyklopedie, hudebniny, mapy a atlasy.

www.kanzelsber­ger.cz | www.facebook.com/kni­hy.kanzelsber­ger

Celkově se jedná o vynikající čtečku a jestliže si chcete čtení elektronických knih vyzkoušet nebo máte tablet a koupi čtečky zatím neplánujete, je řešením přesně pro vás. Čtečka je k dispozici na Android Marketu, kde nyní naleznete dvě verze. Verze iReader (offline) je popisována v tomto článku a je plně dostačující. Verze iReader (Full version) sice obsahuje již výše zmíněnou podporu DRM a podporu některých dalších formátů, ale na můj vkus již obsahuje slušný mix čínských znaků a angličtiny, takže mi k srdci nepřirostla.

Odkazy

Android Market

Stránka na Google Project

Stránka původního autora

root_podpora

Fonty

Pozadí

Byl pro vás článek přínosný?