Hlavní navigace

Ivan Bíbr: Mandriva Linux 2007 CZ

23. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Existuje mnoho způsobů, jak získat poslední verzi distribuce Mandriva. Můžete si stáhnout ISO obrazy, koupit krabicovou verzi, instalovat přímo z internetu nebo si koupit knížku Ivana Bíbra. Kromě systému samotného tak dostanete ještě špičkovou příručku, která vás naučí „ten Linux” používat.

Ivan Bíbr je jako autor knih o Linuxu u nás již velmi dobře znám. Pravidelně vydává příručky k distribuci Mandriva ještě od doby, kdy se jmenovala Mandrake. Vždy se jednalo o velmi kvalitní knihy plné užitečných informací, ani tentokrát tomu není jinak.

Kniha je vydána v brožované vazbě, jako ostatně většina literatury podobného rozsahu. Tři stovky stránek patří do průměru. Kromě samotné publikace obdržíte od knihkupce také dvě DVD plné poslední Mandrivy 2007 CZ. První DVD obsahuje instalaci pro 32 bitové platformy, druhá pro ty 64 bitové.

Výhodou je, že obě DVD vycházejí z PowerPack edice a obsahují tedy řadu bonusů jako komerční aplikace, vylepšenou podporu hardware a podobně. Z těch ne zcela běžných aplikací získáte například Javu, Adobe Reader, Flash Player, Real Player, VMware, Operu, Skype a další.

Mandriva 2007 CZ

Samotná kniha je přehledně rozdělena do několika samostatných kapitol, které provedou uživatele od instalace až po tipy a triky při používání samotného systému. Příručka je samozřejmě určena především lidem, kteří se s Mandrivou setkávají poprvé, ať již s novou distribucí, nebo prvním Linuxem vůbec. Podle toho je také napsána a od čtenáře očekává jen minimum znalostí.

V první části se nováček dozví, co vlastně může od Mandrivy očekávat, co mu může nabídnout a jaké změny přináší nová verze 2007 proti těm starším. Zároveň je zmíněna možnost provozu Mandrivy vedle stávající instalace MS Windows.

Kniha dále pokračuje instalační příručkou, ve které se čtenář dočte o způsobech instalace, o hardwarových nárocích jednotlivých postupů a měl by se připravit na instalaci z dodaných médií. Následuje popis samotné instalace, který je popsán velmi podrobně včetně všech voleb i možných potíží.

Po instalaci následuje první spuštění, po kterém je potřeba nastavit vše důležité, vytvořit nové uživatele a podobně. Velmi se mi líbí, že se autor snaží hned od počátku nováčka vychovávat a vysvětluje například, proč by neměl běžně pracovat jako uživatel root.

Po úspěšném startu se uživatel s knihou dostane k podrobnému popisu grafických prostředí. Kniha se zabývá jak prostředím KDE, tak i GNOME a nechává uživatele, aby si vybral, co mu vyhovuje. Obě prostředí jsou popsána velmi podrobně včetně klávesových zkratek a různých specialit. Několik stran je také věnováno 3D desktopu, který se stává čím dál populárnějším.

Když se čtenář dostatečně rozkouká po svém novém systému, pravděpodobně jej budou zajímat nějaké ty aplikace. I na ně kniha pamatuje a zabývá se tím nejdůležitějším – OpenOffice.org, Mozilla Firefox, Kontact, Evolution, Skype, Gimp a dalšími. Kniha pochopitelně nemůže zabíhat do extrémních detailů, cílem je ale získání obecného povědomí o aplikacích, které může uživatel v novém prostředí využít.

Další rozsáhlá část knihy se zabývá Ovládacím centrem Mandriva, které si pochopitelně zasluhuje patřičnou pozornost. Kromě základních nastavení tato kapitola také probírá konfiguraci sítě, firewall a především zprávu aplikací včetně aktualizací.

Poslední velká sekce knihy se pak zabývá nejčastějšími dotazy a řešením nejběžnějších problémů. Čtenář tak dostane odpovědi například na otázky: Kam zmizel disk „C:”? Kde je CD-ROM? Co je to .tar.gz? Jak udělat zavináč a podobně. Nakonec se autor zmiňuje také o svobodném software obecně a o tom, co všechno umožňují open-source licence.

root_podpora

Celkově na mě kniha působila velmi profesionálním a uceleným dojmem. Jak by ne, když ji Ivan Bíbr postupně vylepšuje už několik let. Rovněž dodávaná DVD potěší skladbou obsaženého software. Celkově lze knihu jen doporučit, vždyť kde jinde získáte za necelou pětistovku kompletní operační systém z takto rozsáhlou příručkou?

Název: Mandriva Linux 2007 CZ
Autor: Ivan Bíbr
Nakladatel: Computer Press a.s.
Vazba: brožovaná
Počet stran: 320 černobílých
Datum vydání: listopad 2006
ISBN: 80–251–1305–1, EAN: 978–80–251–1305–9
Cena: 497 Kč, 747 Sk

Máte-li tuto knihu, líbí se vám?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.